Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το εντυπωσιακό comeback της ΝΔ και η πορεία Μεϊμαράκη προς τις κάλπες με το βλέμμα… στην πρωτιά

Το εντυπωσιακό comeback της ΝΔ και η πορεία Μεϊμαράκη προς τις κάλπες με το βλέμμα… στην πρωτιά
Ο «υπηρεσιακός» πρόεδρος της ΝΔ ανέτρεψε σε χρόνο ρεκόρ τα εις βάρος του δεδομένα
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν κάτι που μόλις πριν από μερικές εβδομάδες φάνταζε αδιανόητο.
Ότι δηλαδή η ΝΔ είναι σε θέση να χτυπήσει «στα ίσια» το ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως και να βγει και πρώτο κόμμα μια και η μεταξύ τους διαφορά πλέον είναι οριακή.
Αν και η δεύτερη παραδοχή, αυτή που θέλει πρώτη τη ΝΔ φαντάζει λιγότερο πιθανή (κάτι που άλλωστε δείχνει και η παράσταση νίκης για το ΣΥΡΙΖΑ), το comeback της ΝΔ είναι εντυπωσιακό.
Και υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που το δικαιολογούν.
Η μια παράμετρος έχει να κάνει με τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ.
Οι οκτώ μήνες της διακυβέρνησης του αποτιμώνται πλέον αρνητικά από την πλειοψηφία των πολιτών, μια και η απογοήτευση φαίνεται να έχει διαδεχθεί την «ελπίδα».
Κάτι που ενισχύουν η υπογραφή του μνημονίου, η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, οι αποχωρήσεις στελεχών, γεγονότα που έπληξαν και εξακολουθούν να πλήττουν το προφίλ τόσο του κόμματος όσο και του Τσίπρα.
Προφίλ, το οποίο «πληγώνεται» επίσης από τη διατήρηση της ασάφειας για την πολιτική της επόμενης ημέρας, για το εάν δηλαδή και πώς θα εφαρμοστεί το μνημόνιο, για το τι είδους πολιτικές συμμαχίες θα επιδιωχθούν, κοκ.
Με άλλα λόγια, η ΝΔ δεν έχει πλέον απέναντι της έναν κυρίαρχο πολιτικά Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ.
Η δεύτερη παράμετρος έχει να κάνει με τον πρόεδρο της ΝΔ, Ευάγγελο Μεϊμαράκη.
Ο οποίος κατάφερε σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για τη ΝΔ, να δώσει άλλο αέρα τουλάχιστον στους εσωκομματικούς συσχετισμούς, να κατευνάσει τα πάθη, τη διχόνοια και τις φιλοδοξίες για την ηγεσία του κόμματος και να συμβάλλει τα μέγιστα στη συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος.
Επιτεύγματα που και αυτά με τη σειρά τους είναι εντυπωσιακά δεδομένου ότι μόλις πριν λίγους μήνες η ΝΔ κατηγορούνταν (ακόμα και από τα ίδια τα στελέχη της) ότι δεν έχει πολιτικό αφήγημα, ότι δεν έχει ιδεολογική κατεύθυνση και στίγμα, ότι κινδυνεύει να έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ, ότι κινδυνεύει με αφανισμό και συρρίκνωση.
Την ίδια στιγμή, ο κ.Μεϊμαράκης φαίνεται να έχει καταφέρει να ενισχύσει το προφίλ αλλά και την αξιοπιστία της ΝΔ.
Αφενός με το γνωστό του προσωπικό ύφος και λόγο, με το οποίο περνά την εικόνα του ειλικρινούς πολιτικού και αφετέρου με τη στρατηγική του, η οποία επικεντρώνεται στην ανάγκη των μετεκλογικών συνεργασιών προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της χώρας και η ευρωπαϊκή προοπτική της.
Αναμφίβολα η ΝΔ υπό τον κ.Μεϊμαράκη κατάφερε – εκμεταλλευόμενη παράλληλα τις επιπτώσεις του μνημονίου στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ – να επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο, να αποκτήσει χαρακτηριστικά από την αίγλη του παρελθόντος της και παράλληλα να κρύψει επιμελώς τα εσωτερικά της προβλήματα.
Το εάν αυτή η εντυπωσιακή ανάκαμψη θα ολοκληρωθεί, με την κατάκτηση της πρώτης θέσης από τη ΝΔ, είναι ένα ερώτημα που δύσκολα μπορεί να απαντηθεί μέσα στο εξαιρετικά ρευστό – για άλλη μια φορά – εγχώριο πολιτικό σκηνικό.
Αν όμως πραγματοποιηθεί, θα πρόκειται πραγματικά για μια άνευ προηγουμένου υπέρβαση.

Πρώτη ενημέρωση:08:15, Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης