Τελευταία Νέα
Πολιτική

Washington Post: Τι συμβαίνει όταν η αριστερά παίρνει την εξουσία; - Ρίξτε μία ματιά στον ΣΥΡΙΖΑ

Washington Post: Τι συμβαίνει όταν η αριστερά παίρνει την εξουσία; - Ρίξτε μία ματιά στον ΣΥΡΙΖΑ
Ο Τσίπρας είχε πολλές ευκαιρίες να πατήσει το κουμπί της αυτοκαταστροφής, αλλά τελικά τα αξιοθέατα της εξουσίας και η απόλυτη επιμονή ενός κόμματος αποφασισμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του τους έκαναν να επιβιώσει
Στις 20 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα οδηγείται ξανά στις κάλπες και παρά τις καταγγελίες και το δράμα που έζησαν οι Έλληνες τους τελευταίους οκτώ μήνες ο Αλέξης Τσίπρας, σαν χαμαιλέοντας θα αναδειχθεί εκ νέου νικητής.
Με αυτή την εκτίμηση ανοίγει το άρθρο της η Washington Post, υπό τον τίτλο «τι συμβαίνει όταν τα αριστερά κόμματα αναλαμβάνουν την εξουσία; Ρίξτε μία ματιά στον ΣΥΡΙΖΑ».
Ο Τσίπρας είναι ο άνθρωπος που συμφώνησε στο οδυνηρό και ταπεινωτικό, για τον ίδιο, τρίτο Μνημόνιο, ενώ παραμένει δημοφιλής στους Έλληνες.
Στο παρελθόν ήταν ριζοσπάστης ακτιβιστής, αλλά φαίνεται ότι έχει μάθει - και έμαθε γρήγορα - πώς να παίξει στον πραγματικό κόσμο του παιχνιδιού της πολιτικής.
Αυτό δεν ισχύει για τους περισσότερους αριστερούς πολιτικούς, όπως και ο Michael Koβ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας ήρθαν στην εξουσία τον περασμένο Ιανουάριο και από τότε τα γεγονότα ήταν δραματικά, εκτιμά η αμερικανική εφημερίδα.
Ακόμη και έτσι, όμως, ο 41χρονος πρώην πρωθυπουργός κατάφερε να προσαρμοστεί, αφού οι αριστεροί κάνουν συμβιβασμούς όταν έρχονται στην εξουσία.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, η Αριστερή Πλατφόρμα εμπόδιζε την κυβέρνηση να συμφωνήσει σε πολλές από τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις.
Έτσι προέκυψε η ανάγκη για συμβιβασμό, από τη μια πλευρά, και η ανάγκη να μη χαλκευτεί η ιδεολογική καθαρότητα του κόμματος, από την άλλη, τονίζει η Washington Post.
H Αριστερή Πλατφόρμα έχασε στη διαμάχη και τώρα ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει τη συμφωνία διάσωσης, παρά το δημοψήφισμα που του έδινε το δικαίωμα να πάει κόντρα στους δανειστές, - η ΕΕ ήθελε να ταπεινώσει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η Λαϊκή Ενότητα έχει την ιδεολογική καθαρότητα με το μέρος της, αλλά όχι και τον λαό, που κουρασμένος πλέον ψάχνει ένα τρόπο να προχωρήσει προς τα εμπρός.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε ένα κόμμα που αναζητάει την εξουσία και όχι την ιδεολογική καθαρότητα.
Τα αριστερά κόμματα πάντα έχουν δυσκολία να κάνουν αυτό που για τα άλλα κόμματα είναι προφανές.
Στο τέλος, όμως, λειτουργούν όπως οι άλλοι, συμπεραίνει η εφημερίδα.
Ο Τσίπρας είχε πολλές ευκαιρίες να πατήσει το κουμπί της αυτοκαταστροφής, αλλά τελικά τα αξιοθέατα της εξουσίας και η απόλυτη επιμονή ενός κόμματος αποφασισμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του τον έκαναν να επιβιώσει.
Από την άλλη, το τραύμα της ανάληψης της εξουσίας αναμένεται να αποτελέσει μάθημα για αρκετά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και σε άλλα ευρωπαϊκά αριστερά κόμματα που διαφωνούν στο εσωτερικό τους, συγκρούονται και πολλές φορές, μέσα στις μείζονες εσωτερικές κρίσεις τους, διαλύονται.
Για κάποιους, αυτά τα μαθήματα αποδεικνύονται θετικά και για άλλους όχι.
Πολλοί Έλληνες βλέπουν τον Τσίπρα με καχυποψία, ωστόσο ακόμη και έτσι, επειδή είναι επιδέξιος, αναμένεται να αποτρέψει την ήττα του κόμματός του.
Θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί τις επιλογές του να παρουσιάσει τον εαυτό του ως υπερασπιστή της ελληνικής αξιοπρέπειας και τιμής.
Προς το παρόν, ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν διασωθεί ανέπαφοι.
Το αν αυτό θα εξακολουθεί να ισχύει σε 12 μήνες από τώρα παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα, καταλήγει η εφημερίδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης