Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ζήτησε ο Τσίπρας - Στόχος η συναίνεση για το ασφαλιστικό

Τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ζήτησε ο Τσίπρας - Στόχος η συναίνεση για το ασφαλιστικό
Την πρωτοβουλία θα πάρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αμέσως μετά την επιστροφή του από το ταξίδι του στην Ιταλία, με την Προεδρία και το Μέγαρο Μαξίμου να περιμένουν θετική ανταπόκριση
(upd3) Σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Προκόπη Παυλόπουλο.
Την πρωτοβουλία θα πάρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αμέσως μετά την επιστροφή του από το ταξίδι του στην Ιταλία, με την Προεδρία και το Μέγαρο Μαξίμου να περιμένουν θετική ανταπόκριση.
Η απόφαση είχε ληφθεί στη μεγάλη σύσκεψη του πρωθυπουργού με στενούς του συνεργάτες, τη Δευτέρα, με τον Αλέξη Τσίπρα να επισημαίνει πως για μεγάλα θέματα όπως το ασφαλιστικό, η Παιδεία, η Υγεία, οι μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, αλλά και τα εθνικά θέματα, απαιτούνται συναινέσεις και προπάντων να πάρουν θέσεις όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου.
Την ίδια στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζει πως η κίνηση αυτή δεν είναι ευκαιριακή, ούτε έχει στόχο αυξημένες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες κατά τη διάρκεια ψήφισης δύσκολων μέτρων.
Όπως λένε είναι κίνηση ουσίας και απολύτως θεσμική, καθώς για πολλά ζητήματα, όπου το επόμενο διάστημα θα ληφθούν αποφάσεις, αυτές θα συνοδεύουν τους πολίτες για πολλά χρόνια.
Ως εκ τούτου όλοι πρέπει να τοποθετηθούν στα ζητήματα αυτά.
Όμως, το Μέγαρο Μαξίμου, ειδικά στο ζήτημα του ασφαλιστικού, επιμένει πως εάν υπάρξουν ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις, τότε θα δημιουργηθεί ένα εθνικό μέτωπο, απέναντι στο κουαρτέτο, ώστε να ισχυροποιηθεί η ελληνική πλευρά στη διαπραγμάτευση, πετυχαίνοντας καλύτερα αποτελέσματα στα καυτά ζητήματα.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προετοιμάζετι για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, με καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές, να σημειώνουν πως το Μέγαρο Μαξίμου προσανατολίζεται να φέρει προς κύρωση στη Βουλή, το σύνολο των προαπαιτούμενων, μεταξύ των οποίων και το ασφαλιστικό εντός του 2015, ώστε από το νέο έτος, η κυβέρνηση να αλλάξει την ατζέντα και να ανοίξει την ελπιδοφόρα συζήτηση για την απομείωση του χρέους.

Μαξίμου: Η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, γίνεται αποκλειστικά με πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης
Η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, γίνεται αποκλειστικά με πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, καθιστά σαφές σε έντονο τόνο το Μέγαρο Μαξίμου.
Ειδικότερα, με αφορμή τα όσα μετέδωσε η τηλεόραση του Mega για το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, το Μαξίμου υπογραμμίζει πως «στην κυβέρνηση δεν έχει φτάσει κανένα χαρτί των θεσμών που να ζητάει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ή οποιαδήποτε άλλου είδους πρωτοβουλία για το Ασφαλιστικό».
Παράλληλα, προσθέτει χαρακτηριστικά πως «από το πρωί, υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια συγκεκριμένων κέντρων, που προσπαθούν να υπονομεύσουν με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο την σύγκληση του Συμβουλίου».
«Τους πληροφορούμε ότι ο εκνευρισμός τους γίνεται ορατός, και η προσπάθειά τους πέφτει στο κενό», καταλήγει το Μέγαρο Μαξίμου.

Η ανακοίνωση από το Γραφείο του Πρωθυπουργού
Σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας , Πρ. Παυλόπουλο.
Τον ενημέρωσε για τις επαφές στο εν εξελίξει ταξίδι του σε Ισραήλ και Παλαιστίνη και του ζήτησε τη σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Ρώμη.

Το παρασκήνιο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών
Πριν ακόμα «ξεδιπλωθεί» η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του δηλώνει ότι δεν πρόκειται να προσέλθει, κάνοντας λόγο για διάλογο – παρωδία, ενώ η Ένωση Κεντρώων, του Β. Λεβέντη, προσέρχεται με μόνο όρο η συζήτηση να διεξαχθεί για τη σύσταση οικουμενικής κυβέρνησης, αποτελούμενης από τεχνοκράτες.
Νωρίς το πρωί, ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στον Προκόπη Παυλόπουλο, που βρισκόταν ήδη στη Ρώμη και στη δεκάλεπτη συνομιλία που είχαν ο πρωθυπουργός του ζήτησε να διεξαχθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το Σάββατο.
Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να πραγματοποιηθούν τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού με όλους τους αρχηγούς του συνταγματικού τόξου απόψε, ωστόσο εκκρεμεί η απάντηση του ΠΑΣΟΚ.
Ως εκ τούτου οι τηλεφωνικές επικοινωνίες θα πραγματοποιηθούν αύριο (27/11) το πρωί, με τον Αλέξη Τσίπρα να τηλεφωνεί προσωπικά τους πολιτικούς αρχηγούς από το γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου.
Την ίδια ώρα και στη βάση των πρώτων αρνητικών διαθέσεων που «εκπέμπουν» τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατούν δεύτερες σκέψεις, ο πρωθυπουργός να μην σηκώσει το τηλέφωνο αλλά να προχωρήσει στην αποστολή επιστολών σε όλους, στην οποία θα διατυπώνει τους λόγους για τους οποίους λαμβάνει αυτή την πρωτοβουλία.
Μάλιστα κύκλοι της προεδρίας επέμεναν πως εφόσον αποδώσουν καρπούς οι επικοινωνίες του πρωθυπουργού, σειρά θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπου θα συνομιλήσει ο ίδιος με τους αρχηγούς των κομμάτων, για να τους καλέσει στην αίθουσα συσκέψεων του Προεδρικού Μεγάρου ει δυνατόν το Σάββατο, διαφορετικά, την Τρίτη.
Την ίδια ώρα από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν πως με δεδομένη την άφιξη του κουαρτέτου των δανειστών στις 7 Δεκεμβρίου, όπου θα οριστικοποιηθεί το τελικό σχέδιο για το ασφαλιστικό, τα κόμματα της αντιπολίτευσης οφείλουν να προσέλθουν στο τραπέζι του συμβουλίου αρχηγών, ώστε να καταθέσουν τις προτάσεις και το σχέδιό τους για ένα τόσο σημαντικό θέμα, που υπερβαίνει τον ορίζοντας μιας τετραετίας, αφορά όλους τους Έλληνες ανεξάρτητα πολιτικών πεποιθήσεων και που θα συνοδεύουν και θα καθορίζουν τη ζωή των πολιτών για πολλά χρόνια.
Στην περίπτωση που η σύσκεψη αρχηγών δεν φέρει κάποιο αποτέλεσμα ή ακόμα και αν δεν πραγματοποιηθεί, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα, στη σύσταση διακομματικών Επιτροπών Εμπειρογνωμόνων, σε πρώτη φάση για το θέμα του ασφαλιστικού, ενώ θα ακολουθήσουν για την παιδεία, την υγεία και τη δημόσια διοίκηση.
Σε ότι αφορά τη σύσταση των Επιτροπών θα μετέχουν μη πολιτικά πρόσωπα, τα οποία θα υποδείξουν τα κόμματα, με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν πως στην Επιτροπή για το ασφαλιστικό, το κυβερνών κόμμα θα εκπροσωπηθεί από τον Σάββα Ρομπόλη.

Πρώτη ενημέρωση: 10:26, Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Δ. Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης