Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το σχέδιο του Τσίπρα για τη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών και τα επόμενα βήματα

Το σχέδιο του Τσίπρα για τη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών και τα επόμενα βήματα
Ο Τσίπρας θα ζητήσει ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων τα αποθεματικά των οποίων μειώθηκαν δραματικά με το PSI
Το προσκλητήριο του Αλέξη Τσίπρα στους αρχηγούς των πολιτικών δυνάμεων του λεγόμενου «συνταγματικού τόξου» αποτελεί μέρος  κυβερνητικού σχεδίου που ξεδιπλώνεται σε δυο βασικούς άξονες, τον πολιτικό και τον επικοινωνιακό.
Η συγκειμένη απόφαση έπεσε στο τραπέζι των διαβουλεύσεων του πρωθυπουργού με τους στενούς του συνεργάτες την επομένη της ψήφισης του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων που επέφερε την απώλεια δυο βουλευτών  και οριστικοποιήθηκε στην πολύωρη σύσκεψη την περασμένη Δευτέρα στο γραφείο του στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.

Η πολιτική στόχευση του Αλ. Τσίπρα

Σε ότι αφορά το πολιτικό επίπεδο πίσω από  το προσκλητήριο στους αρχηγούς να προσέλθουν στην σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κρύβεται η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου, και προσωπικά του πρωθυπουργού, να ενταχθούν όλα τα σκληρά μέτρα της συμφωνίας στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων που θα επικυρώσει η Βουλή μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Να περάσουν δηλαδή «με έναν πόνο» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο bankingnews.gr υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή συμπληρώνοντας με νόημα ότι «παρά τα όσα ακούγονται, λέγονται και γράφονται περί «ισχνή, αδύναμης και οριακής» κυβερνητικής πλειοψηφίας 153 βουλευτών που θα κληθούν να υπερψηφίσουν το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, δεν θα υπάρξουν νέες απώλειες». Η ίδια πηγή σημειώνει με νόημα πως «πίσω από το «προσκλητήριο συναινέσεων» δεν κρύβεται κανένα απολύτως σενάριο διεύρυνσης των συνεργασιών αλλά ούτε και κάποια ανάγκη να «ξεπλυθούν» οι αποφάσεις που θα ληφθούν για θέματα όπως το ασφαλιστικό τα κόκκινα δάνεια κ.α καθώς οι πολίτες έχουν πεισθεί για την διαρκή διαπραγματευτική μάχη που δίνει η κυβέρνηση με τους δανειστές».  
Οι πιέσεις του «κουαρτέτου» των δανειστών στο ασφαλιστικό

Με το Κουαρτέτο των δανειστών να φθάνει στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου και να πιέζει για νέες οριζόντιες περικοπές των συντάξεων η κυβέρνηση αντιπροτείνει το δικό της σχέδιο το οποίο θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στους πολιτικούς αρχηγούς ζητώντας να τοποθετηθούν για το αν το υποστηρίζουν ή όχι, καταθέτοντας παράλληλα τις δικές τους προτάσεις.
«Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που υπερβαίνουν τον χρονικό ορίζοντα τετραετούς διακυβέρνησης και οι αποφάσεις θα καθορίσουν την ζωή των πολιτών για πολλά χρόνια» σημειώνουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές συμπληρώνοντας ότι  «επιβάλλεται να υπάρξει εθνικό σχέδιο όχι μόνον για το  ασφαλιστικό, αλλά και στα ζητήματα της παιδείας, της διοικητικής μεταρρύθμισης, της υγείας, της συνταγματικής αναθεώρησης, ως εκ τούτου δεν δικαιολογείται τα κόμματα της αντιπολίτευσης να απουσιάζουν ή να μην τοποθετηθούν».

«Εθνική κόκκινη γραμμή διαπραγμάτευσης»

Ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του προβάλουν ως κεντρικό επιχείρημα πως αν υπάρξουν κοινές θέσεις των πολιτικών δυνάμεων  αυτό θα ισχυροποιήσει την διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση να μιλά, πλέον, για «χάραξη εθνικών κόκκινων γραμμών».  
Ο Αλέξης Τσίπρας στις διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες που θα έχει σήμερα νωρίς το πρωί με τους πολιτικούς αρχηγούς μεταξύ των οποίων και ο Δημήτρης Κουτσούμπας -παρότι  αρνήθηκε να προσέλθει στη σύσκεψη- θα οριοθετήσει την ατζέντα της συζήτησης στο ασφαλιστικό και στο προσφυγικό ζήτημα .
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η σχετική ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου που ανέφερε ότι στη σύσκεψη των αρχηγών θα συμπεριλαμβάνεται και επισήμως το προσφυγικό δεν ήταν τυχαία.
Οι επιτελείς του πρωθυπουργού -ο οποίος χθες βρισκόταν στην Ραμάλα- είχαν πήραν τα πρώτα μηνύματα, «άρνησης» από Ν.Δ,  ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ και Ένωση Κεντρώων  να μπουν σε συζήτηση, πόσο δε μάλλον να συναινέσουν, σε αποφάσεις για το ασφαλιστικό και έτσι διέυρυναν επισήμως την ατζέντα και στο προσφυγικό γνωρίζοντας πως αυτό θα άλλαζε τη στάση των κομμάτων ώστε να μην οδηγηθεί  η πρωτοβουλία σε «ναυάγιο».
Στο φλέγον ζήτημα του Ασφαλιστικού ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης ζητώντας από του συνομιλητές του να πάρουν σαφή θέση, να κάνουν αντιπροτάσεις και να ορίσουν μη πολιτικά πρόσωπα, τεχνοκράτες,  που θα μετέχουν στην Εθνική Επιτροπή Ασφαλιστικού την οποία η κυβέρνηση έχει λάβει απόφαση να συστήσει άμεσα με πιθανότερο εκπρόσωπό της τον Σάββα Ρομπόλη. Θα τους ανακοινώσει, δε, την πρόσθεσή του για νέα σύσκεψη πολιτικών αρχηγών με αντικείμενο την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με τη σύσταση ανάλογης Εθνικής Επιτροπής.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει συναίνεση σε τρία κομβικά ζητήματα.

* Πρόβλεψη για «ρήτρα ανάπτυξης»

* «Ανακεφαλαιοποίηση» των ασφαλιστικών ταμείων» τα αποθεματικά των οποίων μειώθηκαν δραματικά με το PSI

* Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών με παράλληλη  μικρή αύξηση των εισφορών και των εργαζομένων

Αυτά θα αποτελέσουν το τρίπτυχο στο οποίο θα αναζητήσει την διακομματική συναίνεση ο πρωθυπουργός.  

Και στα τρία ζητήματα αυτά ζητήματα η στάση των πιστωτών είναι κάθετα αρνητική με την κυβέρνηση να γνωρίζει καλά ότι αν δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματά της, οι μειώσεις στις συντάξεις θα είναι σημαντικές και σίγουρα δεν θα είναι οι τελευταίες.

Η επικοινωνιακή τακτική και η αλλαγή ατζέντας

Στην επικοινωνιακή ρητορική της κυβέρνησης εισέρχεται πλέον ο όρος «Ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων» με το Μέγαρο Μαξίμου να προβάλει το επιχείρημα ότι «δεν μπορεί οι δανειστές να …φροντίζουν για την σωτηρία και βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος που είναι ο πυλώνας της οικονομίας και να μην δέχονται να συμβάλουν στην σωτηρία και βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού που είναι βασικός πυλώνας της κοινωνικής συνοχής και της αξιοπρεπούς διαβίωσης».    

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του «κρατούν μικρό καλάθι» για τα αποτελέσματα της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών καθώς δεν προσδοκούν σε χειροπιαστά αποτελέσματα στο θέμα της συναίνεσης. Το επόμενο βήμα της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στην επικοινωνιακή αντεπίθεση υποστηρίζοντας ότι «οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις αρνούνται τον διάλογο τον οποίο οι ίδιες «προσχηματικά» επιζητούσαν, και τώρα αρνούνται «σαμποτάροντας» τη διαπραγμάτευση της κυβέρνηση για βελτίωση των όρων της συμφωνίας».

Στόχος και η αλλαγή της επικοινωνιακής ατζέντας με την κυβέρνηση να ψηφίζει εν μέσω εορταστικής περιόδου το σύνολο των προαπαιτούμενων προσδοκώντας σε «χαμηλούς κοινωνικού κραδασμούς» με κινητοποιήσεις ή διαμαρτυρίες , και με το νέο έτος να γίνει μετατόπιση της πολιτικής ατζέντας από την «δυσάρεστη και εσωστρεφή» συζήτηση για τα μέτρα του μνημονίου και τις επιπτώσεις τους,  στην «ελπιδοφόρο» συζήτηση για την απομείωση του χρέους.

Όσο για την χρονική στιγμή τόσο για την διεξαγωγή της σύσκεψης πολιτικών  αρχηγών όσο και για την ψήφιση εντός του Δεκεμβρίου του δευτέρου και δυσκολότερου πακέτου μέτρων στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι είναι ιδανική καθώς το κόμμα της Αξιωματικός Αντιπολίτευσης βρίσκεται σε «βέρντιγκο» θέσεων, απόψεων και προσανατολισμού με τον κάθε υποψήφιο για την προεδρεία να διατυπώνει και διαφορετική θέση. Ανάλογη εικόνα εκτιμούν πως παρουσιάζουν και τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης τα οποία δεν έχουν καταφέρει να πείσουν τους πολίτες.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης