Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διεκόπη για τις 15 Δεκεμβρίου η δίκη για το σκάνδαλο Siemens - Στο εδώλιο 64 άτομα

tags :
Διεκόπη για τις 15 Δεκεμβρίου η δίκη για το σκάνδαλο Siemens - Στο εδώλιο 64 άτομα
Λόγω δικονομικών προβλημάτων … και μικρής αίθουσας
Για τις 15 Δεκεμβρίου 2015 διεκόπη η δίκη για το πολύκροτο σκάνδαλο της Siemens, η οποία θα μεταφερθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών.
Η διαδικασία διεκόπη καθώς στην συγκεκριμένη αίθουσα του 4ου ορόφου δεν ήταν εύκολο να συνεχιστεί αφού η πλειονότητα συνηγόρων, παρόντων κατηγορουμένων και μαρτύρων ήταν όρθιοι.
Επιπλέον δεν πρόλαβε να προσέλθει στο δικαστήριο η μεταφράστρια της γαλλικής που ζητήθηκε νωρίτερα για τον κατηγορούμενο Ζαν Κλoντ Οσβαλτ.
Λίγο πριν τη διακοπή, ο πρόεδρος της έδρας ανέγνωσε τον κατάλογο των μαρτύρων κατηγορίας, μεταξύ των οποίων ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνης Κάντας, οι επιχειρηματίες Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και Δημήτρης Κοντομηνάς και ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλογλου.
Ύστερα από δέκα χρόνια ερευνών, είχε οριστεί για σήμερα η δίκη για το μεγαλύτερο ίσως μεταπολιτευτικό σκάνδαλο, αυτό των «μαύρων ταμείων» της Siemens στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Η διακοπή της δίκης οφείλεται σε μια σειρά προβλημάτων.
Το πρώτο πρόβλημα είναι καθαρά πρακτικό και έχει να κάνει με την μικρή αίθουσα του δικαστηρίου, η οποία δεν χωρά τους συνολικά 64 κατηγορούμενους και τους δεκάδες συνηγόρους τους.
Το δεύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με το ότι βασικά έγγραφα της δικογραφίας, τα οποία αφορούν τους 13 Γερμανούς κατηγορούμενους δεν έχουν μεταφραστεί ακόμα, με αποτέλεσμα να θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να τεθεί ζήτημα ένστασης ακυρότητας της διαδικασίας, μια και τα βασικά έγγραφα – σύμφωνα με Οδηγία της ΕΕ – θα πρέπει είναι μεταφρασμένα στη γλώσσα του κατηγορούμενου.
Υπάρχει βέβαια το ενδεχόμενο το δικαστήριο να αποφασίσει το διαχωρισμό της υπόθεσης και οι Γερμανοί κατηγορούμενοι να δικαστούν αργότερα.
Βάσει του παραπεμπτικού βουλεύματος, 64 άτομα, ανάμεσα τους οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Θεόδωρος Τσουκάτος, Χρήστος Καραβέλας, θα κάτσουν στο εδώλιο του κατηγορούμενου προκειμένου να δικαστούν για τη «σύμβαση 8002» που αφορούσε την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ.
Ακόμη, θα δικαστούν 13 Γερμανοί πρώην στελέχη της μητρικής  Siemens, καθώς και πρώην διευθυντικά στελέχη του ΟΤΕ.
Οι πράξεις που τους αποδίδονται κατά περίπτωση είναι: ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενεργητική και παθητική δωροδοκία καθώς και συνεργεία στις πράξεις αυτές.
Αντίθετα, στο ίδιο βούλευμα απαλλάχθηκαν από την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης 80 κατηγορούμενοι, καθώς και κάποιοι εξ αυτών για επιμέρους πράξεις λόγω παραγραφής.   Η δικογραφία αφορά τη σύμβαση που υπεγράφη το 1997, ανάμεσα στον ΟΤΕ και τη γερμανική Siemens, για την αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής του δικτύου του, η οποία εξελίχθηκε στο σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» της Siemens.

Πρώτη ενημέρωση: 09:50, Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης