Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών: Χωρίς συμμάχους ο Τσίπρας στο ασφαλιστικό - ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι είπαν όχι

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών: Χωρίς συμμάχους ο Τσίπρας στο ασφαλιστικό - ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι είπαν όχι
Όχι από από τους πολιτικούς αρχηγούς στην πρόταση του Τσίπρα για κοινή δήλωση στο θέμα του ασφαλιστικού
(upd11) Σε βαρύ κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Νοεμβρίου το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, μετά την άρνηση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, να στηρίξουν την  πρόταση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για συναίνεση στο θέμα του ασφαλιστικού.
Κατηγορηματικά όχι απάντησαν οι πολιτικοί αρχηγοί στην πρόταση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για σύσταση δύο διακομματικών επιτροπών για το ασφαλιστικό και την συνταγματική αναθεώρηση.
Ωστόσο, όλοι, εκτός της ΝΔ,  συμφώνησαν για την αλλαγή επί το αναλογικότερο, του εκλογικού νόμου από την παρούσα Βουλή.
Σημειώνεται ότι πάνω από πέντε ώρες κράτησε η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, που πλέον ολοκληρώθηκε.

Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για τη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών

Για τα ζητήματα που αποτέλεσαν το αντικείμενο του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας μετά την  ολοκλήρωση της σύσκεψης, αναφέρονται τα εξής:

Ι.ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ:
Το προσφυγικό είναι πρόβλημα κοινό όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δοθέντος ότι ιδίως υπό την σημερινή δραματική συγκυρία αφορά, κυριολεκτικώς, την συνοχή και την εν γένει προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 Για τον λόγο αυτόν η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τ’ αρμόδια όργανά της, οφείλει ν’ αντιμετωπίσει το οξύτατο προσφυγικό πρόβλημα συντεταγμένη, υπό όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, αλλά και ασφαλείας για τους Λαούς της Ευρώπης, πράγμα που σημαίνει μηδενική ανοχή ή ολιγωρία για τους τρομοκράτες.
Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει:
1. Ν’ αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία, προκειμένου να διευκολυνθεί έτσι και η κατά το δυνατόν ταχύτερη επάνοδος των προσφύγων στις εστίες τους.
2. Να επιβάλει σε όλα τα κράτη-μέλη της την πλήρη εφαρμογή των κανόνων  αλληλεγγύης ως προς την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, όπως αυτοί απορρέουν από το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, με συγκεκριμένες κυρώσεις εις βάρος εκείνων των κρατών-μελών, τα οποία αρνούνται ν’ ανταποκριθούν.  
Δοθέντος ότι είναι αδιανόητο η Ελλάδα να υποστεί μόνη της τις συνέπειες του συνόλου των προσφυγικών ροών.
3. Να προωθήσει την συνεργασία με την Τουρκία –την οποίαν η Ελλάδα ήδη κάνει πράξη- προκειμένου αυτή ν’ αναλάβει την ευθύνη δημιουργίας σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οφείλει όμως ν’ αναδείξει και το γεγονός της ως σήμερα παραβατικής συμπεριφοράς των τουρκικών αρχών κατά την διακίνηση των προσφύγων.
Περαιτέρω δε πρέπει να διευκρινισθεί προς την Τουρκία ότι η ενταξιακή της διαδικασία εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού θεσμικού και πολιτικού κεκτημένου, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του σεβασμού των υποχρεώσεων της Τουρκίας, οι οποίες απορρέουν από τις οικείες συμφωνίες επανεισδοχής.
4. Να παράσχει την απαιτούμενη συνδρομή της προς τη Χώρα μας, ιδίως ως προς την οικονομική και υλικοτεχνική της ενίσχυση για την υπό όρους ανθρωπισμού περίθαλψη των προσφύγων, αναγνωρίζοντας, ταυτοχρόνως, ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα σύνορα αυτά καθορίζονται κυριάρχως από την Ελλάδα και φυλάσσονται κυριάρχως από την Ελλάδα. Άρα, οιαδήποτε συνεργασία κατά την φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων νοείται μόνον μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκλειομένων κοινών περιπολιών με την Τουρκία, υφ’ οιανδήποτε μορφή.
Μια τέτοια συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης προϋποθέτει την ουσιαστική υποβοήθηση των ελληνικών αρχών από την Frontex, η οποία πρέπει να μετατραπεί σε πραγματική Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή.

ΙΙ. ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ – ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ:
Ως προς την Αναθεώρηση του Συντάγματος, αναγνωρίσθηκε η ανάγκη οι συζητήσεις κατά την οικεία κοινοβουλευτική διαδικασία να διεξαχθούν με βασικό στόχο την επίτευξη της κατά το δυνατόν μεγαλύτερης συναίνεσης, όπως άλλωστε απαιτούν οι σχετικές διατάξεις του Συντάγματος.
Και ως προς τον εκλογικό νόμο, αναγνωρίσθηκε η ανάγκη αλλαγής του, από αυτή την Βουλή, επί το αναλογικότερον, δίχως όμως να θίγεται η ουσία της από το Σύνταγμα επιβαλλόμενης κυβερνητικής σταθερότητας.

ΙΙΙ. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ:
Ως προς το Ασφαλιστικό, αναγνωρίσθηκε η ανάγκη, κατά τις αντίστοιχες  κοινοβουλευτικές διαδικασίες, να διεξαχθεί διεξοδικός ουσιαστικός διάλογος, με στόχο την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και την αποφυγή περαιτέρω μειώσεων των συντάξεων, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Χώρα.
Από την πλευρά του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και μεταβατικού Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, διατυπώθηκε η ακόλουθη συνολική επιφύλαξη:
«Η σημερινή οξύτατη κρίση στο προσφυγικό είναι αποτέλεσμα τόσο των διεθνών εξελίξεων και της αρνητικής στάσης της Τουρκίας όσο και της αναποτελεσματικής πολιτικής της Κυβέρνησης.
Προφανώς υπάρχουν και ευθύνες στην καθυστερημένη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ως θέμα αρχής είμαστε κατά της μείωσης των συντάξεων.
Το Ασφαλιστικό ούτως ή άλλως συζητείται στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
Τέλος, ως προς την Αναθεώρηση του Συντάγματος, να ισχύσει ό,τι προβλέπεται από το Σύνταγμα για τη διαδικασία.
Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη καταθέσει πρόταση.
Η πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι υπέρ της κυβερνητικής σταθερότητας. Επιπλέον δεν ήταν θέμα της ημερήσιας διάταξης.»
Από την πλευρά της Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κας Φώφης Γεννηματά, διατυπώθηκε η ακόλουθη επιφύλαξη ειδικώς επί του Ασφαλιστικού:
«Για το ζήτημα του Ασφαλιστικού το πεδίο διαλόγου είναι η Βουλή και όχι η σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε επί της ουσίας όλες αυτές τις ώρες, ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν.
Δεν αρκούν ευχολόγια από την πλευρά της Κυβέρνησης.
Αναμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις  στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού διαλόγου.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ έχουν ξεκάθαρη «κόκκινη» γραμμή: όχι μείωση των συντάξεων.
Δημόσια ανοίξαμε τον διάλογο και καταθέσαμε τις προτάσεις μας, που είναι στην διάθεση και της Κυβέρνησης, για βιώσιμες λύσεις και αξιοπρεπείς συντάξεις.
Σε καμία περίπτωση η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει στη Βουλή μείωση των συντάξεων.».

Τσίπρας: Η αντιπολίτευση απεδείχθη κατώτερη των περιστάσεων  

«Σήμερα αυτοί που έχουν την ευθύνη για όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια εμφανίζονται κατώτεροι των περιστάσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ  ότι βάζουν τα κομματικά τους συμφέροντα πάνω από αυτά της χώρας.
Ο κ. Τσίπρας, σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, δίνοντας έμφαση στο ασφαλιστικό , σημείωσε  «ζήτησα να συνταχτούν σε μια εθνική κόκκινη γραμμή ώστε να γίνει βιώσιμο το ασφαλιστικό χωρίς νέες μειώσεις συντάξεων».
Για τη ΝΔ, είπε  πως αντιλαμβάνεται ότι «έχει τα εσωτερικά της προβλήματα.
Αλλά η χώρα δεν μπορεί να περιμένει».
Σήμερα αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων, διαφοροποιούμενη πλήρως τόσο στο ασφαλιστικό, όσο και στο προσφυγικό».
Τόνισε πως «η ΝΔ δεν υπονομεύει την κυβέρνηση αλλά τη θέση της Ελλάδας στο εξωτερικό».
Ακόμη, κατηγόρησε τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και τη ΝΔ ότι κρατούν στάση υπονομευτική στην διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «αυτοί που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την οικονομική εξόντωση της Ελλάδας τα τελευταία 5 χρόνια δεν έδειξαν υπευθυνότητα», αυτοί που εφάρμοσαν 11 περικοπές συντάξεων και χρέωσαν τα Ταμεία με το PSI σήμερα αρνούνται να καταθέσουν προτάσεις σε συντεταγμένο διάλογο.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο διάλογος για το ασφαλιστικό θα γίνει συντεταγμένα στη Βουλή αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και πρόσθεσε «ποια θα είναι η θέση της ΝΔ;".

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Τσίπρα έχει ως εξής:

Μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η χώρα μας αποτελεί πεδίο σταθερότητας σε μια βαθιά αποσταθεροποιημένη περιοχή.
Η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, έχει προκαλέσει μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση που αλλάζει δεδομένα και ισορροπίες στην Ευρώπη.
Και οι ροές αυτές περνούν από τη χώρα μας.
Απαιτείται επομένως υψηλό αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητας, όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από την αντιπολίτευση.
Από όλο το πολιτικό σύστημα.
Δυστυχώς, σήμερα, αυτοί που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την οικονομική, θεσμική και ηθική εξόντωση του ελληνικού λαού τα τελευταία πέντε χρόνια, απέδειξαν ότι δεν διαθέτουν ούτε το απαραίτητο αίσθημα ευθύνης, ούτε την αναγκαία σοβαρότητα.
Αντιλαμβάνομαι ότι η ΝΔ βρίσκεται σε δομική και διαρκή κρίση και έχει να διαχειριστεί τις καθόλου εύκολες εσωκομματικές της διαδικασίες.
Το σέβομαι απόλυτα.
Ωστόσο, η χώρα δεν μπορεί να περιμένει.
Η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση αποτελεί θεσμικό πυλώνα του πολιτικού συστήματος και δυστυχώς σήμερα αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων.
Το γεγονός ότι διαφοροποιήθηκε πλήρως στο ανακοινωθέν της Συνόδου των Πολιτικών αρχηγών υπό τον ΠτΔ, τόσο στο θέμα του αναγκαίου διαλόγου για το ασφαλιστικό και τη Συνταγματική μεταρρύθμιση, όσο, όμως, και στα ζητήματα διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, καθιστά ιδιαίτερα προβληματική τη δυνατότητα συνεννόησης, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα.
Ιδιαίτερα, δε, όταν ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται στη σύσκεψη να διαφωνεί με τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων στα νησιά που δέχονται τις ροές.
Παρόμοιες θέσεις δεν υπονομεύουν τη κυβέρνηση, υπονομεύουν τη διεθνή θέση της χώρας.
Σε ότι δε αφορά το ασφαλιστικό, είναι προφανές ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συνεχίζουν να κρατούν στάση υπονομευτική.
Αυτοί, που από το 2010 έως σήμερα, έχουν ψηφίσει και εφαρμόσει 11 διαφορετικές περικοπές και μειώσεις συντάξεων.
Αυτοί που χρέωσαν με δισεκατομμύρια τα ασφαλιστικά ταμεία με το καταστροφικό PSI.
Σήμερα αρνούνται να καταθέσουν προτάσεις για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος σε έναν διάλογο συντεταγμένο.
Τους ζήτησα, τουλάχιστον, να συνταχθούν σε μια κοινή εθνική κόκκινη γραμμή, για μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος χωρίς περαιτέρω μειώσεις συντάξεων.
Αρνήθηκαν.
Ίσως πιστεύουν ότι έτσι αδυνατίζουν τη διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης.
Αυτό είναι το αίσθημα ευθύνης τους.
Βάζουν τη κομματική τους επιβίωση πάνω από τα συμφέροντα εργαζομένων και συνταξιούχων.
Θα διαψευστούν.
Η κυβέρνηση θα καταθέσει την πρότασή της, ώστε μέσα στα πλαίσια των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει -και έχουμε ψηφίσει άλλωστε από κοινού τον περασμένο Αύγουστο - να καταστήσουμε βιώσιμο το ασφαλιστικό, χωρίς νέες επώδυνες περικοπές στις συντάξεις .
Ο διάλογος θα διεξαχθεί συντεταγμένα, πρώτα στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και ακολούθως στη Βουλή.
Θα διεξαχθεί ούτως ή άλλως και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πεδίο της διαπραγμάτευσης.
Και όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Αναρωτιέμαι, λοιπόν, ποια θα είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας.
Θα επιχειρήσει να επηρεάσει τη θέση των αδελφών της ευρωπαϊκών κομμάτων υπέρ των ελληνικών θέσεων ;
Ας το ελπίσουμε.
Τέλος σε ότι δε αφορά τη Συνταγματική μεταρρύθμιση, όλοι πλην ΝΔ συμφωνήσαμε να ανοίξουμε συντεταγμένα τις διαδικασίες, ακόμη και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερο, από αυτή τη Βουλή.
Η χώρα, σε αυτή τη κρίσιμη καμπή, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται εθνική συνοχή, λαϊκή ενότητα και πολιτική σταθερότητα.
Το στρατηγικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την ανάκτηση της κυριαρχίας μας έναντι των δανειστών, θα πετύχει.
Ήδη οι συσχετισμοί αλλάζουν στην Ευρώπη.
Και σε μια Ευρώπη που αλλάζει η Ελλάδα θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο με τη κοινωνία όρθια.».

Κύκλοι Μαξίμου: Κατώτερη των περιστάσεων εμφανίστηκε σήμερα η αντιπολίτευση

Κατώτερη των περιστάσεων εμφανίστηκε η αντιπολίτευση, όπως σχολίασαν κυβερνητικοί κύκλοι μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αντιπολίτευση εμφανίστηκε σήμερα κατώτερη των περιστάσεων και δεν διστάζει για μικροκομματικό όφελος να μειώσει τη διαπραγματευτική δυνατότητα της κυβέρνησης.
Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, για το οποίο η συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει ότι θα έχει κόστος 1% του ΑΕΠ, ο Πρωθυπουργός, Αλέξη Τσίπρας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανέφερε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί πλέγμα παρεμβάσεων που καλύπτει το 0,6% του ΑΕΠ , κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να υπάρξει μία συμφωνία, ακόμη κι αν ο διάλογος αυτός συνεχιστεί στη Βουλή, για να μπει ένας κοινός στόχος, να μην μειωθούν οι συντάξεις.
Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή ζητείται περικοπή 1% του ΑΕΠ, έχει βρεθεί τρόπος να καλυφθεί το 0,6%, και τους κάλεσε να συμμετάσχουν όλοι μαζί στην προσπάθεια εξεύρεσης του 0,4% δια επιτροπής που θα απαρτιζόταν από εμπειρογνώμονες, όμως δεν ανταποκρίθηκαν.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης, δήλωσε την αντίθεσή του με τη δημιουργία Hot Spot στα νησιά, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι είναι μια στάση επιζήμια, που θίγει την διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας.
Τέλος, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, η Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, Φώφη Γεννηματά, αρχικά είχε συμφωνήσει κοινό ανακοινωθέν που θα περιέγραφε τον στόχο να μην μειωθούν οι συντάξεις, όμως μετά από μια σύντομη διακοπή επανήλθε δηλώνοντας την άρνησή της.Κατώτερη των περιστάσεων εμφανίστηκε η αντιπολίτευση, όπως σχολίασαν κυβερνητικοί κύκλοι μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αντιπολίτευση εμφανίστηκε σήμερα κατώτερη των περιστάσεων και δεν διστάζει για μικροκομματικό όφελος να μειώσει τη διαπραγματευτική δυνατότητα της κυβέρνησης.
Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, για το οποίο η συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει ότι θα έχει κόστος 1% του ΑΕΠ, ο Πρωθυπουργός, Αλέξη Τσίπρας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανέφερε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί πλέγμα παρεμβάσεων που καλύπτει το 0,6% του ΑΕΠ , κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να υπάρξει μία συμφωνία, ακόμη κι αν ο διάλογος αυτός συνεχιστεί στη Βουλή, για να μπει ένας κοινός στόχος, να μην μειωθούν οι συντάξεις.
Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή ζητείται περικοπή 1% του ΑΕΠ, έχει βρεθεί τρόπος να καλυφθεί το 0,6%, και τους κάλεσε να συμμετάσχουν όλοι μαζί στην προσπάθεια εξεύρεσης του 0,4% δια επιτροπής που θα απαρτιζόταν από εμπειρογνώμονες, όμως δεν ανταποκρίθηκαν.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης, δήλωσε την αντίθεσή του με τη δημιουργία Hot Spot στα νησιά, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι είναι μια στάση επιζήμια, που θίγει την διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας.
Τέλος, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, η Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, Φώφη Γεννηματά, αρχικά είχε συμφωνήσει κοινό ανακοινωθέν που θα περιέγραφε τον στόχο να μην μειωθούν οι συντάξεις, όμως μετά από μια σύντομη διακοπή επανήλθε δηλώνοντας την άρνησή της.

Καμμένος (ΑΝΕΛ): Δεν υπήρξε συμφωνία για το ασφαλιστικό

Τη διαφοροποίηση της στάσης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο ασφαλιστικό υπογράμμισε εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, ο Πάνος Καμμένος.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των κομμάτων που θα οδηγούσε στη σύσταση ενός κοινού ανακοινωθέντος ενώ απέκλεισε κατηγορηματικά τη σύσταση οικομενικής κυβέρνησης, που πρότεινε η Ενωση Κεντρώων.
Τόνισε ωστόσο, πως υπήρξε συμφωνία στο προσφυγικό και τα αιτήματα που θα παρουσιάσει η Ελληνική πλευρά προς την ΕΕ καθώς και ότι το μεταναστευτικό αποτελεί διεθνές και όχι ελληνικό ζήτημα, σημειώνοντας πως ζητήθηκε οικονομική ενίσχυση για να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό και πως δεν υπάρχει κανένα θέμα κοινών περιπολιών με την Τουρκία.
Για την συνταγματική μεταρρύθμιση είπε πως για πρώτη φορά συμφωνήσαμε στις Συνταγματικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν άμεσα, όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και την αναθεώρηση του εκλογικού νόμου από την παρούσα βουλή, σημείο με το οποίο διαφώνησε μόνο η ΝΔ.
Όπως δήλωσε, ο Πάνος Καμμένος στο ασφαλιστικό «δυστυχώς είδαμε ότι η συμμαχία Σαμαρά-Βενιζέλου οδήγησε πάλι τη διαφοροποίηση των δυο κομμάτων σε σχέση με τη θέση όλων των άλλων αρχηγών», συμπληρώνοντας πως «ζητάμε μια λύση που θα διασφαλίζει βιωσιμότητα ασφαλιστικών ταμείων και μη περικοπή συντάξεων.
ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προτίμησαν να μην συμφωνήσουν σε κοινό ανακοινωθέν και να διαχωρίσουν τη θέση τους».
Τόνισε ακόμη ότι για την προστασία και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού θα πρέπει να προχωρήσει η έρευνα της εξεταστικής επιτροπής η οποία θα μελετήσει τις πολιτικές ευθύνες για το PSI κι άλλες παρόμοιες καταστροφικές αποφάσεις.  

Λεβέντης (Ένωση Κεντρώων): Ζητάμε τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης

«Η Ένωση Κεντρώων ζήτησε συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης γιατί η κυβέρνηση σύντομα θα καταρρεύσει», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων,  Βασίλης Λεβέντης.
Όπως είπε, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δεν παρουσίασε κανένα σχέδιο για το ασφαλιστικό, σημειώνοντας ότι «ήταν λόγια του αέρα».
Κατά τον ίδιο, οι τοποθετήσεις του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού ήταν εκτός τόπου και χρόνου.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης «ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και Ποτάμι έχουν υπογράψει τα πάντα για τα μνημόνια γιατί κάνουν τώρα πίσω;
 Μόνο για τους ψήφους».

Θεωδοράκης (Ποτάμι): Λάθος ο δρόμος που τραβάει ο Τσίπρας

«Ο Τσίπρας έχει τεράστια ευθύνη για τα ψέματα που έλεγε προεκλογικά στο λαό για το ασφαλιστικό», ανέφερε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, εξερχόμενος του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.
Όπως είπε, υπογραμμίσαμε τις μεγάλες ευθύνες των πολιτικών στην κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, προσθέτοντας πως  α»υτά τα θέματα θα τα λύσει η Βουλή».
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκης, η Οικουμενική κυβέρνηση δεν είναι λύση, «χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση Εθνικής Ελλάδος».
Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν έγινε δεκτή η πρόταση Τσίπρα για σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό, ενώ η  Βουλή θα αποφασίσει για το θέμα.
Επιπλέον, όπως τόνισε, μετά από πρότασή του αποφασίστηκε (εκτός της ΝΔ) η Βουλή αυτή να αλλάξει το εκλογικό σύστημα.
Ακόμη, υπογράμμισε ότι επεσήμανε στον Τσίπρα ότι ο δρόμος που τραβά είναι λάθος γιατί τα αδιέξοδα στην κοινωνία μεγαλώνουν.

Γεννηματά (ΠΑΣΟΚ): Το ασφαλιστικό είναι κυβερνητική υπόθεση

«Το ασφαλιστικό είναι κυβερνητική υπόθεση», υπογράμμισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, εξερχόμενη από το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.
Η ίδια τόνισε ότι «δεν θα ψηφίσουμε τη μείωση των συντάξεων», ενώ τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στη Βουλή.
Όπως είπε, η Συνταγματική αναθεώρηση χρειάζεται γενναίες αποφάσεις με βασικό την αλλαγή του εκλογικού νόμου από αυτή τη Βουλή.
Τόνισε δε, πως «έχουμε αποδεχτεί τα λάθη και τις ευθύνες μας», αλλά και ότι πιστεύει «στο διάλογο και την πολιτική συνεννόηση γιατί αυτό χρειάζεται η χώρα και ο λαός».

Πλακιωτάκης (ΝΔ): Η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν αποτελεί πρωτεύον ζήτημα για τη Νέα Δημοκρατία

«Η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν αποτελεί πρωτεύον ζήτημα για τη ΝΔ», υπογράμμισε σε δηλώσεις του μετά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, Γ. Πλακιωτάκης.
Όπως είπε, «η ΝΔ δεν θα πάρει μέρος σε πολιτικά τεχνάσματα», ενώ «η Βουλή είναι το μόνο μέρος για τα λυθούν αυτά τα ζητήματα».
Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη για την αύξηση των προσφυγικών ροών.
Ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε ότι προσήλθε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών με θεσμική συνέπεια, προσθέτοντας πως «ήρθαμε για να ακούσουμε».
Ακόμη, ανέφερε ότι δεν είχε συνομιλίες με τους υποψηφίους προέδρους της ΝΔ για τη σημερινή συνάντηση.

Τι συζητήθηκε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών

Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένος, κατηγορώντας τους ότι εκείνοι ήταν που έκοψαν τις συντάξεις 11 φορές με τα προηγούμενα μνημόνια.
Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας πρότεινε τη  σύσταση δύο διακομματικών επιτροπών για το ασφαλιστικό και την συνταγματική αναθεώρηση,  στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο κ. Τσίπρας έλαβε κατηγορηματικό όχι από τους αρχηγούς.
Την συμμετοχή τους στις επιτροπές αρνήθηκαν τόσο ο μεταβατικός Πρόεδρος της ΝΔ, Γ. Πλακιωτάκης και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά όσο και ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Θεοδωράκης αντιπρότεινε τη συμμετοχή του σε επιτροπή για την συνταγματική αναθεώρηση υπό την προϋπόθεση ότι θα ανοίξει άμεσα και εντός του 2016 η συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου με προσανατολισμό την αναλογικότερη κατανομή.
Από την πλευρά του ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε στους συνομιλητές του και στο πρωθυπουργό ότι το Σύνταγμα προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες και για τα δύο αυτά ζήτημα.
Μάλιστα, κύκλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέφεραν πως «συμφωνούμε με την απόφαση του μεταβατικού προέδρου της ΝΔ, Γ. Πλακιωτάκη, να απορρίψει τις προτάσεις Τσίπρα για τη σύσταση Επιτροπών για το ασφαλιστικό και την αναθεώρηση του Συντάγματος».
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός ζήτησε να βγει κοινή ανακοίνωση για το ζήτημα του ασφαλιστικού ώστε να ισχυροποιηθεί η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, ωστόσο, το αρνήθηκαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

Τσίπρας προς αρχηγούς: Αρνείστε να στηρίξετε το ασφαλιστικό εσείς που κόψατε 11 φορές τις συντάξεις;   

Την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε η άρνηση των πολιτικών αρχηγών να υπογράψουν ένα κοινό κείμενο για το ασφαλιστικό.
Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να απάντησε στους συνομιλητές ότι "αρνείστε να στηρίξετε την διαπραγμάτευση εσείς που κόψατε 11 φορές τις συντάξεις με δύο μνημόνια και δεν δέχεστε να συμφωνήσουμε σε ένα κείμενο ότι δεν πρέπει να κοπούν άλλο οι κύριες συντάξεις και λέτε ότι το γ΄μνημόνιο είναι χειρότερο από το δικό σας;"

Η εισήγηση Τσίπρα για το μεταναστευτικό


Στις 15:00 του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την εισήγηση του διάρκειας 50 λεπτών για τα μεταναστευτικό ζήτημα.
Ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους συνομιλητές του ανέλυσε τις θέσεις με τις οποίες θα πάει η Ελλάδα στην ΕυρωΤουρκική Σύνοδο.
Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες όπως η κατασκευή των hot spots με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν πώς στα τρία νησιά θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου, ενώ για υπόλοιπα δύο θα ανοίξουν μεν με τις λειτουργικές του δομές να χρειάζονται βελτίωση.
Αναφέρθηκε μάλιστα και στο ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης Αθήνας – Άγκυρας - Βερολίνου στο περιθώριο της ΕυρωΤουρκικής Συνόδου, ξεκαθαρίζοντας πώς πάγια ελληνική θέση είναι ότι το προσφυγικό αφορά συνολικά την Ευρώπη που πρέπει να πιέσει την Τουρκία να αποδεχτεί τις δομές φιλοξενίας ταυτοποίησης και μετεγκατάστασης των προσφύγων στο έδαφος της.
Σε ό,τι αφορά την Βόρεια Ελλάδα και Αττική ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε στους αρχηγούς των κομμάτων ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξεκινήσει το πρόγραμμα φιλοξενίας με επιδότηση ενοικίου για 20.000 πρόσφυγες αλλά και τα hot spot θα φιλοξενήσουν από 3.000 πρόσφυγες αντίστοιχα.  
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα κοινών περιπολιών με την Τουρκία.
Ήδη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρχηγοί έχουν τοποθετηθεί ενώ το επόμενο ζήτημα που θα πέσει στο τραπέζι της συζήτησης είναι εκείνο της συνταγματικής αναθεώρησης καθώς στο ασφαλιστικό που θα μείνει για το τέλος, ενδέχεται κάποιοι αρχηγοί να αρνηθούν να το συζητήσουν.

Επιτροπή για το ασφαλιστικό προωθεί ο Τσίπρας

Στην συγκρότηση μιας επιτροπής για τα ασφαλιστικό  προωθεί ο Αλέξης Τσίπρας.
Μάλιστα ως επικεφαλής της, φέρεται ο Σάββας Ρομπόλης, ο οποίος θα ηγηθεί της επιτροπής, η οποία μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει και μελετήσει όλες τις προτάσεις για το ασφαλιστικό και να έχει καταλήξει στις δικές της προς την κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θα ανακοινώσει την πρόθεση του, στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, βρίσκεται σε εξέλιξη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Β. Λεβέντης: Πετροβολάτε τον Τσίπρα γιατί δεν ξέρετε ότι ο κίνδυνος του Grexit δεν έχει περάσει
 
Τον λόγο στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών πήρε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, ο Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος επιτέθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς λέγοντας ότι με τη δημόσια στάση και τις δηλώσεις του υπονόμευσαν την σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών πριν καν αυτή διεξαχθεί και πώς η στάση τους οφείλεται σε μικροκομματική σκοπιμότητα.
Η ίδια καλά πληροφορημένη πηγή ανέφερε ότι ο κ. Λεβέντης είπε χαρακτηριστικά "πετροβολάτε τον Αλέξη Τσίπρα γιατί δεν έχετε καταλάβει ότι ο κίνδυνος του Grexit δεν έχει ακόμη περάσει ακόμη για την χώρα μας.

Κύκλοι Μητσοτάκη (ΝΔ): Συμφωνούμε με την απόφαση Πλακιωτάκη να απορρίψει τις προτάσεις Τσίπρα

"Συμφωνούμε με την απόφαση του μεταβατικού προέδρου της ΝΔ, Γ. Πλακιωτάκη, να απορρίψει τις προτάσεις Τσίπρα για τη σύσταση Επιτροπών για το ασφαλιστικό και την αναθεώρηση του Συντάγματος", ανέφεραν κύκλοι από το περιβάλλον του υποψήφιου προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η δημιουργία μιας ακόμη επιτροπής για το ασφαλιστικό είναι προσχηματική, ενώ το πρόβλημα είναι γνωστό και πλέον πρέπει να συζητηθεί εκτενώς στη Βουλή μεταξύ των κομμάτων.  
Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους,  είναι αλήθεια πως απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις.
Όπως σημείωσαν χαρακτηριστικά, «ο κ. Τσίπρας, όμως, το θυμήθηκε αργά καθώς με το να μην ψηφίσει για Πρόεδρο Δημοκρατίας τον περασμένο Δεκέμβριο οδήγησε τη χώρα σε εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 και τορπίλισε στην ουσία την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος».

Το θερμό επεισόδιο στον προθάλαμο του Προεδρικού Μεγάρου

Στο προθάλο πάντως του Προεδρικού Μεγάρου, ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ της Κυβερνητικής Εκπροσώπου κ. Όλγας Γεροβασίλη και του εκπροσώπου εκ μέρους της ΝΔ βουλευτή κ. Γιώργου Κουμουτσάκου.
Ο κ. Κουμουτσάκος κατηγόρησε την Κυβερνητική Εκπρόσωπο κ. Όλγα Γεροβασίλη ότι επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα για το τι θα συζητηθεί εντός της σύσκεψης και έκανε λόγο για υπονομευτική κίνηση της όλης διαδικασίας.
Από την πλευρά της, η κ. Γεροβασίλη υποστήριξε ότι η ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους αφορούσε όσα έχουν ήδη εξαγγελθεί από την πλευρά της κυβέρνησης και δεν υπήρξε προσπάθεια χαλιναγώγησης και δημιουργίας κλίματος.
Παρενέβη από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ο κ. Τ. Κούικ λέγοντας ότι «είναι τραγικό από έναν διπλωμάτη να μιλάει έτσι».

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός θα θέσει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ως βασικό θέμα το προσφυγικό ενόψει και της αυριανής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ως δεύτερο θέμα, θα θέσει τη μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό προτείνοντας τη δημιουργία διακομματικής επιτροπής, όπου κάθε κόμμα θα εκπροσωπείται από έναν εμπειρογνώμονα, ώστε η συζήτηση να γίνεται και σε τεχνικό και σε πολιτικό επίπεδο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συζήτηση για το ασφαλιστικό μπορεί να χρειασθεί παραπάνω από 15 ημέρες και δεν είναι δεσμευτική η 15η Δεκεμβρίου.

Κατρούγκαλος: Εθνική κόκκινη γραμμή η μείωση των συντάξεων - Αναγκαίος ο διάλογος με τα κόμματα
«Εθνική κόκκινη γραμμή» χαρακτήρισε τη μείωση των συντάξεων ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφερόμενος στην ανάγκη για διάλογο όλων των πολιτικών κομμάτων στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών αύριο Σάββατο 28 Νοεμβρίου.
«Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην μειωθούν καθόλου οι κύριες συντάξεις» διαβεβαίωσε ο Γ. Κατρούγκαλος, ενώ επεσήμανε ότι «δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχει κάποιος που δεν θέλει να συμμετάσχει στον διάλογο για την εθνική κόκκινη γραμμή».

Παυλόπουλος (ΠτΔ): Δεν θα ληφθούν αποφάσεις στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών - Στόχος η συναίνεση
«Δεν θα ληφθούν αποφάσεις στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών», ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος εξήγησε ότι πρόκειται για μια διαδικασία με στόχο την πολιτική συναίνεση.
«Δεν θα ληφθούν αποφάσεις στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.
Είναι μια διαδικασία για το πως θα προσεγγίσουμε, από κοινού, κύριας σημασίας θέματα» είπε χαρακτηριστικά ο Π. Παυλόπουλος, σε συνομιλία του με Ιταλούς δημοσιογράφους, λίγο πριν την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη Ρώμη.
Ο κ. Παυλόπουλος πρόσθεσε ότι στο συμβούλιο θα μετάσχουν «όλα τα κόμματα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό» και ότι θα συζητηθούν η αναθεώρηση του Συντάγματος, το προσφυγικό και το ασφαλιστικό σύστημα.
Κύριος στόχος της χώρας, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είναι «η σταθεροποίηση της πορείας της μετά τη θετική απόφαση του Eurogroup».
Σε σχέση με το προσφυγικό κατέστησε σαφές ότι «είναι θέμα ανθρωπιστικό», ότι υπάρχει «σαφής διάκριση ανάμεσα σε πρόσφυγες και σε τρομοκράτες» και ότι «στην περίπτωση των τρομοκρατών η ανοχή είναι μηδενική».

Επιστολή στον ΠτΔ απέστειλε η Φ. Γεννηματά - «Δεν πρόκειται να έχουμε καμία συμμετοχή σε συζήτηση για το Ασφαλιστικό»
Τη θέση ότι το ασφαλιστικό ζήτημα είναι ένα ζήτημα που μπορεί να συζητηθεί μόνο στη Βουλή, και όχι στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, εξέφρασε η κα Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικέφαλης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σε επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
Πιο συγκεκριμένα, η κα Γεννηματάτα αναφέρει στην επιστολή της πως «για το Aσφαλιστικό τόνισα στον Πρωθυπουργό, πως είναι μεν πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα, αλλά ως προς αυτό, το μόνο κατάλληλο βήμα είναι η Βουλή, είτε στο επίπεδο της συζήτησης μεταξύ των αρχηγών, είτε στην αρμόδια διαρκή επιτροπή, είτε μετά την άσκηση νομοθετικής πρωτοβουλίας», ενώ καθιστά σαφές πως «σε κάθε περίπτωση για θεσμικούς λόγους, λόγους ουσίας και αρχής δεν πρόκειται να έχουμε καμία συμμετοχή σε σχετική συζήτηση υπό την Προεδρία σας».

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή της προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:
Κύριε Πρόεδρε,
Mου ζητήσατε σήμερα, μετά από αίτημα του Πρωθυπουργού, να συμμετάσχω ως επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό την προεδρία σας με θέματα:
α) Ενημέρωση για τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας για το "προσφυγικό",
β) Ασφαλιστικό,
γ) Αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ως προς την ενημέρωση για το "προσφυγικό", η ανάγκη είναι προφανής, αρκεί βέβαια να είναι πλήρης και να αποδειχτεί από το περιεχόμενό της πως δεν τέθηκε ως θέμα της σύσκεψης για λόγους προσχηματικούς.
Επίσης θέλω να επισημάνω με έμφαση ότι πρέπει να συζητηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα και τα άλλα μείζονα Εθνικά Θέματα.
Για το Aσφαλιστικό τόνισα στον Πρωθυπουργό, πως είναι μεν πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα, αλλά ως προς αυτό, το μόνο κατάλληλο βήμα είναι η Βουλή, είτε στο επίπεδο της συζήτησης μεταξύ των αρχηγών, είτε στην αρμόδια διαρκή επιτροπή, είτε μετά την άσκηση νομοθετικής πρωτοβουλίας.
Και, οπωσδήποτε, σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για θέμα κυβερνητικής πολιτικής δεν ενδείκνυται.
Θα ακυρώσει μια χρήσιμη και σταθερή πρακτική πολλών δεκαετιών και μπορεί να θίξει το κύρος σας, ως ρυθμιστή του πολιτεύματος.
Σε κάθε περίπτωση για θεσμικούς λόγους, λόγους ουσίας και αρχής δεν πρόκειται να έχουμε καμία συμμετοχή σε σχετική συζήτηση υπό την Προεδρία σας.
Το πεδίο διαλόγου και συνεννόησης των Πολιτικών Δυνάμεων ακόμα και για μείζονα θέματα κυβερνητικής πολιτικής όπως το Ασφαλιστικό είναι το κοινοβούλιο και οι αντίστοιχοι θεσμοί έκφρασης των Κοινωνικών Εταίρων.
Για την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος τα περισσότερα κόμματα έχουμε ήδη εκφραστεί θετικά.
Υπενθυμίζω ότι και αυτό το ζήτημα είναι μια αποκλειστικά κοινοβουλευτική λειτουργία.
Κύριε Πρόεδρε
Θα προσέλθουμε σε αυτή τη σύσκεψη.
Ήθελα, όμως εκ των προτέρων με την παρούσα επιστολή να σας ενημερώσω για τις σκέψεις και τις επιφυλάξεις μου.
Με εκτίμηση
Φώφη Γεννηματά

Επιδίωξη του πρωθυπουργού ο συντεταγμένος Εθνικός Διάλογος
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού: «Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με τους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας κ. Πλακιωτάκη, του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπα, του ΠΑΣΟΚ κα Γεννηματά, του Ποταμιού κ. Θεοδωράκη και της Ένωσης Κεντρώων κ. Λεβέντη.
Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκληθεί σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με τον Προσφυγικό, εν όψει και της Συνόδου ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και να προσδιοριστεί από κοινού διαδικασία Εθνικού Διαλόγου σχετικά με το Ασφαλιστικό και την Συνταγματική Αναθεώρηση.
Ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε στους Πολιτικούς Αρχηγούς ότι δεν θέτει ως προαπαιτούμενο την συναίνεση, αλλά αυτό που επιδιώκει κατ αρχάς είναι ο συντεταγμένος Εθνικός Διάλογος, η καταγραφή των απόψεων και, βεβαίως, η σύνθεση, εφ” όσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό».

Πλακιωτάκης (ΝΔ): Με την πρόσκληση του ο Τσίπρας δηλώνει την αδυναμία του να κυβερνήσει
Την θέση ότι με τη πρόσκληση για τη σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ο Τσίπρας δηλώνει την αδυναμία του να κυβερνήσει διατύπωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, Γ. Πλακιωτάκης.
«Με τη πρόσκλησή του ο κ. Τσίπρας δηλώνει την αδυναμία του να κυβερνήσει και να υλοποιήσει τις ψεύτικες υποσχέσεις του» υπογράμμισε ο κ. Πλακιωτάκης, ο οποίος αφού ανακοίνωσε ότι η ΝΔ αποδέχεται την πρόσκληση του πρωθυπουργού, τόνισε ότι «η ΝΔ ως σοβαρό κόμμα θα εκτελέσει τον θεσμικό της ρόλο».
«Η συμμετοχή μας δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως στήριξη στους τακτικισμούς και στα τερτίπια του κ. Τσίπρα» τόνισε ο κ.Πλακιωτάκης.

Γεννηματά: Δεν θα συμμετάσχω στη συζήτηση για το ασφαλιστικό
Δεν πρόκειται να συμμετάσχω σε συζήτηση για το ασφαλιστικό, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ξεκαθάρισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Σε αυστηρό ύφος, όπως λένε κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, η κ. Γεννηματά κατέστησε σαφές στον κ. Τσίπρα ότι διαφωνεί πλήρως με την ατζέντα που έχει προτείνει και εδικότερα για την συμπερίληψη του ασφαλιστικού.
«Θα μπορούσε να γίνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση ή να καταθέσεις τις προτάσεις της κυβέρνησης στην ΟΚΕ ή να μας καλέσεις και να μας ενημερώσεις γι αυτές» φέρεται να είπε, σύμφωνα με τους κύκλους του ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά.
Επίσης, διεμήνυσε ότι μπορούν να συζητηθούν τα εθνικά θέματα που αφορούν στο ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Τουρκία, τις ραγδαίες εξελίξεις στον πόλεμο της Συρίας και το προσφυγικό και γι αυτά είναι έτοιμη να συμμετέχει και να συζητήσει.

Δεν θα συμμετάσχει στο συμβούλιο ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας
Tηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα είχε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο των διερευνητικών τηλεφωνημάτων ενόψει της αυριανής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.
Ο κ. Κουτσούμπας απάντησε αρνητικά για τη συμμετοχή του στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, ωστόσο, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι στη διάθεσή του να τον ενημερώσει όποτε ο γγ του ΚΚΕ το κρίνει σκόπιμο.

Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει συναίνεση σε τρία κομβικά ζητήματα:
* Πρόβλεψη για «ρήτρα ανάπτυξης»
* «Ανακεφαλαιοποίηση» των ασφαλιστικών ταμείων» τα αποθεματικά των οποίων μειώθηκαν δραματικά με το PSI
* Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών με παράλληλη  μικρή αύξηση των εισφορών και των εργαζομένων
Και στα τρία ζητήματα αυτά ζητήματα η στάση των πιστωτών είναι κάθετα αρνητικ

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης