Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συμπαγής ο «μαγικός αριθμός των 153» και οι ανοιχτές πόρτες των υπουργείων – Όσα ειπώθηκαν στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

tags :
Συμπαγής ο «μαγικός αριθμός των 153» και οι ανοιχτές πόρτες των υπουργείων – Όσα ειπώθηκαν στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
Όσα έγιναν στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και οι επόμενες κινήσεις του Μ. Μαξίμου
Για «μαγικό αριθμό των 153» μιλά πλέον το Μέγαρο Μαξίμου καθώς το κλίμα στη συνεδρίαση της Κ.Ο. δεν περιλάμβανε ούτε γκρίνιες, ούτε παρατηρήσεις ούτε εντάσεις.
Ωστόσο στην ΚΟ όσοι βουλευτές πήραν τον λόγο ζήτησαν μεγαλύτερο συντονισμό στο κυβερνητικό έργο και έγκαιρη ενημέρωση και πληροφόρηση για όσα δρομολογούνται στη Βουλή, ώστε να έχουν επαρκή χρόνο να τα μελετήσουν, να μην αιφνιδιάζονται και να μπορούν να κατεθέτουν σχετικές τροπολογίες.
Το μόνο παράπονό τους, όπως αρκετοί το εξέφρασαν, ήταν το Μέγαρο Μαξίμου να προχωρήσει σε συστάσεις στους υπουργούς να ανοίξουν τις πόρτες των υπουργείων στους βουλευτές και όχι για τη στενή έννοια του «ρουσφετιού», όπως είπαν, αλλά για να μεταφέρονται από τους εκλεγμένους στις τοπικές κοινωνίες τα αιτήματα και να δρομολογούνται λύσεις πιο γρήγορα.
Μάλιστα, ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, που προέρχεται από την κίνηση των 53, τόνισε ότι δεν υπάρχουν σε αυτή την ΚΟ οι 11 που λένε κάποιοι ότι δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, τονίζοντας με νόημα - σύμφωνα με πληροφορίες - πως κανείς από αυτή την ΚΟ δεν θα ανακόψει την πορεία της κυβέρνησης και την προσπάθειά της να βγάλει τον τόπο από την κρίση.
Παράλληλα, ο Νίκος Μανιός χειροκροτήθηκε ζωηρά από τους συναδέλφους του όταν από το βήμα της ΚΟ ζήτησε να υπάρξουν δομικές και εκ βάθρων αλλαγές στη δημόσια διοίκηση γιατί όπως είπε «ακόμα κυβερνά και την ελέγχει το παλιό».
Κατά τα άλλα αρκετοί βουλευτές ρώτησαν τον πρωθυπουργό τι ακριβώς εννοούσε όταν έλεγε πως αν δεν υπάρξει συναίνεση για να συσταθεί το νέο ΕΣΡ, δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια, με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά πως ό,τι είπε το εννοεί και πως θα πάρει δραστικές αποφάσεις.
Η αίσθηση που άφησε η συνεδρίαση της ΚΟ ήταν πάντως πως το μέτωπο των 153 βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών των ΑΝΕΛ είναι συμπαγές και έτοιμο να ψηφίσει χωρίς κραδασμούς και απώλειες το δεύτερο πακέτο με τα σκληρά προαπαιτούμενα του μνημονίου.
Ειδικά για τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα ψηφιστούν, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι θα είναι συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης της φορολογίας στους αγρότες, με το Μ. Μαξίμου να θέλει να προχωρήσει τάχιστα στην πρώτη αξιολόγηση και την έναρξη της συζήτησης γοα την απομείωση του δημόσιου χρέους.
Ο υπ. Εργασία μιλώντας σε πηγαδάκι δημοσιογράφων ανέφερε:
«Μας λείπουν 300 εκατ. ευρώ για την μην περικοπούν οι κύριες συντάξεις.
Αυτά θα καλυφθούν από την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.
Ο Costello δεν απέρριψε αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, είπε ότι δεν έχουμε "κόκκινες γραμμές".
Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να το συζητήσουμε».
Μάλιστα καλά πληροφορημένες πηγές τόνιζαν ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης στη νέα διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό εστιάζεται στο να μη γίνει καμία περικοπή στις κύριες συντάξεις του ΙΚΑ, με αναπροσαρμογή και μικρές περικοπές στις πολύ υψηλές συντάξεις, που ωστόσο είναι πλέον πολύ λίγες.
Αύριο το πρωί, 2 Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα έχει σύσκεψη με στενούς του συνεργάτες στο γραφείο του στη Βουλή με αντικείμενο τον προγραμματισμό των επόμενων ημερών μέχρι το τέλος του έτους, ενώ ενημέρωση για το ζήτημα του ασφαλιστικού θα έχει και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη από τον υπουργό Εργασίας.

Δ. Αλειφερόπουλος

Τσίπρας: Ξεχάστε την οικουμενική κυβέρνηση - Όσο προχωράμε κλονίζεται η διαπλοκή - Διαλυμένη η ΝΔ
Νωρίτερα, σε διάψευση όλων των σχεδιασμών η κυβέρνηση προχωρά και πετυχαίνει τους στόχους της, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφροδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το μιντιακό σύστημα, ενώ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης.
«Φέρνουν στο τραπέζι ξαναζεσταμένα φαγητά, όπως τα περί οικουμενικής κυβέρνησης, αριστερής παρένθεσης ή κυβέρνησης τεχνοκρατών», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Όπως ανέφερε ο Α. Τσίπρας, όσο πιο κοντά φτάνουμε στο στόχο μας να βγάλουμε την χώρα από την κρίση τόσο θα κλονίζονται τα κέντρα της διαπλοκής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε λίγους μήνες κέρδισε κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις έχοντας σε όλες απέναντι του σχεδόν όλους
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε διαλυμένη τη Νέα Δημοκρατία και κατώτερη των περιστάσεων.
Όπως τόνισε, τρεις μήνες τώρα, δεν μπορεί να κάνει ούτε εσωκομματικές εκλογές.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ουρά και δεκανίκι της Δεξιάς το ΠΑΣΟΚ , το οποίο δεν μπορεί να στοιχηθεί ούτε με την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία.
Αν υπάρχει κρίση αστάθειας στο πολιτικό σύστημα, βρίσκεται απέναντι και όχι σε εμάς, τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη ΝΔ.
Στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση στο μιντιακό σύστημα.
«Πάμε να βάλουμε τάξη σε αυτόν τον τόπο.
Το μιντιακό σύστημα βρυχάται γιατί η Δικαιοσύνη άρχισε ελέγχους για τα δάνεια του», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Η Δικαιοσύνη από εδώ και πέρα θα ανασαίνει και θα δρα απρόσκοπτα.
Δεν θα παρέμβουμε στο έργο της», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την αντιπολίτευση να ξεχάσει τα σενάρια της παρένθεσης και των οικουμενικών κυβερνήσεων.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που τα ανασύρουν.
Σε αυτόν τον τόπο τις κυβερνήσεις τις ανεβάζει και τις κατεβάζει ο λαός.
Θα αντέξουμε και θα επιτύχουμε τους στόχους μας», τόνισε.
Μετά από σκληρή και διαρκή διαπραγμάτευση που κράτησε περισσότερο από δύο μήνες έχει κλείσει με επιτυχία ο πρώτος κύκλος υλοποίησης των προαπαιτουμένων της Συμφωνίας και ήδη έχουμε προχωρήσει στην εκταμίευση της δόσης των 2 δις και έχουμε ταυτόχρονα εξασφαλίσει την έγκριση του ESM για την συμμετοχή του δημοσίου στην ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην ΚΟ του κόμματος.
Κόντρα στις καταστροφολογικές εκτιμήσεις, πετύχαμε να καταλήξουμε σε ρυθμίσεις οι οποίες αποδεικνύονται πολλαπλά προστατευτικές για τα χαμηλά εισοδήματα αλλά και για την ελληνική οικονομία στο σύνολο της.
Πρώτον στη ρύθμιση για την πρώτη κατοικία.
Με την τροποποίηση του νόμου Κατσέλη έχουμε πλέον εξασφαλίσει την προστασία της πρώτης κατοικίας για παραπάνω από το 60% των οφειλετών στεγαστικών δανείων, σημείωσε ο Α. Τσίπρας.
Συγκεκριμένα, εξήγησε, το ασθενέστερο 25% απολαμβάνει απόλυτη προστασία ενώ για το υπόλοιπο 35% προβλέπεται όχι μόνο η προστασία από τους πλειστηριασμούς αλλά για πρώτη φορά δίνεται και η δυνατότητα κουρέματος του δανείου, αφού η δόση τους θα προσαρμοστεί στην εμπορική αξία του ακινήτου η οποία έχει μειωθεί δραστικά σε σχέση με την αντικειμενική αξία στη βάση της οποίας συνήφθησαν τα δάνεια κατά την προηγούμενη δεκαπενταετία.
Σύμφωνα με τον Α. Τσίπρας, σε αντίθεση λοιπόν με τα όσα ισχυρίζονται οι κινδυνολόγοι έχουμε ένα πλέγμα διατάξεων που από τη μια πλευρά συμπεριλαμβάνει και προστατεύει αποτελεσματικά όσους πραγματικά δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν και από την άλλη αφαιρεί τη δυνατότητα από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, που προέρχονται συνήθως από τα υψηλά εισοδηματικά στρώματα, να αξιοποιούν την προστασία για να αποφεύγουν να εκπληρώνουν υποχρεώσεις φορτώνοντας τα δικά τους βάρη στο σύνολο των φορολογούμενων πολιτών.
"Και να σημειώσω εδώ ότι όλα αυτά τα πετύχαμε ανατρέποντας τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που τώρα μας κουνάνε το δάχτυλο, για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών αλλά και την αρχική θέση των δανειστών που ήθελαν καθεστώς προστασίας μόνο για το 16% των οφειλετών".
Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι πρόκειται για μια σοβαρή επιτυχία της κυβέρνησης και της διαπραγματευτικής στρατηγικής.
Αλλά είναι χρέος μας αυτή η επιτυχία να καταγραφεί ως τέτοια και να ανατραπεί το κλίμα φόβου και ανασφάλειας που καλλιεργείται εσκεμμένα από συστημικά ΜΜΕ με προφανείς πολιτικές στοχεύσεις, πρόσθεσε.
Ως θετική εξέλιξη, όμως, καταγράφεται και η διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος για τις 100 δόσεις που έχει αποδειχτεί πολλαπλά ευεργετικό, τόσο για εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά όσο και για τα δημόσια ταμεία, σύμφωνα με τον Α. Τσίπρα.
Όπως εξγήσε, με τη ρύθμιση αυτή έχουμε επιτύχει να αυξήσουμε τις εισπράξεις στα δημόσια ταμεία, μέχρι στιγμής έχουν εισπραχθεί πάνω από 1,2 δις Ευρώ, να δώσουμε μια ανάσα στους οφειλέτες αλλά και να αυξήσουμε την οικονομική δραστηριότητα και την κατανάλωση.
Και εδώ διαψέυστηκαν λοιπόν οι Κασάνδρες, διαψέυστηκαν όσοι περίμεναν την άτακτη υποχώρησή μας, τόνισε.

Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι "ανατρέψαμε προβλέψεις καταφέρνοντας να οργανώσουμε με τέτοιο τρόπο τη διαδικασία ώστε:
Πρώτον να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για την ταχύτατη ολοκλήρωση της διαδικασίας και να αποφύγουμε το κακό σενάριο του κουρέματος καταθέσεων που θα αποτελούσε πραγματικότητα αν δεν καταφέρναμε να τελειώνουμε εντός του 2015.
Δέυτερον να εξασφαλίσουμε τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου καθώς για πρώτη φορά το ελληνικό δημόσιο εξασφαλίζει κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου αλλά και υψηλότατα επιτόκια για τα χρήματα που θα καταβάλει.
Και τρίτον μεγαλύτερη του αναμενόμενου συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα που μειώνει την επιβάρυνση του δημόσιου χρέους και των φορολογούμενων για τη διάσωση των Τραπεζών.
Συγκεκριμένα ενώ τον Ιούλιο οι ανάγκες είχαν υπολογιστεί στα 25 δις, το ελληνικό δημόσιο θα καταβάλει τελικά περίπου 5,7 δις καθώς το υπόλοιπο ποσό θα καλυφτεί από ιδιώτες επενδυτές.
Και είναι σαφές ότι αυτό αποδεικνύει μια αλλαγή κλίματος και μια άυξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ελληνική οικονομία καθώς κανείς δεν έρχεται να βάλει τα χρήματα του σε μια οικονομία η οποία κινδυνέυει ανά πάσα στιγμή με κατάρρευση, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τα τελευταία στοιχεία διαψεύδουν τις προβλέψεις για ύφεση στο 2,5% και αντιθέτως κάνουν λόγο για μηδενική ύφεση ή ακόμα για οριακή ανάπτυξη εντός 2015.
Τα κρατικά έσοδα έχουν αυξηθεί και ταυτόχρονα φαίνεται αυξημένη και η κατανάλωση.
Και όλα αυτά παρά το σοκ που υπέστη η ελληνική οικονομία εξαιτίας των κεφαλαιακών ελέγχων που επέβαλαν οι δανειστές και ζητούσε η αντιπολίτευση ως τιμωρία για την διαπραγματευτική στάση της κυβέρνησης το καλοκαίρι.
Και είναι ακριβώς αυτή τη θετική - δεδομένων των συνθηκών - συγκυρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε ώστε να επιταχύνουμε την πορεία εξόδου από την κρίση και την επιτροπεία.
Ώστε να ανακτήσουμε την οικονομική μας κυριαρχία και να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα την υλοποίηση μεγάλων και ριζοσπαστικών μετασχηματισμών τόσο στο Ελληνικό κράτος όσο και στην οικονομία.
Και σήμερα φαίνεται ότι έχουμε ακόμη μεγαλύτερες πιθανότητες να τα καταφέρουμε παρά την γενικευμένη αποστεθεροποίηση στην Ευρώπη αλλά και την γειτονιά μας εξαιτίας του πολέμου και της προσφυγικής κρίσης.

Για το ασφαλιστικό
Αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως η μιντιακή προπαγάνδα έχει ξεπεράσει κάθε όριο με σκοπό την υποβάθμιση της διαπραμγατευτικής ικανότητας της κυβέρνησης, έναντι των πιο ακραίων θέσεων των δανειστών.
Πρόκειται για τα ίδια μέσα ενημέρωσης που παραουσίαζαν ως μοναδική λύση τις καταστροφικές επιλογές, όπως το PSI που έφερε τα ταμεία στο χείλος του γκρεμού.
Αυτοί που μας καλούσαν να καταργήσουμε το ΕΚΑΣ άπαξ και διά παντός, και όχι με ισοδύναμα σταδιακά ως το 2016, σήμερα έρχονται και αρνούνται να συμβάλουν στην δημιουργία ενός κοινού διαπραγματευτικού μετώπου, τίποτα παραπάνω δεν ζητήσαμε, ούτε οικουμενική, ούτε πλειοψηφία, ούτε βοήθεια να κυβερνήσουμε, αλλά να μας πουν αν συμφωνούν με το να μην μειωθούν για 12η φορά οι συντάξεις
Βάζουν το κοντόφθαλμο κομματικό συμφέρον τα συμφέροντα των συνταξιούχων, καθώς το ασφαλιστικό αφορά πολλές τετραετίες και ξεπερνά το βάρος που αφορά μία συγκεκριμένη κυβέρνηση και λένε αυτό δεν εθνικό θέμα, το κύριο θέμα που αφορά την κοινωνική μας συνοχή, είπε ο πρωθυπουργός και ανέλυσε ακολούθως τον σχεδιασμό της κυβέρνησης:
«Δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε την αντιπολίτευση σε αυτόν τον κατήφορο, αλλά να προχωρήσουμε στον δικό μας σχεδιασμό. Πρέπει να επιχειρήσουμε να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά, χωρίς περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις, μέσω διαλόγου με τους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς και κατόπιν στη Βουλή», είπε ο κύριος Τσίπρας και τόνισε ότι ο διάλογος αυτός δεν θα διεξαχθεί «μόνο εντός συνόρων, αλλά και ευρωπαϊκά, να δούμε εκεί πώς αντιμετωπίστηκε το ζήτημα.
Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα και πρέπει να ακολουθήσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και όχι τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφάρμοσε το ΔΝΤ σε κάποιες χώρες του τρίτου κόσμου», ανέφερε.
«Θα επιχειρήσουμε να πιάσουμε το στόχο της εξοικονόμησης του 1% του ΑΕΠ, για τον οποίο έχουμε δεσμευτεί με την συμφωνία του Αυγούστου, όχι με οριζόντιες περικοπές, αλλά με εξορθολογισμό του συστήματος», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.
Ακολούθως επιτέθηκε εκ νέου στην αντιπολίτευση, αναφέροντας υποτιμητικά πως «δεν καταλαβαίναν τι τους έλεγα» στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. «Το 0,6% από αυτό το 1% έχει επιτευχθεί με την αύξηση τω ορίων ηλικίας, άρα μένει το 0,4% που υπάρχει τρόπος να βρεθεί χωρίς να πειράξουμε τις κύριες συντάξεις». «Πρέπει τα κόμματα να πάρουν θέση, τι έχουν να προτείνουν; Απολύτως τίποτα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης