Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα 4 σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για την στάση της απέναντι στους δανειστές – Τι φοβάται το Μαξίμου

tags :
Τα 4 σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για την στάση της απέναντι στους δανειστές – Τι φοβάται το Μαξίμου
Βασική προύπόθεση για να περάσουν τα μέτρα είναι η έναρξη των συζητήσεων για την απομείωση του χρέους
«’Η χρέος …ή χάος» είναι η φράση που χρησιμοποίησε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού επιχειρώντας να συμπυκνώσει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί ο Αλέξης Τσίπρας για να διαβεί πολιτικά αλώβητος τις συμπληγάδες δανειστών και μαζικών κοινωνικών αντιδράσεων και κινητοποιήσεων που πιέζουν ασφυκτικά την κυβέρνηση.
Τόσο σε αλλεπάλληλες συσκέψεις του πρωθυπουργού με τους συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στην πολιτική Γραμματεία που συνεδρίασε την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί και δεν θα προκαλέσει εκλογές και πως θα κινηθεί «επιθετικά» απέναντι στις πιέσεις και αξιώσεις των δανειστών και των «κέντρων εντός και εκτός συνόρων που επιδιώκουν πολιτική αποσταθεροποίηση και πτώση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».
Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας καθιστά σαφές στους συνομιλητές του ότι προϋπόθεση για να περάσουν τόσο βαριά μέτρα από την κυβερνητική πλειοψηφία που αριθμεί μόλις 153 βουλευτές και να γίνουν αποδεκτά από την κοινωνία που ήδη «βράζει» είναι να υπάρξει σαφής δέσμευση, ταυτόχρονα, από του εταίρους και δανειστές για άμεση έναρξη των συζητήσεων για απομείωση του ελληνικού χρέους. Το βασικό όπλο στη διαπραγματευτική φαρέτρα του πρωθυπουργού θα είναι και πάλι η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης καθώς οι μεταναστευτικές ροές αποτελούν όπως εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, την αχίλλειο πτέρνα των ευρωπαίων εταίρων. Αυτό βέβαια αποτελεί το «καλό σενάριο» στο σχεδιασμό του Μαξίμου που προσδοκά σε αμοιβαίες και σίγουρα γενναίες υποχωρήσεις και από την πλευρά των δανειστών.
«Υπάρχει μια κυβέρνηση με την οποία οι εταίροι μπορούν να συνεννοηθούν για το κρίσιμο ζήτημα που τους απασχολεί, το προσφυγικό μας καθιστά στρατηγικό παίχτη και ρυθμιστή και αυτό πρέπει αν το εκμεταλλευτούμε» φέρεται να ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας συμπληρώνοντας πως «δεν τους εξυπηρετεί να ασκήσουν άλλες πιέσεις ούτε τους διευκολύνει να προκαλέσουν πολιτική αστάθεια στη χώρα, δεν τους συμφέρει κανέναν να οδηγηθούμε εκ νέου σε κάλπες που σημαίνει ότι το λιγότερο για δύο μήνες όσο διαρκεί η προεκλογική περίοδος και μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση η χώρα θα είναι σχεδόν ακυβέρνητη».  
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός στην ίδια συνεδρίαση φέρεται να επεσήμανε ότι και τα κόμματα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και κυρίως η Νέα Δημοκρατία δεν επιθυμούν να οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες επενδύοντας στην λογική του «ώριμου φρούτου» και  αφήνοντας την καυτή πατάτα του ασφαλιστικού και των επώδυνων μέτρων στα χέρια τις συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Ωστόσο, συνομιλητές του πρωθυπουργού δεν κρύβουν την ανησυχία του Αλέξη Τσίπρα οι πιέσεις των εταίρων και να δανειστών να ενταθούν μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης με νέες απαιτήσεις για σκληρά μέτρα και περικοπές στο μεσοπρόθεσμό πρόγραμμα με το ΔΝΤ ήδη να απαιτεί νέα μέτρα της διετία 2016-2016 ύψους 6,3 δις.   
«Αυτό που μας ανησυχεί είναι αν υπάρχει σχέδιο των δανειστών να διευκολύνουν οριακά στην παρούσα φάση την κυβέρνηση να περάσει τα δύσκολα μέτρα και μετά τραβήξουν το χαλί από τα πόδια μας είτε με την υπόθεση του χρέους είτε βάζοντας νέα προσκόμματα και εγείροντας νέες απαιτήσεις για λήψη μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής» σημείωνε στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα συμπληρώνοντας ότι «κάποιοι περιμένουν από την κυβέρνηση να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά» και μετά να την …κάψουν στήνοντας νέο σκηνικό απειλών και εκβιασμών όπως έκαναν και στις προηγούμενες κυβερνήσεις που εφάρμοσαν μνημόνια».  
Στο «κακό σενάριο» τις πρόκλησης πολιτικής αστάθειας και διεξαγωγής εκλογών οι επιτελείς του πρωθυπουργού προσθέτουν ακόμα ένα επιχείρημα για να το «ξορκίσουν».
«Αν κάποιοι εντός και εκτός συνόρων επενδύουν στην πτώση της κυβέρνησης και την πρόκληση εκλογών πρέπει να γνωρίζουν πως και σε αυτή την περίπτωση όλα  δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το πρώτο κόμμα και κατά συνέπεια και πάλι ο ρυθμιστής των εξελίξεων».

Πρώτη ενημέρωση: 08:14, Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Δ. Αλειφερόπουλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης