Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βίοι παράλληλοι για Τσίπρα και Σαμαρά - Οι κοινοί χειρισμοί τους στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές

tags :
Βίοι παράλληλοι για Τσίπρα και Σαμαρά - Οι κοινοί χειρισμοί τους στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές
Kαι οι δύο πρωθυπουργοί ήθελαν να κλείσει η αξιολόγηση όσο το δυνατόν νωρίτερα
Μετά την πρώτη εβδομάδα της πιο ουσιαστικής διαπραγμάτευσης που έχει κάνει μέχρι στιγμής η τωρινή κυβέρνηση, στις Βρυξέλλες εντοπίζουν μια σειρά από κοινά στοιχεία με την τελευταία διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Σαμαρά. Σε τέτοιο σημείο, που πολλοί έχουν αρχίσει να μιλούν για déjà vu.
Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, στη βελγική πρωτεύουσα δεν είναι μυστικό ότι οι συζητήσεις που ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα έχουν περίπου την ίδια ατζέντα με την πέμπτη και «καταραμένη» αξιολόγηση, όπως τη χαρακτηρίζουν, που προσπάθησε να κλείσει η κυβέρνηση Σαμαρά και τελικά κατέληξε σε εκλογές.
Παρά τα πολλά κοινά σημεία ωστόσο, υπάρχουν και μια σειρά από διαφορές που, αν αξιοποιηθούν σωστά από τον κ. Τσίπρα, μπορεί να λειτουργήσουν υπέρ του.
Κατ’ αρχάς, ως προς τις ομοιότητες, οι παίκτες παραμένουν οι ίδιοι.
Με την προσθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης στην τρόικα, που έγινε κουαρτέτο, η βασική διαπραγμάτευση γίνεται, όπως και επί κυβέρνησης Σαμαρά, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Επίσης, όπως το φθινόπωρο του 2014 ο κ. Σαμαράς τόνιζε τα ανελαστικά όρια κινήσεων που είχε, καθώς μπροστά του βρίσκονταν προεδρικές εκλογές και η απειλή ΣΥΡΙΖΑ, έτσι και σήμερα η κυβέρνηση επισημαίνει στους θεσμούς ότι οι κινήσεις της περιορίζονται από τις κοινωνικές αντιδράσεις που αποκτούν μεγάλη δυναμική.
Για αυτό και οι δύο πρωθυπουργοί ήθελαν να κλείσει η αξιολόγηση όσο το δυνατόν νωρίτερα. Οπως αποδείχθηκε στην περίπτωση του κ. Σαμαρά, αυτό δεν ήταν στο χέρι του.
Οσο και να πλησίαζε τους στόχους που του έθετε η τρόικα, το ΔΝΤ αρνούνταν να έρθει στην Ελλάδα για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση καθώς θεωρούσε ότι το χάσμα που τους χώριζε ήταν αγεφύρωτο. Και στην περίπτωση του κ. Τσίπρα το ΔΝΤ δεν φαίνεται να έχει κάποια βιασύνη να κλείσει την αξιολόγηση.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ η Κομισιόν θέλει να επιστρέψει στην Αθήνα στα μέσα Φεβρουαρίου για να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο το ΔΝΤ έχει ήδη εκφράσει την άποψη ότι, αν δεν γίνουν μια σειρά από βήματα από την πλευρά της Αθήνας, δεν πρόκειται να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Αλλο κοινό σημείο στη διαπραγμάτευση Σαμαρά και Τσίπρα είναι οι διαφορές που εντοπίζονται ανάμεσα στους ίδιους τους θεσμούς (ΔΝΤ και Κομισιόν) κάνοντας τις συζητήσεις ακόμα πιο δύσκολες.
Μάλιστα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι περιγράφουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο θεσμών πιο τεταμένες τώρα σε σχέση με το φθινόπωρο του 2014, όταν και πάλι δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν στο δημοσιονομικό κενό και παρουσίαζαν διαφορετικά νούμερα στο οικονομικό επιτελείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης