Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Στρατηγικού χαρακτήρα η συνεργασία με το Ιράν – Μπορούμε να προχωρήσουμε στο δρόμο της ανάπτυξης

Τσίπρας: Στρατηγικού χαρακτήρα η συνεργασία με το Ιράν – Μπορούμε να προχωρήσουμε στο δρόμο της ανάπτυξης
Το Ιράν μπορεί να διαδραματίσει σταθεροποιητικό ρόλο στον πόλεμο της Συρίας τόνισε ο πρωθυπουργός
(upd2) Για νέο πεδίο συνεργασίας και αναβάθμισης των σχέσεων Ελλάδας και Ιράν έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατόπιν των συμφωνιών που υπέγραψαν τα δύο κράτη σήμερα στην Τεχεράνη.
Ο κ.Τσίπρας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ιράν χαρακτήρισε στρατηγικού χαρακτήρα τη συνεργασία Ελλάδας – Ιράν.
Κατόπιν της συνάντησης που είχε με τον αντιπρόεδρο του Ιράν Ε. Jahangiri, ο κ. Τσίπρας συνέδεσε την πορεία των δυο χωρών, επισημαίνοντας ότι βγαίνουν από μια πολυετή περίοδο κρίσης και μπορούν μαζί να προχωρήσουν στο δρόμο της ανάπτυξης.
Ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική «γέφυρα» του Ιράν με την Ευρώπη ενώ υποστήριξε πως το Ιράν μπορεί να παίξει σταθεροποιητικό ρόλο στον πόλεμο της Συρίας.
Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ των δύο κρατών αφορούν στην πολιτική συνεργασία, στην ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, με έμφαση στην ενέργεια και η τρίτη προβλέπει την κατάργηση της βίζας στα διπλωματικά διαβατήρια.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:
Σειρά διαδοχικών επαφών θα έχει σήμερα Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο Ιράν.
Οι κυβερνήσεις των δυο χωρών αναμένεται να καταλήξουν, σύμφωνα με το  ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε ένα σχέδιο δράσης μακράς πνοής που θα τροφοδοτήσει την πολύπλευρη ανάπτυξη των ελληνο-ιρανικών σχέσεων.
Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας και η ελληνική αντιπροσωπεία θα υπογράψουν συμφωνίες στον οικονομικό και εμπορικό τομέα.
Σημειώνεται ότι τον κ. Τσίπρα συνοδεύουν στην Τεχεράνη 60 Έλληνες επιχειρηματίες, με στόχο τις επαφές με παράγοντες της ιρανικής οικονομίας,  αξιοποιώντας έτσι και την επιστροφή του Ιράν στο διεθνές προσκήνιο, μετά την άρση των κυρώσεων.
Το ενδιαφέρον των διμερών επαφών θα εστιάσει στην ενέργεια, τον κατασκευαστικό τομέα, τη διαχείριση υδάτινων πόρων, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, το χρηματοπιστωτικό και τον αγροδιατροφικό τομέα, καθώς και τη φαρμακοβιομηχανία.
Πέραν της οικονομικής συνεργασίας, οι επαφές θα επικεντρωθούν και στη συνεργασία για τη σταθεροποίηση και προώθηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, τη διμερή συνεργασία στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, και το διάλογο για τις περιφερειακές εξελίξεις.
Όπως εκτιμούν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, η άρση των κυρώσεων θα δημιουργήσει νέα δεδομένα, και πέρα από τις συμφωνίες, η Ελλάδα και το Ιράν θα δημιουργήσουν ένα μόνιμο μηχανισμό διαβουλεύσεων.
Μάλιστα, η ίδια κυβερνητική πηγή, άφησε να εννοηθεί ότι η Αθήνα "βλέπει" νέες γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή και η Τεχεράνη είναι χώρα-"κλειδί".
Κατά τις ίδιος πηγές, στον ενεργειακό τομέα το κλίμα για συνεργασία είναι ιδιαίτερα θετικό, και η ελληνική πλευρά προσδοκά αύξηση του διαθέσιμου ιρανικού πετρελαίου και περαιτέρω μείωση της τιμής του, η οποία θα ευνοήσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας.
Το Ιράν, όπως εκτιμά η ελληνική κυβέρνηση, θέλει μια αξιόπιστη πρόσβαση στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, και η Ελλάδα είναι μια σταθερή και φερέγγυα χώρα.
Όπως σημειώνουν άλλες κυβερνητικές πηγές, ο τουρισμός των Ιρανών προς τη χώρα μας και η καλύτερη γνωριμία των δύο λαών θα ενισχύσει τις προοπτικές μιας πολυεπίπεδης συνεργασίας.
Επιπλέον, η Τεχεράνη θέλει μια συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολογίας, όπως επίσης και να αυξήσει τις εξαγωγές της προς την Ελλάδα, αφού μέχρι τώρα οι εμπορικές συναλλαγές είναι  περιορισμένες.
Ως θετικό αποτιμούν η ελληνική αντιπροσωπεία και ο πρωθυπουργός το γεγονός ότι η Τεχεράνη δεν αντιμετωπίζει αρνητικά, ούτε καν με καχυποψία, τις τριμερείς συνεργασίες της χώρας μας και της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Αίγυπτο και κυρίως με το Ισραήλ, καθώς ο κ. Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει ότι οι συνεργασίες αυτές, δεν στρέφονται εναντίον άλλων χωρών.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, χωρίς κανένα αρνητικό σχόλιο εκ μέρους του Τελ Αβίβ, η Ελλάδα αναπτύσσει τις σχέσεις της με το Ιράν, πράγμα που επιβεβαιώνει ότι η ισορροπημένη διπλωματία του Έλληνα πρωθυπουργού αποδίδει καρπούς.
Επιπλέον, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί επίσης θετικό ότι η Τεχεράνη αναγνωρίζει την ισορροπημένη στάση της χώρας μας στην ΕΕ.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αθήνα δεν σταμάτησε ποτέ να υποστηρίζει τη συμμετοχή του Ιράν στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης στη Συρία, γεγονός που εκτιμήθηκε θετικά από την Τεχεράνη.
Ακόμη, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, η Ελλάδα «έδειξε ευαισθησία στις ανησυχίες του Ιράν, σχετικά με τα ψηφίσματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν και τη Συρία».
Η Ελλάδα και το Ιράν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  επιδιώκουν να αναβαθμίσουν τη διπλωματική τους σχέση και στο πλαίσιο αυτό τελεί υπό επεξεργασία ένα "Μνημόνιο Κατανόησης", ενώ δρομολογούνται διαβουλεύσεις σε υψηλό επίπεδο, μέσω των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού
Στις 13:30 ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον πρώην Πρόεδρο, κ. Rafsanjani, στις 14:30 με τον Πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, κ. H. Rohani, στις
15:30 με τον Ανώτατο Ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Ayotollah A. Khamenei, στις 16:30 με τον Πρόεδρο του Ιρανικού Κοινοβουλίου, A. Larijani και τέλος, στις 19:30 με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, κ. Α. Shamkhani.
Σημειώνεται ότι την ελληνική αντιπροσωπεία απαρτίζουν εκτός του Πρωθυπουργού, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

(πρώτη ενημέρωση Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 21:50)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης