Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το προσφυγικό, υπό τον Αλ. Τσίπρα - Τι συζητήθηκε για την κατάσταση στην Ειδομένη

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το προσφυγικό, υπό τον Αλ. Τσίπρα - Τι συζητήθηκε για την κατάσταση στην Ειδομένη
Ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, αλλά και με την κατάσταση στα σύνορα της χώρας κρίσιμη
Τον ύποπτο ρόλο κάποιων ΜΚΟ και προσώπων που αναπροσδιορίζονται ως «αλληλέγγυοι» ελέγχουν οι ελληνικές αρχές για τη διανομή των ύποπτων φυλλαδίων, που συνοδεύονταν με χάρτη και οδηγίες, που παρακινούσαν τους πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν τα σύνορα προς τα Σκόπια.
Στο Μέγαρο Μαξίμου οι αρμόδιοι υπουργοί και ο πρωθυπουργός εμφανίζονται βέβαιοι για επιχείρηση προβοκάτσιας, με τον υπουργό Δημόσια Τάξης, Νίκο Τόσκα, να έχει λάβει εντολή να διερευνήσει πλήρως ποιοι, με ποιον τρόπο και για ποιο λόγο προκάλεσαν την έκρυθμη κατάσταση στην Ειδομένη.
Καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές μιλούσαν για ανθρώπους, που μοίραζαν τα φυλλάδια, ενώ για να γίνουν πιο πειστικοί, όταν ανέφεραν πως τα σύνορα είναι ανοιχτά και η Γερμανία τους περιμένει χρησιμοποιούσαν γερμανικές λέξεις ή φράσεις, χωρίς, ωστόσο, η γερμανική να είναι η μητρική τους γλώσσα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πεπεισμένοι πως πίσω από όλα έγιναν σήμερα στην Ειδομένη υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα, που εξυπηρετεί το κλείσιμο της βαλκανικής οδού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ήδη, η ύποπτη δράση ορισμένων ΜΚΟ είχε διαπιστωθεί από τις πρώτες προσφυγικές ροές, που έφταναν στη Λέσβο.
Μάλιστα, το BankingNews.gr είχε αποκαλύψει τον ύποπτο ρόλο, που είχαν διαπιστώσει οι αρμόδιες ελληνικές αρχές, κάποιων στελεχών, που βρίσκονταν σε ΜΚΟ της Μυτιλήνης και παρακινούσαν παράτυπος μετανάστες να αιτηθούν ασύλου, ενώ δεν προέρχονταν από χώρες, που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.
Ο πρωθυπουργός άκουσε με προσοχή όλα τα νεώτερα στοιχεία, που του παρουσίασαν οι αρμόδιοι υπουργοί και ζήτησε να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες από τις υπαίθριες αυτοσχέδιες κατασκηνώσεις οργανωμένα στους χώρους φιλοξενίας, να υπάρξει περιμετρική φρούρηση των συνόρων στα επίμαχα σημεία, διακριτική παρακολούθηση στους χώρους φιλοξενίας, αλλά και όπου κατασκηνώνουν πρόσφυγες και μετανάστες, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο κάποιοι να παρακινούν τους μετανάστες σε ενέργειες σαν τη σημερινή.
Παράλληλα, στη σύσκεψη εξετάστηκαν ζητήματα που αφορούν στην ετοιμότητα για την αντιμετώπιση θεμάτων υγειονομικού χαρακτήρα, αλλά και η περαιτέρω προετοιμασία για τη φιλοξενία των προσφύγων σε οργανωμένους καταυλισμούς.
Πάντως, με τα έως τώρα δεδομένα και μετά και το αποτέλεσμα των εκλογών σε τρία γερμανικά κρατίδια, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός για τα αποτελέσματα της κρίσιμης Συνόδου στις 17-18 Μαρτίου.
Επιφυλάξεις από την κυβέρνηση και για τις προθέσεις της Άγκυρας, η οποία δεν φαίνεται διατεθειμένη να συνεργαστεί.

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης:
«Βρίσκεται αυτήν την ώρα σε εξέλιξη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου για την προσφυγική κρίση υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Η σύσκεψη αφορά όλα τα σχετικά θέματα. Εγώ θα σας ενημερώσω κυρίως με αφορμή το σημερινό σοβαρό περιστατικό, στα σύνορα, στην Ειδομένη.
Υπάρχει ένα θέμα παραπληροφόρησης των προσφύγων και των μεταναστών, το οποίο διαπιστώσαμε με την κίνηση μεγάλης ομάδας προσφύγων και μεταναστών που πέρασαν τη συνοριακή γραμμή προς την ΠΓΔΜ.
Έχουμε στα χέρια μας φυλλάδια τα οποία δείχνουν ότι αυτή ήταν μια οργανωμένη κίνηση, πάρα πολύ επικίνδυνη, διότι έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων οι οποίοι πέρασαν μέσα από χείμαρρους και ποτάμια.
Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και άλλα φυλλάδια τα οποία διανέμονται, με ψέματα που λέγονται στους πρόσφυγες και στους μετανάστες, όπως να μην μπαίνουν στα πούλμαν που διαθέτει το ελληνικό κράτος, διότι δήθεν θα συλληφθούν και θα απελαθούν στην Τουρκία. Όλα αυτά είναι ψέματα.
Καλούμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να εμπιστευθούν τις ελληνικές αρχές και να μεταφερθούν στους χώρους φιλοξενίας. Τους καλούμε να καταλάβουν ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι απολύτως αδιέξοδη.
Καλούμε επίσης τις εθελοντικές οργανώσεις και τους αλληλέγγυους να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές στην έγκυρη και σωστή πληροφόρηση των προσφύγων και των μεταναστών, ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους».

Τι μετέδιδε νωρίτερα το BankingNews: 

Σε εξέλιξη βρίσκεται έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η προσφυγική κρίση.
Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, καθώς και ο εκπρόσωπος Τύπου του οργάνου για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης.
Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στην κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη, μετά και τις εξελίξεις με τους πρόσφυγες, που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, μέσω εναλλακτικής οδού.
Ο πρωθυπουργός και οι συναρμόδιοι υπουργοί προσπαθούν, παράλληλα, να διερευνήσουν από ποιους και για ποιους λόγους και σκοπιμότητες διανεμήθηκαν οι χάρτες στους πρόσφυγες.
Στο επίκεντρο τίθεται και το ζήτημα της μεταφοράς των προσφύγων, το πώς έχει η εικόνα σήμερα και το πως κατανέμονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στα hot spots και τα κέντρα φιλοξενίας της Ελλάδας, καθώς και το θέμα των επανεισδοχών.
Επιπλέον, επιχειρείται μία «χαρτογράφηση» των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης, ώστε να διασφαλιστεί ότι η κατάσταση θα παραμείνει διαχειρίσιμη.
Η σύσκεψη λαμβάνει χώρα, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, αλλά και ενώ η κατάσταση στα σύνορα της χώρας είναι έκρυθμη, με εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες να αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να περάσουν τα σύνορα και να πλησιάσουν την κεντρική Ευρώπη.

Δ.Α.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης