Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κοτζιάς: Αναγκαία η συζήτηση με τη Ρωσία, ανεξάρτητα με τις αντιρρήσεις της Ε.Ε. για την πολιτική της

Κοτζιάς: Αναγκαία η συζήτηση με τη Ρωσία, ανεξάρτητα με τις αντιρρήσεις της Ε.Ε. για την πολιτική της
Στο επίκεντρο των συζητήσεων στο Συμβούλιο των υπ. Εξωτερικών της Ε.Ε. βρέθηκαν οι σχέσεις με το Ιράν και η προετοιμασία για την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής για τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό
Για την ανάγκη ενός εκτεταμένου διαλόγου με τη Ρωσία, ο οποίος θα είναι δεσμευτικός, μίλησε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στις δηλώσεις μετά το πέρας του Συμβουλίου των υπ. Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε ότι παρά τις όποιες αντιρρήσεις και τα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με την πολιτική της Ρωσίας, δεν μπορούμε να πάψουμε να προσπαθούμε να είμαστε σε συζήτηση και σε συνεργασία μαζί της».
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, στο επίκεντρο του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. βρέθηκαν οι σχέσεις της Ε.Ε. με το Ιράν και τη Ρωσία, οι εξελίξεις στη Λιβύη και οι πρωτοβουλίες από την Κομισιόν και την Γαλλία για τη Μέση Ανατολή.
Ο έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε μετά τη λήξη του Συμβουλίου τα εξής:
«Συζητήσαμε και επιμείναμε, από ελληνικής πλευράς, για την ανάγκη ενός εκτεταμένου διαλόγου με τη Ρωσία, ο οποίος θα είναι δεσμευτικός.
Παρά τις όποιες αντιρρήσεις και προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με την πολιτική της, δεν μπορούμε να πάψουμε να προσπαθούμε να είμαστε σε συζήτηση και σε συνεργασία μαζί της», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς μετά το πέρας συνεδρίασης.
Ειδικά στο κομμάτι που αφορά τις σχέσεις με το Ιράν, ο κ. Κοτζιάς τόνισε:
«Το ίδιο είπαμε και για το Ιράν, ότι δηλαδή είναι ένα κράτος το οποίο προσβλέπει στην ανάπτυξη των σχέσεών του με τη Δύση και ιδιαίτερα με την Ε.Ε. και θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητά μας, την οποία περιέγραψα ως "προσέγγιση μέσα από την αλλαγή", να προσεγγίζουμε δηλαδή για να αλλάξουμε τη σχέση μας, αλλά και τις όποιες συνθήκες, πολιτικές και κοινωνικές, υπάρχουν σε αυτές τις χώρες».
Κλείνοντας, ο υπουργός απάντησε σε ερώτηση σχετικά με την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής για τη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι «είναι φυσιολογικό, όντας εδώ με τους υπουργούς Εξωτερικών της υπόλοιπης Ε.Ε. να έχουμε μια σειρά από συζητήσεις που θα διευκολύνουν και θα προετοιμάσουν την όσο το δυνατό καλύτερη λήψη αποφάσεων την Πέμπτη και την Παρασκευή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης