Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αποκάλυψη: Γιατί ο Κατρούγκαλος «αγάπησε» ξαφνικά τους δημοσιογράφους

tags :
Αποκάλυψη: Γιατί ο Κατρούγκαλος «αγάπησε» ξαφνικά τους δημοσιογράφους
Γιατί ο κάθε εκδότης θέλει το… δικό του Αγγελιόσημο και η κυβέρνηση κάνει παιγνίδι με τους καναλάρχες
Έντονο παρασκήνιο διαδραματίζεται γύρω από την κατάργηση του Αγγελιοσήμου που προβλέπει το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό το οποίο οδεύει προς ψήφιση από την ολομέλεια της Βουλής.
Ο Υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλος δέχεται πλέον τα πυρά όχι μόνο από τους δημοσιογράφους αλλά και από τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ των οποίων το μισθολογικό κόστος αυξάνεται κατακόρυφα εν μια νυκτί από 15% στους τηλεοπτικούς σταθμούς έως και 31% στις ημερήσιες εφημερίδες.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός διαπίστωσε ότι το Αγγελιόσημο αποτελεί προϊόν ιδιωτικής συμφωνίας μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων του Τύπου γεγονός που απειλεί να τινάξει στον αέρα όλο το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, καθώς ακυρώνει το επιχείρημα του φόρου υπέρ τρίτων το οποίο ανέφερε προς τους θεσμούς ο κ. Κατρούγκαλος προκειμένου να πάρει την έγκριση να καταργήσει το Αγγελιόσημο και να πετύχει το στόχο του να βάλει χέρι στα αποθεματικά του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ύψους 900 εκ Ευρώ.
Για το λόγο αυτό ο Υπουργός Εργασίας εμφανίστηκε να ενδιαφέρεται για την διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ και κάλεσε εργαζόμενους και εργοδότες προκειμένου να αποφύγει την προσφυγή στη δικαιοσύνη αλλά και την οργή της τρόικα στην οποία είχε δώσει στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα για την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από την κατάργηση του Αγγελιοσήμου η οποία ξεπερνά τα 100 εκ Ευρώ.
Την ίδια στιγμή πάντως οι εκδοτικές επιχειρήσεις αποδέχονται την επιβολή Αγγελιοσήμου για τον ΕΔΟΕΑΠ αλλά η κάθε πλευρά προσπαθεί να επιβάλλει τους δικούς της όρους.
Οι εκδότες εφημερίδων δεν επιθυμούν καμία αλλαγή αλλά ούτε και Αγγελιόσημο στο διαδίκτυο καθώς μεγάλο μέρος της διαφήμισης την τιμολογούν στις διαδικτυακές σελίδες τους και την ίδια στιγμή δεν καταβάλλουν εργοδοτικές εισφορές ασφαλίζοντας το προσωπικό που απασχολούν στο διαδίκτυο στις εφημερίδες.
Οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ιστοσελίδων δηλώνουν ότι επιθυμούν να υπάρξει Αγγελιόσημο βάζοντας ως προϋπόθεση να επιβάλλεται και στις Google, Facebook.
Αυτοί όμως που βρίσκονται σε ισχυρότερη θέση είναι οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών οι οποίοι απαιτούν να έχουν λόγο και θέσεις στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ (με άγνωστη σκοπιμότητα σε ότι αφορά στη συμμετοχή στη διοίκηση δεδομένου ότι θα είναι ελέγχοντες και ελεγχόμενοι στην απόδοση του Αγγελιοσήμου) και ταυτόχρονα ζητούν να ενταχθούν στον ΕΔΟΕΑΠ και οι τεχνικοί ώστε όχι μόνο να μην χάσουν αλλά και να κερδίσουν από την επιβολή Αγγελιοσήμου στον ΕΔΟΕΑΠ.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της προσανατολίζεται στην τρίμηνη παράταση στην εφαρμογή της διάταξης του νόμου για κατάργηση του Αγγελιοσήμου.
Ταυτόχρονα κλείνει το μάτι στους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών και μιλάει για άνοιγμα του ΕΔΟΕΑΠ σε όλους τους εργαζόμενους με την προϋπόθεση αναλογιστικής μελέτης ενώ κατά αρχήν θεωρεί ότι μπορεί να επιβληθεί εισφορά της τάξεως του 12% σε αντικατάσταση του Αγγελιοσήμου.
Ωστόσο όλα αυτά μπορεί να εξελιχθούν μόνο αν δεν υπάρξει εμπλοκή με τους θεσμούς οι οποίοι πλέον έχουν πλήρη γνώση των επικίνδυνων αλλά και επιβαρυντικών για τον κρατικό προϋπολογισμό κινήσεων Κατρούγκαλου.

Μ.Β.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης