Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συμμαχίες και συμβιβασμοί στη ΝΔ - Η κυριαρχία Μητσοτάκη μετά το συνέδριο

tags :
Συμμαχίες και συμβιβασμοί στη ΝΔ - Η κυριαρχία Μητσοτάκη μετά το συνέδριο
Η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζει αυτή τη στιγμή εικόνα ενότητας και συσπείρωσης γύρω από τη νέα ηγεσία
Με λυμένα χέρια και χωρίς εσωκομματικές αναταράξεις πορεύεται από εδώ και πέρα, έχοντας περάσει και τον κάβο του 10ου Τακτικού Συνεδρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει πλήρη ευχέρεια κινήσεων για να ξεδιπλώσει το στρατηγικό του σχέδιο, καθώς στην κορυφαία κομματική διαδικασία καμία εσωκομματική ομάδα και τάση δεν έδειξε διάθεση αμφισβήτησης των επιλογών του, ενώ δεν υπάρχει και σχεδιασμός για σύγκρουση μαζί του.

Επιβεβαίωση κυριαρχίας

Ο κ. Μητσοτάκης έχει την πλήρη ευθύνη της στρατηγικής του, λένε όσοι δεν βρίσκονται στην ηγετική ομάδα, αλλά σημειώνουν ότι πλέον κρίνεται ο ίδιος. Από το συνέδριο αναδείχθηκε με ξεκάθαρο τρόπο ότι πλέον στη ΝΔ έχουν δημιουργηθεί άλλα δεδομένα και οικοδομήθηκαν νέες ετερόκλητες συμμαχίες, καθώς πρόσωπα που είχαν βρεθεί απέναντι τους προηγούμενους μήνες έχουν ανοίξει πλέον διαύλους επικοινωνίας. Οι μηχανισμοί, οι τάσεις, οι βαρονίες, τα «τζάκια» έδειξαν ότι δεν παραδίδουν τα όπλα, αφού συμμετείχαν ενεργά στη διαμόρφωση των συσχετισμών για τη σύνθεση της νέας Πολιτικής Επιτροπής.
Το θετικό σημείο για τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι δεν υφίσταται οργανωμένη εσωκομματική αντιπολίτευση και αυτό τον βοήθησε να έχει στη νέα Πολιτική Επιτροπή (αιρετά και ex officio μέλη) την πλειοψηφία, η οποία αποκτήθηκε με στρατηγικής σημασίας συμβιβασμούς που επιτεύχθηκαν στο παρασκήνιο.
Αντί για 100 τα αιρετά μέλη της ΠΕ είναι 150, αίτημα που δέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης για να περάσουν χωρίς εντάσεις και διαφοροποιήσεις οι σημαντικές κατά τον ίδιο αλλαγές στο Καταστατικό, που σηματοδοτούν και το προεκλογικό του σύνθημα για μια «ΝΔ από την αρχή».
Παράλληλα, με την εκλογή του Λευτέρη Αυγενάκη στη θέση του γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας έκλεισε άλλο ένα εσωκομματικό ζήτημα για τον κ. Μητσοτάκη που στηρίζει πολλά στον 44χρονο βουλευτή Ηρακλείου. Η νέα ΠΕ επικύρωσε ομόφωνα την πρότασή του, αφού δεν υπήρχε καμία διάθεση για σύγκρουση και πλέον το κόμμα εισέρχεται στη δεύτερη φάση, αυτήν της ανατροπής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζει αυτή τη στιγμή εικόνα ενότητας και συσπείρωσης γύρω από τη νέα ηγεσία, καθώς ουδείς εκ των βουλευτών ή στελεχών, με ρευστό πολιτικό τοπίο και με συνθήκες αβεβαιότητας, δεν θέλει να κατηγορηθεί για υπονόμευση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης