Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη προγραμματισμού στο Μέγαρο Μαξίμου - Τα σχέδια του πρωθυπουργού

Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη προγραμματισμού στο Μέγαρο Μαξίμου - Τα σχέδια του πρωθυπουργού
Τι συζητήθηκε στη συνεδρίαση που έγινε στο Μαξίμου
Σύσκεψη προγραμματισμού με τους στενούς του συνεργάτες και τα μέλη του υπουργικού που μετέχουν στον πρωινό καφέ, συγκάλεσε το πρωί οι πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως στο επίκεντρο της ατζέντας των θεμάτων που συζητήθηκαν βρεθήκαν οι εκκρεμότητες με το κουαρτέτο των δανειστών, με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά να κλείσει μέσα στην εβδομάδα που έρχεται οριστικά το κεφάλαιο αξιολόγηση για να ανοίξει ο δρόμος της εκταμίευσης του πρώτου μέρους της δόσης ύψους 7,3 δισ. Ευρώ.
Τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση του δημοσίου, η αξίωση των δανειστών για απαλλαγή ευθυνών στα μέλη της διοίκησης του νέου υπερ-ταμείου που θα διαχειριστεί τη δημόσια περιουσία , αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα θεσμοθετηθούν οι διευθετήσεις που ζητούν οι δανειστές όπως και το ζήτημα της εύρεσης ισοδύναμων για το ΕΚΑΣ, συζητήθηκαν εκτενώς, με τον πρωθυπουργό και τους συνομιλητές του να εμφανίζονται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ιδιαίτερα αισιόδοξοι πως όλα θα κλείσουν πάνω στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς.
Σε ό,τι αφορά στα κόκκινα δάνεια με εγγύηση του δημοσίου, μεταξύ των οποίων δάνεια σεισμοπλήκτων, πυρόπληκτων, επιχειρήσεων, δήμων, κλπ, φαίνεται πως οι δανειστές  θα κάνουν δεκτή την πρόταση που αποκάλυψε το bankingnews, με την ελληνική πλευρά να προτείνει ένα μίγμα του νόμου Δένδια και του νόμου Κατσέλη και μια περίοδο χάριτος όπου οι οφειλέτες θα ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε δόσεις, δίνοντας προτεραιότητα σε οφειλές προς το δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Σε ό,τι αφορά τα ισοδύναμα του ΕΚΑΣ, η ελληνική πλευρά προτάσσει την κάλυψη του κενού ύψους 100 εκατ. ευρ’ω από το προαναγγελθέν ταμείο αλληλεγγύης, ενώ αναζητούνται και κωδικοί για περικοπή δαπανών που θα καλύψουν την τρύπα.

«Δεν υπάρχει θερινή ραστώνη»

Ο πρωθυπουργός φέρεται πως την εβδομάδα που έρχεται θα συγκαλέσει εκ νέου το υπουργικό συμβούλιο για να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στα μέλη της κυβέρνησής του πως δεν υπάρχει θερινή ραστώνη, αλλά και πως το επόμενο τρίμηνο και μέχρι και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πρέπει να είναι απολύτως παραγωγικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα επισημάνει πως ο χρόνος που «χάθηκε» στη διαπραγμάτευση και το κλείσιμο της αξιολόγησης πρέπει να ανακτηθεί με την κατάθεση τουλάχιστον επτά νομοσχεδίων που παραμένουν στα συρτάρια των υπουργών, με πρώτο και κύριο τον αναπτυξιακό νόμο.
Με τους υπουργούς που εμπλέκονταν στη διαπραγμάτευση να έχουν σε μεγάλο βαθμό κριθεί και αξιολογηθεί για την απόδοσή τους, τόσο αυτοί, όσο και το υπόλοιπο υπουργικό συμβούλιο, θα επαναξιολογηθεί,  με τον πρωθυπουργό να καθιστά σαφές στη συνεδρίαση του κυβερνητικού οργάνου ότι οι θερινοί μήνες είναι το πεδίο δράσης για την εφαρμογή μέτρων με κοινωνικό πρόσημο και την στροφή στην αναπτυξιακή πορεία

Δ.Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης