Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατρούγκαλος: Βρισκόμαστε σε μια θετική στροφή των εξελίξεων - Τελειώνει η περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας

Κατρούγκαλος: Βρισκόμαστε σε μια θετική στροφή των εξελίξεων - Τελειώνει η περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας
Τι ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, στην Καλαμάτα
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια θετική στροφή των εξελίξεων, όπως ανέφερε από την Καλαμάτα ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, προσθέτοντας ότι «τελειώνει μια παρατεταμένη περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας, η οποία δηλητηρίαζε την οικονομία».
 Ο ίδιος, μιλώντας στο αμφιθέατρο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, ανέφερε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια θετική στροφή των εξελίξεων  με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την απόφαση του Eurogroup.
«Και βέβαια δεν θέλαμε να τελειώσουμε την αξιολόγηση πάση θυσία, όπως έλεγαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά θέλαμε να την κλείσουμε με όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνα μέτρα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Όπως είπε, «για πρώτη φορά δεν έχουμε απλώς υπόσχεση για το χρέος, αλλά έχουμε έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη».
Κατά τον ίδιο, μέχρι το 2028 δεν θα έχουμε επιβάρυνση πάνω από το 15% του ΑΕΠ στην αποπληρωμή του χρέους, αναφέροντας συγκριτικά ότι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό είναι 18%.
Ακόμη, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε την ανάγκη να «δείξουμε το στίγμα της πολιτικής μας», ενώ ανέφερε ότι τα μνημόνια είναι συμπυκνωμένος αποσταγμένος νεοφιλελευθερισμός που στο παρελθόν εφαρμόστηκε στην Χιλή του Πινοσέτ και δυστυχώς  για την Ευρώπη, αυτές οι πολιτικές εφαρμόζονταν σε όλες τις χώρες, άρα το στοίχημά μας ήταν μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 πως θα αναστρέφαμε αυτή την συνταγή που μας είχε προταθεί ως φάρμακο.
Σύμφωνα με τον υπουργό, σε έγινε όμως αυτό κατορθωτό διότι «υπερτιμήσαμε ιδιαίτερα το βαθμό που λειτουργεί η δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υποτιμήσαμε νεοφιλελεύθερους κύκλους που δεν ήθελαν μέσω της Ελλάδας να αποδειχτεί ότι υπάρχουν κι άλλες πολιτικές».
Ανέφερε επίσης ότι η εθνική σύνταξη αποτελεί αρχή κοινωνικής δικαιοσύνης και ότι με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στόχος είναι η ασφάλιση και η σύνταξη να διασφαλίζει τους πιο φτωχούς και τους πιο αδύναμους.
Κάνοντας αναφορά στον "κόφτη", είπε πως «καθιερώθηκε για να αποκρούσουμε μελλοντικές απαιτήσεις του ΔΝΤ αν δεν πετύχουμε τους στόχους μας και θα πρέπει να πάρουμε μέτρα που θα είναι όμως υπό τον έλεγχό μας».
Σημείωσε δε, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην συγκεντρώσουμε το 0,5% για το 2016.
Τόνισε ότι δεν πρόκειται να  ενεργοποιηθεί ο κόφτης «και αν ενεργοποιηθεί έχει ρυθμιστεί έτσι ώστε να προστατεύουμε τους ευάλωτους και αδύναμους και να μην πειράζουμε μισθούς και συντάξεις».
Ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε πως «τα δύσκολα τα έχουμε περάσει, αλλά έχουμε μπροστά μας δυσκολότερες προκλήσεις και χρειαζόμαστε την συμμετοχή όλων σας».
Όπως είπε, δεν αρκεί να παράγουμε για παράδειγμα καλό και ποιοτικό λάδι, αλλά πρέπει να σταματήσουμε να το διαθέτουμε χύμα και να το συσκευάζουμε και να το διαθέτουμε στην αγορά.
Σημειώνεται ότι στην έναρξη της ομιλίας του κ. Κατρούγκαλου μπήκε στην αίθουσα μια γυναίκα, η οποία αφού προχώρησε μπροστά και σήκωσε ένα χαρτί που έγραφε «ντροπή σας», αποχώρησε ήσυχα.
Ωστόσο, ανέβηκαν οι τόνοι όταν ένας πολίτης , την ώρα που δεχόταν ερωτήσεις ο υπουργός, τον κατηγόρησε για τις πολιτικές της κυβέρνησης, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση και άλλων, μέχρι που τελικά ο πολίτης αποχώρησε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης