Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε νέα αρχή ποντάρει ο Τσίπρας – Περιορισμένος ο πολιτικός του χρόνος

Σε νέα αρχή ποντάρει ο Τσίπρας – Περιορισμένος ο πολιτικός του χρόνος
Ναυάγησε στην εσωστρέφεια η επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης
Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης αναμένεται να περιγράψει με σαφήνεια στο αυριανό – το πρώτο μετά το Eurogroup της 24ης Μαΐου - υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός θα θελήσει να κάνει το βήμα προς τα εμπρός, να φύγει από τον διαρκή κύκλο της διαπραγμάτευσης και να πορευτεί στην επόμενη ημέρα.
Έως τώρα ο σχεδιασμός του δεν του βγήκε.
Οι δηλώσεις για την αντισυνταγματικότητα του ΦΠΑ και για την φορολογική επιβάρυνση όσων ψήφισαν «Ναι» στο δημοψήφισμα, η διαρροή της επιστολής Τσακαλώτου προς τους θεσμούς για τη μη εκπλήρωση προαπαιτούμενων και η αρνητική απάντηση των δανειστών καθώς και η προβληματική διάταξη του πολυνομοσχεδίου (παρά την επικείμενη απόσυρση της) για τις offshore των υπουργών συντηρούν ένα εξόχως αρνητικό κλίμα.
Και ενώ η αξιολόγηση παραμένει ακόμα στον αέρα, από σήμερα τίθενται σε εφαρμογή τα νέα μέτρα και οι νέες αυξήσεις σε μια σειρά από φόρους.
Το σήμα για επικοινωνιακή αντεπίθεση μετά το Eurogroup της 24/5 δεν δόθηκε ποτέ.
Αντιθέτως το κλίμα παραμένει βαρύ ενώ η κυβέρνηση εκπέμπει και πάλι σημάδια κρίσης.
Είναι σαφές ότι αυτή η πορεία ή καλύτερα αυτή η πελαγοδρόμηση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο για την κυβέρνηση Τσίπρα.
Άλλωστε το μήνυμα των δημοσκοπήσεων είναι ξεκάθαρο.
Η διαφορά με τη ΝΔ είναι στις οκτώ μονάδες ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αποδοκιμάζει τις κυβερνητικές πολιτικές.
Το «πέρασμα» στη διακυβέρνηση είναι απαραίτητο να γίνει το συντομότερο δυνατό.
Η συμφωνία (αναμένεται εκτός απροόπτου το κλείσιμο της) δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να πορευτεί με μια σχετική πολιτική και κυρίως οικονομική σταθερότητα.
Είναι πλέον η ώρα - διότι άλλα περιθώρια δεν υπάρχουν -, η κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα δρομολογούν εξελίξεις για την ανάταξη της οικονομίας και για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Στοίχημα πλέον είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας και η αντιμετώπιση της ανεργίας, ζητήματα, στα οποία αναμένεται να αναφερθεί στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά πως εάν δεν εκμεταλλευτεί τη θετική συγκυρία των καλοκαιρινών μηνών και δεν αξιοποιήσει τη δυναμική του τουρισμού, το φθινόπωρο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο.
Για αυτό άλλωστε και παραπέμπει τις όποιες εξελίξεις στο κόμμα και στην κυβέρνηση του για τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο.
Διότι αν δεν δρομολογηθεί το κυβερνητικό έργο και δεν μπουν τώρα οι βάσεις για την αλλαγή του κλίματος, το φθινόπωρο θα είναι εκρηκτικό.
Τσίπρας και κυβέρνηση έχουν ποντάρει στον χρόνο για να αναστρέψουν το εις βάρος τους κλίμα.
Μόνο που ο πολιτικός χρόνος έχει τα πεπερασμένα του.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης