Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Η λιγότερη Ευρώπη θα οδηγήσει στην έξοδο και άλλες χώρες - Πρώτη φορά Αριστερά, πρώτη φορά απλή αναλογική

tags :
Τσίπρας: Η λιγότερη Ευρώπη θα οδηγήσει στην έξοδο και άλλες χώρες - Πρώτη φορά Αριστερά, πρώτη φορά απλή αναλογική
Αναφερόμενος στο ελληνικό δημοψήφισμα, εξήγησε ότι το «ναι» θα συνεπαγόταν σκληρότερα μέτρα, χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς δέσμευση για το χρέος και με πλεονάσματα 4,5%
Η «λιγότερη Ευρώπη» θα οδηγήσει στην έξοδο και άλλες χώρες, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρα, εγκαινιάζοντας τις εργασίες της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος.
Οι πολιτικές λιτότητας αλλά και οι χρόνιες ανεπάρκειες των κυβερνήσεων της Ευρώπης τροφοδότησαν το λαϊκισμό, τον εξτρεμισμό και τον εθνικισμό, είπε ο πρωθυπουργός.
Πρέπει να αποδώσουμε ευθύνες στις κυβερνήσεις της Ευρώπης που δημιούργησαν τις καρικατούρες του σοβαρού βορρά και του τεμπέλη νότου, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Χρειαζόμαστε ένα νέο ξεκίνημα και ένα νέο όραμα για την ενωμένη Ευρώπη, τόνισε ο πρωθυπουργός.  Πρέπει να δώσουμε μάχη για να αλλάξει η Ευρώπη, είπε ο κ Τσίπρας, Έχουμε αναλάβει το κόστος αυτής της επιλογής, τόνισε.  
Απολύτως σεβαστή η απόφαση του βρετανικού λαού,σημείωσε ο κ Τσίπρας.
Αναφερόμενος στο ελληνικό δημοψήφισμα, εξήγησε ότι το «ναι» θα συνεπαγόταν σκληρότερα μέτρα, χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς δέσμευση για το χρέος και με πλεονάσματα 4,5%. 
«Καταφέραμε να σταθούμε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες, έχοντας φέρει εις πέρας τις κυριότερες δεσμεύσεις» τόνισε και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση, όλο αυτό το διάστημα, κινήθηκε στο πλαίσιο της εντολής που έλαβε.
«H εμπιστοσύνη των πολιτών δεν ήταν τυχαία, ήταν αποτέλεσμα των διαπιστευτηρίων της σκληρής διαπραγμάτευσης» υποστήριξε και διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να μειώσει τα εξωφρενικά πλεονάσματα που είχε υπογράψει ο κ. Σαμαράς.
Από τη μείωση των πλεονασμάτων - συνέχισε - εξοικονομούμε 20 δισ. ευρώ, καθώς δεν είμαστε αναγκασμένοι να εφαρμόσουμε πρόσθετα μέτρα, προκειμένου να επιτύχουμε παράλογους δημοσιονομικούς στόχους.
Τον Σεπτέμβριο, υπενθύμισε, αναλάβαμε δύσκολες δεσμεύσεις και τις φέραμε εις πέρας, όπως ότι προστατεύσαμε το 95% των στεγαστικών δανείων για την α’ κατοικία.
Επίσης μεταρρυθμίσαμε το ασφαλιστικό σύστημα, χωρίς να προχωρήσουμε στην 13η μείωση των συντάξεων και πετύχαμε μία ουσιαστική δέσμευση για το χρέος. Έχουμε έναν οδικό χάρτη για παρεμβάσεις σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Τέλος ανοίξαμε τη συζήτηση για ρεαλιστικούς όρους πλεονασμάτων, ύψους 1,5% - 2%, μετά το 2018, ενώ έχουμε κάνει αρκετά για την προστασία των αδύναμων, θεσπίσαμε το δικαίωμα πρόσβασης στην υγεία για τους ανασφάλιστους πολίτες, συνεχίζουμε το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση, ενισχύουμε τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, καθιερώσαμε τη δωρεά μετακίνηση των ανέργων.
«Η ΝΔ δεν έκρυψε ποτέ ότι ταυτίζεται με τις πλέον αντεργατικές πολιτικές. Το δικό μας μοντέλο βρίσκεται στον αντίποδα αυτών των επιλογών και συνεχίζουμε μια ανάπτυξη που δεν βασίζεται στην άρση κάθε προστατευτικού σχεδίου για την εργασία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ΚΕ του κόμματος. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο για την ανάπτυξη με στόχο να πέφτει σταδιακά η κοινωνία και τα οφέλη να κατανεμηθούν δίκαια. Είπε ακόμη ότι επιδίωξη είναι επίσης να υπάρξουν πόροι που θα στηρίξουν το κοινωνικό κράτος.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη μάχη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων διότι οι εργαζόμενοι πρέπει να νιώθουν ασφαλείς διότι και η παραγωγικότητα τους θα βελτιωθεί τότε. Ανέφερε επίσης ότι δεν θα υπάρξει ανοχή σε παραβιάσεις της κείμενης νομοθεσίας από την πλευρά της εργοδοσίας.
«Μέρα με τη μέρα οικοδομούμε το δικό μας μοντέλο διακυβέρνησης», είπε και πρόσθεσε ότι διαμορφώνεται και ένα νέο σχέδιο στρατηγικό σχέδιο για την αριστερά του 21ου αιώνα που επέλεξε να αναλάβει ευθύνες. «Θα επιδιώξουμε τομές και μεταρρυθμίσεις που θα εγγράφονται στις αξίες μας, είπε, ήρθε η ώρα να αποκτήσει η χώρα δίκαιο αναλογικό σύστημα. Πρώτη φορά αριστερά, πρώτη φορά απλή αναλογική με ισοτιμία της ψήφου των πολιτών», είπε ο πρωθυπουργός. Είπε ότι ήρθε η ώρα να ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα της αριστεράς για δίκαιο εκλογικό σύστημα την απλή αναλογική. «Μέσα στις επόμενες ημέρες εμείς θα κάνουμε το χρέος μας», είπε ο κ.Τσίπρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης