Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεννηματά: Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα απαιτεί εθνική συνεννόηση

Γεννηματά: Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα απαιτεί εθνική συνεννόηση
Τι ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φ. Γεννηματά
«Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα απαιτεί εθνική συνεννόηση και ευρύτερες συγκλίσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων», τονίζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φ. Γεννηματά, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Παρασκήνιο».
Ακριβώς το αντίθετο, όπως αναφέρει, «από αυτό που κάνουν τα τελευταία χρόνια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και εξακολουθούν σήμερα, Τσίπρας και Μητσοτάκης.
Ο διχασμός, η πολιτική μισαλλοδοξία το «φύγε εσύ για να έρθω εγώ» που τάχα μου «έχω τις μαγικές λύσεις», δοκιμάστηκε, απέτυχε, το πλήρωσε ακριβά η χώρα».
Η κ. Γεννηματά σημειώνει ότι «πρότασή μας είναι η υιοθέτηση ενός συστήματος της απλής αναλογικής, με κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και με την διατήρηση του ορίου 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή», θέση που είναι σταθερή τα τελευταία χρόνια.
«Την είχαμε φέρει και πριν τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις αλλά δυστυχώς δεν είχε υιοθετηθεί τότε ούτε από τη ΝΔ ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ζητήσαμε από τον κ. Τσίπρα το περασμένο καλοκαίρι, να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά αυτός επέλεξε να εκμεταλλευτεί την ύπαρξη των bonus για μικροκομματικό όφελος», υπογράμμισε η ίδια.
Στα θέματα που αφορούν στο Σύνταγμα της χώρας και τον Εκλογικό Νόμο, σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, «τοποθετούμαστε σταθερά, με βάση τις αρχές μας και τις μεταρρυθμίσεις που πιστεύουμε πως είναι αναγκαίες και ώριμες να πραγματοποιηθούν».
Σε ερώτηση για την πορεία της επαφής με το Ποτάμι και τους άλλους φορείς που συμμετέχουν στην Επιτροπή Διαλόγου και για το εάν αισιοδοξεί για την έκβαση του διαλόγου, η κ. Γεννηματά αφού σημειώνει ότι «στόχος μας είναι να κινητοποιήσουμε και να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις που είναι αυτή τη στιγμή διάσπαρτες στο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Να προχωρήσουμε στην ανασύνταξη και αναγέννηση της παράταξης και αυτό επείγει, αρκετές ευκαιρίες και χρόνος έχουν χαθεί», επισημαίνει ότι η  Επιτροπή Διαλόγου έχει προχωρήσει το έργο της και ελπίζει σύντομα «να έχουμε στη διάθεση μας τα συμπεράσματα της».
«Αυτό που βλέπω παντού όπου πάω, σε όλη την Ελλάδα, είναι ότι την υπόθεση της Κεντροαριστεράς την έχουν αγκαλιάσει και θα την πάρουν επάνω τους οι πολίτες της δημοκρατικής παράταξης», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ..
Για την πρότασή της περί συγκρότησης κυβέρνησης των λεγόμενων ευρωπαϊκών δυνάμεων και το κατά πόσο εάν η πρότασή της αυτή, αν υιοθετηθεί, μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση, η κ. Γεννηματά τονίζει ότι «στόχος δεν μπορεί παρά να είναι η έξοδος από την κρίση.
Αυτό το στόχο μπορεί να τον υπηρετήσει κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης και ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».
Όπως σημειώνει  «πρώτοι εμείς, βλέποντας τα νέα αδιέξοδα στα οποία μας οδηγούσε η Κυβέρνηση Τσίπρα, είπαμε «παραιτηθείτε», για να μπορέσει μια Κυβέρνηση να ολοκληρώσει με τον καλύτερο τρόπο τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάκαμψης.
 Ο κ. Τσίπρας προχώρησε μόνος του, τα έδωσε όλα και έφερε μια επαχθή συμφωνία με δυσμενέστατους όρους για τη χώρα.
Αυτή η συμφωνία δεν βγαίνει.
Γι’ αυτό επανερχόμαστε και αναδεικνύουμε την ανάγκη αλλαγής πολιτικής στη βάση μιας εθνικής γραμμής που θα οδηγήσει και σε αλλαγή όρων της συμφωνίας».
Αυτή η Εθνική γραμμή, σύμ,φωνα με την κ. Γεννηματά πρέπει να έχει τους εξής τρεις στόχους.
1ον : Προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στην αγορά, στην οικονομία, ενισχύουν το επενδυτικό κλίμα, απελευθερώνουν τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, δημιουργούν νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας και οδηγούν σε αναπτυξιακή έκρηξη.
2ον: Επαναπροσδιορισμός του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% από το 2018.
Με παράλληλη αλλαγή-βελτίωση των έντονα υφεσιακών και κοινωνικά άδικων όρων του προγράμματος.
3ον: Επιτάχυνση της συμφωνίας για την αναδιάρθρωση – απομείωση του δημοσίου χρέους, ώστε να επανέλθει το κλίμα εμπιστοσύνης για την Ελλάδα στις αγορές και να υπάρξει εισροή κεφαλαίων.
Περαιτέρω, αναφέρει ότι «οι μεγάλες πολιτικές παρατάξεις δεν εξαφανίζονται, σε μια στροφή της ιστορίας», τονίζει ότι «το ΠΑΣΟΚ, το κίνημα που ιδρύθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου, άλλαξε στην διάρκεια της μεταπολίτευσης την μορφή της Ελλάδας και της ελληνικής κοινωνίας», προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «τώρα πρωταγωνιστεί στην αναγέννηση της μεγάλης Προοδευτικής Παράταξής της Κεντροαριστεράς».
Τέλος, υπογραμμίζει ότι έχει ψηλά τον πήχη για το κόμμα και καταλήγει λέγοντας πως «το ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη κεντροαριστερά, αποτελούσαν και αποτελούν πάντα και σύντομα αυτό θα αποδειχθεί για μια ακόμα φορά, μετά το τέλος των ψευδαισθήσεων που καλλιεργήθηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, απέναντι στην Δεξιά και την συντήρηση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης