Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κουρουμπλής: Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη λήψη αποφάσεων μέσω δημοψηφισμάτων

tags :
Κουρουμπλής: Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη λήψη αποφάσεων μέσω δημοψηφισμάτων
Για να διευρύνουμε τη συμμετοχή των πολιτών στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση των πολιτικών εξετάζουμε την εισαγωγή αμεσοδημοκρατικών θεσμών
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει το δικαίωμα συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στη λήψη αποφάσεων μέσω δημοψηφισμάτων, αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.
«Για να διευρύνουμε τη συμμετοχή των πολιτών στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση των πολιτικών εξετάζουμε την εισαγωγή αμεσοδημοκρατικών θεσμών, όπως τοπικά δημοψηφίσματα, ο συμμετοχικός προϋπολογισμός των ΟΤΑ, νομοθετικές πρωτοβουλίες πολιτών σε τοπικό επίπεδο κ.α.», σημειώνει.
Όπως τονίζει ο υπουργός, στόχος είναι το «συναποφασίζειν» και το «συνανήκειν», καθώς και «να προάγουμε την αίσθηση της κοινότητας και της ατομικής ευθύνης απέναντι στην κοινωνία».
Για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, ο αρμόδιος υπουργός επαναλαμβάνει την πρότασή του για κατανομή του 90% των εδρών με το σύστημα της απλής αναλογικής και το υπόλοιπο 10% (30 έδρες) να δίνεται ως μπόνους στο κόμμα ή τον συνδυασμό κομμάτων που συγκεντρώσει τουλάχιστον το 40% στις εκλογές. Προτείνει, επίσης, «σπάσιμο» των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, δικαίωμα ψήφου από τα 17 έτη, συμμετοχή υπό όρους των ομογενών στις εκλογές κ.α.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης