Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συνταγματική Αναθέωρηση ή πολιτικός λαικισμός της αριστεράς; - Τα σχέδια του Τσίπρα

Συνταγματική Αναθέωρηση ή πολιτικός λαικισμός της αριστεράς; - Τα σχέδια του Τσίπρα
Tη Δευτέρα το απόγευμα o πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, θα αποκαλύψει σε εκδήλωση τις θεσμικές αλλαγές προτείνει η κυβέρνηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση
Ένα 48ωρο πριν τις επίσημες ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό για την κυβερνητική πρόταση της Συνταγματικής Αναθεώρησης, ο Α. Τσίπρας προεδρεύει της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας στα γραφεία του κόμματος στην πλατεία Κουμουνδούρου.
Ο πρωθυπουργούς θέλει να πάρει το πράσινο φως, άλλα να ακούσει και τις προτάσεις των κομματικών στελεχών, ώστε τη Δευτέρα το απόγευμα να αποκαλύψει σε εκδήλωση στον προαύλιο χώρο της Βουλής ποια ζητήματα και ποιες θεσμικές αλλαγές προτείνει η κυβέρνηση για την συνταγματική αναθεώρηση.

Τι θα προτείνει ο Αλ. Τσίπρας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση 

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης αναμένεται να βρεθεί και η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από τους πολίτες, ζήτημα για το οποίο η εσωκομματική τάση «κίνηση 53+» έχει διατυπώσει ευθέως τη διαφωνία τους κάνοντας λόγο για «λαϊκισμό», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν σε κείμενο - παρέμβαση στην ιστοσελίδα τους.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για την ανάγκη μεγάλων θεσμικών αλλαγών επιμένοντας πως η κυβέρνηση της Αριστεράς πρέπει να αφήσει το στίγμα της ενδυναμώνοντας τις λαϊκές πρωτοβουλίες, το θεσμό του Κοινοβουλίου.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός όπως αναφέρουν στενοί του συνεργάτες, θέλει να προχωρήσει σε περαιτέρω διάκριση των εξουσιών, ενώ όπως όλα δείχνουν τη Δεύτερα θα προτείνει να ανοίξει και η συζήτηση για το διαχωρισμό κράτους- εκκλησίας.
Στην εκδήλωση την οποία θα ανοίξει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, για να πάρει αμέσως μετά τον λόγο ο πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρα, μεταξύ άλλων θα προτείνει την θεσμοθέτηση διαδικασιών προς την κατεύθυνση της άμεσης δημοκρατίας με δημοψηφίσματα, βάζοντας το ερώτημα αν αυτά μπορούν να είναι δεσμευτικά ή όχι για την εκάστοτε κυβέρνηση ή να αφορούν ακόμη και την ακύρωση νόμων του κράτους.
Οι αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, ο περιορισμός των βουλευτικών προνομίων, η ενίσχυση του κοινοβουλίου , αλλά και οι αλλαγές στην χρηματοδότηση των κομμάτων και στη διαφάνεια των οικονομικών τους, του τρόπου διαχείρισης και του δανεισμού των χρημάτων τους, θα βρίσκονται μεταξύ των προτάσεων του πρωθυπουργού.
Ακόμα, στις προτάσεις, οι οποίες θα έχουν τη μορφή ερωτήματος προς τα κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς και την κοινωνία, ο Α. Τσίπρας θα περιλάβει και την κατοχύρωση του κοινωνικού χαρακτήρα των δημόσιων αγαθών όπως το νερό, αλλά και τη κατοχύρωση ενός πλαισίου εργασιακών δικαιωμάτων μέσα από το Σύνταγμα.
Ο πρωθυπουργός επιθυμεί να ανοίξει τη συζήτηση βάζοντας ως χρονικό ορίζοντα τις αρχές του 2017 ώστε να δοθεί ικανός χρόνος να υπάρξουν συζητήσεις και διαβουλεύσεις, αλλά και να ωριμάσουν κάποιες συνθήκες, καθώς θα έχει ολοκληρωθεί η στροφή προς την ανάπτυξη και την βελτίωση της καθημερινότητας, πεδία στα οποία η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος για το επόμενο τετράμηνο.

Γιατί επιλέχθηκε ο χώρος της Βουλής, όλο το παρασκήνιο

Την απόφαση η εκδήλωση να γίνει στον προαύλιο χώρο της Βουλής πήρε ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες το απόγευμα της Πέμπης, αμέσως μετά τον τη συνάντησή του με τον αμερικανό υπουργός Οικονομικών, J. Lew.
Η Πνύκα, το Ζάππειο Μέγαρο και το Πάρκο Ελευθερίας  ήταν κάποιες από τις προτάσεις για το χώρο που θα γινόταν η εκδήλωση και ενώ αρχικά ο πρωθυπουργός είχε προκρίνει η εκδήλωση να γίνει στο Πάρκο Ελευθερίας λόγω του ισχυρού συμβολισμού, κάποιοι από τους συνεργάτες του επεσήμαναν πως ήδη είχε κάνει εκδήλωση εκεί η «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζ. Κωνσταντοπούλου.
Η Πνύκα απαιτούσε ιδιαίτερη προετοιμασία, ενώ το Ζάππειο Μέγαρο που ήταν και ιδανικός χώρος έχει συνδεθεί με τα Ζάππεια του Α. Σαμαρά.
Ως εκ τούτου το Μέγαρο Μαξίμου κατέληξε στο προαύλιο χώρο της Βουλής που έχει τον πλέον ισχυρό θεσμικό και δημοκρατικό συμβολισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης