Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χ. Θεοχάρης (ανεξάρτητος βουλευτής): Μακριά από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και τη ΝΔ

Χ. Θεοχάρης (ανεξάρτητος βουλευτής): Μακριά από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και τη ΝΔ
Τι αναφέρει ο  ανεξάρτητος βουλευτής, Χ. Θεοχάρης
«Μακριά και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και τη ΝΔ» υποστηρίζει ότι βρίσκεται η "Δημοκρατική Ευθύνη", ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και συμπληρώνει «πιστεύουμε ότι τα υπάρχοντα κόμματα χρειάζονται ανανέωση ιδεών, νοοτροπιών, κουλτούρας και πολιτικού προσωπικού... Η προσπάθειά μας είναι πρωτίστως ανανεωτική και μετά ενωτική».
Όπως σημειώνει, «εάν η Δημοκρατική Συμπαράταξη ή η ΝΔ δεν καταφέρουν να πετύχουν αυτή την ανανέωση, αν δεν απαγκιστρωθούν από τους κομματικούς στρατούς τους, δεν υπάρχει πεδίο συζήτησης».
Μεταξύ άλλων, τονίζει ότι «η προσπάθεια να με εντάξουν πότε στη ΝΔ και πότε στη συζήτηση για την Kεντροαριστερά, είτε οπουδήποτε αλλού - ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ έχω ακούσει να με τοποθετούν-, είναι παρωχημένη και κυρίως δεν ενδιαφέρει κανέναν.
Η χώρα μας έχει ουσιαστικά προβλήματα και απαιτούνται ολοκληρωμένες και αξιόπιστες προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.
Σε αυτό προσπαθούμε ως Δημοκρατική Ευθύνη να συμβάλουμε, γιατί πιστεύουμε ότι αυτή ο καταστροφική πορεία που έχουμε μπει εδώ και πολύ καιρό, πρέπει επιτέλους να σταματήσει».
Ο κ. Θεοχάρης που πρόσφατα παρουσίασε τον νέο κομματικό σχηματισμό, υπεραμύνεται της απόφασής του να μην ψηφίσει τον εκλογικό νόμο που έφερε η κυβέρνηση, λέγοντας ότι «το να ψηφίσουμε την απλή αναλογική εν μέσω κρίσης, και χωρίς αυτό να αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας, είναι πρακτικά καταστροφικό».
«Κάποια στιγμή πρέπει το πολιτικό προσωπικό να πάψει να σκέφτεται και να αποφασίζει με στενά κομματικά κριτήρια», αναφέρει  χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη,  «η απλή αναλογική μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένες περιόδους διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, όπως έχει συμβεί στο Βέλγιο, την Ισπανία, τη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Με τη Δημόσια Διοίκηση που διαθέτουμε σήμερα, η οποία δε μπορεί να δουλέψει χωρίς να έχει λάβει πολιτική κατεύθυνση, πιστεύει κανείς ότι μπορεί η χώρα μας να λειτουργήσει αποδοτικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Μόνο αν γίνουν ολοκληρωμένες αλλαγές και στο θεσμικό πλαίσιο και στη διοίκηση της χώρας, μπορεί κάποιος να σκεφτεί να στηρίξει αυτό το εκλογικό σύστημα».
Κατά τον ίδιο, «η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό είναι ευρύτερο θέμα από τη συζήτηση που γίνεται σε αυτή τη χρονική συγκυρία για τον εκλογικό νόμο.
Θα είχε νόημα στην περίπτωση που πηγαίναμε σε αλλαγή πολιτεύματος -με όλα τα προβλήματα που αυτό έχει δεδομένης της συνταγματικής προστασίας των βασικών άρθρων του Συντάγματος - και συνεπώς δεν μπορούμε να το συζητάμε αποσπασματικά και χωρίς λογική βάση».
Εκτιμά ότι «μόνο η πλήρης διάκριση των εξουσιών μέσω μιας παραλλαγής ενός προεδρικού συστήματος μπορεί να δώσει μόνιμη λύση στα θεσμικά ζητήματα της χώρας».
 Ωστόσο, όπως σημειώνει, «για να ανοίξει αυτή η συζήτηση και να προχωρήσει, απαιτούνται πλατιές κοινωνικές συμμαχίες και κυρίως να ωριμάσει στη συνείδηση του κόσμου».
Ακόμη, αναφέρει ότι η διενέργεια δημοψηφισμάτων συνιστά προσπάθεια παράκαμψης της συνταγματικής διαδικασίας αναθεώρησης του πολιτεύματος
Χαρακτηρίζει αρχηγοκεντρικό μικρό κόμμα το Ποτάμι, τονίζοντας ότι σημασία για ένα κόμμα έχει κυρίως το πρόγραμμα και ότι «το Ποτάμι ήρθε να ντύσει ιδεολογικά την απαξίωση της πολιτικής, λέγοντας ότι σημασία έχουν τα πρόσωπα και όχι οι πολιτικές».
Όπως σημειώνει , «η Δημοκρατική Ευθύνη πιστεύει ότι η πολιτική πρέπει να ξαναγυρίσει στον τόπο» και μάλιστα, «η προσπάθειά μας ήδη από την αρχή, στο καταστατικό της, διαχωρίζει τις εξουσίες Γραμματέα και Προέδρου μέσα στο κόμμα.
Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι αυτά που θέλουμε να αλλάξουμε στον τόπο, τα αλλάζουμε πρώτα από όλα μέσα στη δική μας διάρθρωση, ώστε να μην υπάρχει η υπόνοια του κόμματος - ιδιοκτησίας και του αρχηγοκεντρικού μικρού κόμματος που έχει δημιουργήσει προβλήματα σε πολλές περιπτώσεις, όπως συνέβη και στην περίπτωση του Ποταμιού».
Κατά τον ίδιο, «η πολιτική κίνηση αυτή φιλοδοξεί να φέρει αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό και να καταστεί κόμμα εν ευθέτω χρόνο.
Η ανταπόκριση είναι θετικότατη.
Αυτές τις μέρες επισκεφτήκαμε τη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη, την Πάτρα και θα βρεθούμε και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας».
«Οι πολίτες βλέπουν ότι είναι μια ειλικρινής και έντιμη προσπάθεια να αναλάβουμε την ευθύνη, να μην φοβηθούμε και να μην επιρρίψουμε το φταίξιμο σε άλλους.
Και κυρίως να βάλουμε τέλος σε αυτή την κατρακύλα που ζούμε τα τελευταία χρόνια, η οποία δεν επιτρέπει στους νέους ανθρώπους να σχεδιάζουν και να ελπίζουν σε ένα μέλλον πιο κοντά στην πραγματοποίηση των ονείρων τους», καταλήγει ο κ. Θεοχάρης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης