Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συνταγματική αναθεώρηση, εξεταστική επιτροπή και ισοδύναμα ΕΚΑΣ στην κυβερνητική ατζέντα αλλά χωρίς συναίνεση

Συνταγματική αναθεώρηση, εξεταστική επιτροπή και ισοδύναμα ΕΚΑΣ στην κυβερνητική ατζέντα αλλά χωρίς συναίνεση
Πότε θα εκλέγεται από τους πολίτες ο ΠτΔ, ποια θα είναι τα ισοδύναμα του ΕΚΑΣ - Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή για το plan x και τα τρίτο μνημόνιο 
Πλούσια σε κυβερνητική και κοινοβουλευτική δραστηριότητα θα είναι η τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου με το πρωθυπουργό να δίνει το στίγμα τον επόμενων κινήσεων τις κυβέρνησης και να ανοίγει τα χαρτιά του, για την Συνταγματική Αναθεώρηση αλλά και τα μέτρα του λεγόμενου «κοινωνικού πακέτου» που θα αποτελέσουν τα ισοδύναμα για την απώλεια του ΕΚΑΣ.
Στη σημερινή εκδήλωση στον προαύλιο χώρο της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει τις προτάσεις του για τις θεσμικές αλλαγές εγκαινιάζοντας τον δημόσιο διάλογο για τη Συνταγματική αναθεώρηση.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι προτάσεις που θα καταθέσει ο πρωθυπουργός θα κινούνται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της άμεσης δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, της ενίσχυσης της εξουσίας του κοινοβουλίου έναντι της εκτελεστικής εξουσίας, της κατοχύρωσης κοινωνικών αγαθών και της προστασίας της εργασίας.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός σε ότι αφορά στην ενίσχυση της άμεσης Δημοκρατίας θα προτείνει την θεσμοθέτηση των δημοψηφισμάτων, βάζοντας το ερώτημα αν αυτά μπορούν να είναι δεσμευτικά ή όχι για την εκάστοτε κυβέρνηση ή να αφορούν ακόμη και την ακύρωση νόμων του κράτους.
Μεταξύ των προτάσεών του πρωθυπουργού θα βρίσκονται οι αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, ο περιορισμός των βουλευτικών προνομίων και του καθεστώτος ασυλίας, η ενίσχυση του κοινοβουλίου, οι αλλαγές στην χρηματοδότηση των κομμάτων προς την κατεύθυνση της διαφάνειας των οικονομικών τους ενώ θα ανοίξει και η μεγάλη συζήτηση για το διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας.
Κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν πως ο πρωθυπουργός δεν θα ανοίξει το ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ δεν αποκλείεται να βάλει θέματα που αφορούν στην περαιτέρω συνταγματική κατοχύρωση για τις ρατσιστικές, ξενοφοβικές συμπεριφορές και τους κοινωνικούς αποκλεισμούς.
Ακόμα, στις προτάσεις, οι οποίες θα έχουν τη μορφή ερωτήματος προς τα κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς και την κοινωνία, ο Α. Τσίπρας θα περιλάβει και την κατοχύρωση του κοινωνικού χαρακτήρα των δημόσιων αγαθών όπως το νερό, αλλά και τη κατοχύρωση ενός πλαισίου εργασιακών δικαιωμάτων μέσα από το Σύνταγμα.

Η κυβερνητική πρόταση για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας – σε ποια περίπτωση θα εκλέγεται από το λαό

Σε ότι αφορά την εκλογή προέδρου δημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει καταλήξει πως ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας θα εκλέγεται από τον λαό μόνο στην περίπτωση όπου η Βουλή αδυνατεί να εκλέξει πρόεδρο Δημοκρατίας.
Δηλαδή, εάν δεν καρποφορήσουν:
Α. Οι δύο διαδοχικές ψηφοφορίες στις οποίες απαιτείται ενισχυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 2/3 της ολομέλειας, δηλαδή 200 βουλευτών και Β. εάν δεν αποδώσει και η τρίτη στην οποία απαιτείται πλειοψηφία 3/5 δηλαδή 180 βουλευτές.
Με την κυβερνητική πρόταση δεν θα διαλύεται η Βουλή λόγω αδυναμία εκλογής πρόεδρου Δημοκρατίας και η χώρα δεν θα οδηγείται σε εκλογές αλλά το λόγο θα παίρνουν οι πολίτες για να εκλέξουν εκείνοι πρόεδρο Δημοκρατίας μέσα από τα πρόσωπα που θα προτείνουν τα κόμματα.
Με την πρόταση αυτή η εκάστοτε κυβέρνηση θα εξαντλεί την τετραετία.
Το μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να ανοίξει τη συζήτηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης βάζοντας ως χρονικό ορίζοντα τις αρχές του 2017 ώστε να δοθεί ικανός χρόνος να υπάρξουν συζητήσεις και διαβουλεύσεις και να τοποθετηθούν τα κόμματα χωρίς να αποκλείεται να κληθούν να τοποθετηθούν και οι πολίτες με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Μια ημέρα μετά, την Τρίτη (26/7), θα διεξαχθεί η συζήτηση στη Βουλή μετά από αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν πολιτικές ή ποινικές ευθύνες στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σχετικά με τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης, του τρίτου μνημονίου και της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων (capitals controls).
¨όπως μάλιστα έχει ανακοινώσει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στη συγκεκριμένη συζήτηση θα συμπεριληφθεί και το plan x του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τα όσα αποκαλύφθηκαν για σενάρια κλεισίματος των τραπεζών ακόμη και αλλαγής νομίσματος.
Όλα δείχνουν πως το κλίμα συναινέσεων που θα αναζητήσει της Δευτέρα (25/7) ο πρωθυπουργός μέσα από τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα «τιναχτεί στον αέρα» καθώς η αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς θα χτυπήσει …κόκκινο.

Την Τετάρτη τα ισοδύναμα του ΕΚΑΣ - ποιά θα είναι
Την Τετάρτη (27/7) πάντως ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τα ισοδύναμα μέτρα από το κοινωνικό πακέτο που θα καλύψουν την περικοπή του ΕΚΑΣ.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα προεδρεύσει συνεδρίασης του ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π. και αμέσως μετά θα υπάρξουν ανακοινώσεις με καλά πληροφορημένες πηγές να αναφέρουν ότι μεταξύ των μέτρων ανακούφισης και στήριξης θα περιλαμβάνονται εκτός των άλλων, η κάρτα σίτισης για τα super market, η μηδενική συμμετοχή σε φάρμακα και η μείωση των κρατήσεων υπέρ του ΕΟΠΥΥ στις συντάξεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης