Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα ισοδύναμα μέτρα για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ ανακοίνωσε ο Τσίπρας - Οι 7 πυλώνες για το κοινωνικό κράτος

Τα ισοδύναμα μέτρα για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ ανακοίνωσε ο Τσίπρας - Οι 7 πυλώνες για το κοινωνικό κράτος
Επαγγελματική επανένταξη 50-αρηδων ανέργων και όσων βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση
(upd) Μέτρα άμβλυνσης των επιπτώσεων από την κατάργηση του ΕΚΑΣ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες του bankingnews.gr.
«Μια από τις δεκάδες καταστροφικές που είχε αναλάβει η κυβέρνηση Σαμαρά απέναντι στους δανειστές ήταν η εξαφάνιση του ΕΚΑΣ», τόνισε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε τη δέσμη μέτρων.

α) Πλήρης απαλλαγή για όσους δικαιούχους υπήρξε μείωση από την φαρμακευτική δαπάνη.
β) Απαλλαγή, για απώλειες από 30 ευρώ από την παρακράτηση του 6% για την εισφορά Υγείας.
γ) Ένταξη για απώλειες από 110 ευρώ και πάνω στην Κάρτα Αλληλεγγύης.
δ) Διατήρηση ισόποσης παροχής στους χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%.
ε) Διατήρηση ισόποσης παροχής σε έναν από τους δύο συζύγους, αυτόν με το μικρότερο εισόδημα.

Οι παρεμβάσεις για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ θα αρχίσουν άμεσα, τον επόμενο μήνα.

Επτά πυλώνες για το κοινωνικό κράτος

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η δημιουργία κοινωνικού κράτους, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), παρουσιάζοντας του επτά πυλώνες στους οποίους θα στηριχθεί.
Το παλιό πολιτικό κατεστημένο άφησε μια κοινωνική πλειοψηφία απροστάτευτη στη δίνη της οικονομικής κρίσης, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
Στόχος μας, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα μας για τη μεγάλη μάχη για την ανασυγκρότηση του κράτους.
Απόλυτη προτεραιότητα μας και πρώτος πυλώνας των παρεμβάσεών μας, είναι η αναβάθμιση της Υγείας σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Μόνο με τον ΑΜΚΑ κάθε πολίτης ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος μπορεί να απολαμβάνει υπηρεσίες Υγείας σε οποιαδήποτε δομή του Δημοσίου Συστήματος Υγείας.
Πλέον δίνεται η δυνατότητα σε οικονομικά ασθενείς πολίτες να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα, πρόσθεσε.
Δημιουργία ολοκληρωμένου και επαρκώς στελεχωμένου Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας.
Εντός του 2017 θα έχουμε τις πρώτες μονάδες σε πολλούς Δήμους της χώρας.
Η νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε την ψηφιοποίηση χιλιάδων φακέλων. Ο έλεγχος πλέον θα γίνεται ευκολότερα και αποτελεσματικότερα.
Έχει μεγάλη σημασία το κόστος κάθε συστήματος και κυρίως που διοχετεύονται οι πόροι του.
Οι προμήθειες φαρμάκων ήταν ένα πεδίο όπου γινόταν "πάρτι" διαφθοράς εις βάρος των πολιτών.
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, σε λίγους μήνες θα είναι ευδιάκριτη στους πολίτες μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας.
Δεύτερος πυλώνας είναι η κοινωνική ασφάλιση.
«Πετύχαμε στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις την προστασία των κύριων συντάξεων παρά τις απαιτήσεις των δανειστών.
Η διαπραγματευτική μας πολιτική επέβαλε την προστασία των κύριων και επικουρικών συντάξεων έως τα 1.300 ευρώ το μήνα.
Καταφέραμε να επανεκκινήσει η διαδικασία του εφάπαξ που είχε κολλήσει από το 2013», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Τρίτος πυλώνας, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, είναι το δίκτυ προστασίας στους αδύναμους συμπολίτες μας.
Τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής θα διευρύνονται, όσο βελτιώνεται η οικονομία, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Όσον αφορά τα εργασιακά, που αποτελούν τον τέταρτο πυλώνα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «κύριο μέλημα μας είναι η προστασία της εργασίας.
Βασική μας επιδίωξη είναι η αναστροφή της υπάρχουσας εργασιακής απορρύθμισης.
Ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων υπό την αιγίδα του υπ.Εργασίας έχει δώσει αποτελέσματα, υπάρχει σύγκλιση.
Η ανάπτυξη δεν θα έρθει μέσα από τη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, τόνισε ο πρωθυπουργός, στέλνοντας σαφές μήνυμα στους δανειστές, ενόψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης του Σεπτεμβρίου.
«Επιδίωξη μας να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να μην απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις.
Δώσαμε έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε απολυμένους πολλών εταιρειών», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Πέμπτος πυλώνας είναι η αναδιοργάνωση των προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας.
Τα προγράμματα για τους ανέργους είναι ένα τμήμα της δουλειάς μας για την ανάσχεση της ανεργίας.
Επανασχεδιάσαμε τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Έκτος πυλώνας του προγράμματος μας είναι η στεγαστική κατοικία.
«Ο νόμος Κατσέλη εξακολουθεί να ισχύει και προστατεύει δύο στους τρεις δανειολήπτες
Παραλάβαμε ένα κράτος χωρίς ίχνος πολιτικής για τους άστεγους», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο έβδομος πυλώνας αφορά την Παιδεία, τόνισε ο πρωθυπουργός, προαναγγέλοντας ειδικές μέριμνες στον χώρο της εκπαίδευσης.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Η εφαρμογή πολιτικών με κοινωνικό πρόσημο σε πρώτο χρόνο, αλλά και σε βάθος τριετίας θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής (27/7) συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής στο οποίο θα προεδρεύσει ο πρωθυπουργός.

Στην ομιλία του προς τα μέλη του κυβερνητικού οργάνου, η οποία θα μεταδοθεί από τα ΜΜΕ ο Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να τονίσει ότι η κοινωνική πολιτική και η στήριξη των ασθενέστερων, οι νέες δομές αλληλεγγύης και προστασίας των ευπαθών ομάδων με απονομή δικαιοσύνης, αποτελούν βασικό πυλώνα της αριστερής διακυβέρνησης. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού τόνιζαν ότι παρά τη δημοσιονομική στενότητα και την αποδιοργάνωση του κοινωνικού κράτους που επέφερε η πολυετής εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα μεσομακροπρόθεσμα να προχωρήσει στην ανασύσταση του «νέου κοινωνικού κράτους για όλους», όπως χαρακτηριστικά αναμένεται να πει ο πρωθυπουργός.

Τα ισοδύναμα του ΕΚΑΣ: κάρτα σίτισης, μείωση σε κρατήσεις ΕΟΠΥΥ και συμμετοχής στα φάρμακα.
Όπως έχει ήδη γράψει το bankingnews.gr ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει και τα ισοδύναμα μέτρα στήριξης που θα καλύψουν την περικοπή του ΕΚΑΣ. Μεταξύ των μέτρων ανακούφισης και στήριξης που έχουν πέσει στο τραπέζι των σχετικών συσκέψεων όλο το προηγούμενο διάστημα προλαμβάνονται εκτός των άλλων η κάρτα σίτισης για τα super market η μηδενική ή μειωμένη συμμετοχή σε φάρμακα και η μείωση των κρατήσεων υπέρ του ΕΟΠΥΥ στις συντάξεις.

Παρεμβάσεις στην Υγεία: Χρηματοδότηση, ενίσχυση σε προσωπικό καθιέρωση του «γιατρού της γειτονίας».
Επιπλέον καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει σημαντικές παρεμβάσεις και στο χώρο της υγείας. Μεταξύ αυτών, ο «γιατρός της γειτονίας» και η πρόσβαση σε φθηνότερο ή και δωρεάν φάρμακο και ιατρική περίθαλψη σε όσους το έχουν ανάγκη. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για καθολική πρόσβαση των ανασφάλιστων σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ θα ανακοινώσει και τη χρηματοδοτική στήριξη των δημόσιων δομών υγείας με παράλληλη ενίσχυσή σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Σε ότι αφορά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει και τον θεσμό του «γιατρού της γειτονίας».

Επαγγελματική επανένταξη 50-αρηδων ανέργων και όσων βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση.
Στον μεσομακροπρόθεσμο κυβερνητικό σχέδιο για το «νέο κοινωνικό κράτος για όλους» περιλαμβάνεται και η υλοποίηση προγράμματος απασχόλησης 15.000 ανέργων άνω των 50 ετών στον ιδιωτικό τομέα. Το πρόγραμμα θα έχει ελάχιστη διάρκεια εννέα μήνες ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα «τρέξουν» και προγράμματα απασχόλησης 56.000 ανέργων, από τους οποίους οι 2.500 θα απασχοληθούν σε κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Εξ αυτών, οι 1.000 άνεργοι θα είναι άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ). Τα μέτρα καταπολέμησης της ανεργίας και στήριξης της εργασίας συμπληρώνουν τρία προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που αναμένεται να απασχολήσουν 12.000 μακροχρόνια ανέργους.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δε αποκλείεται να αναφερθεί και σε προγράμματα απασχόλησης που αφορούν 25.000 θέσεις εργασίας με 8μηνη διάρκεια και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

30.000 σχολικά γεύματα, σπίτια σε αστέγους και νέο πλαίσιο για την υιοθεσία.
Στο «κοινωνικό πακέτο» αναμένεται να ανακοινωθεί η επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων σε 30.000 μαθητές από 270 δημοτικά σχολεία που βρίσκονται σε πιο φτωχές περιοχές και περιοχές που η κρίση έχει «χτυπήσει» περισσότερο. Ακόμα στο κοινωνικό πακέτο μέτρων στήριξης, ανακούφισης και αλληλεγγύης περιλαμβάνοντα το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το λεωφορείο των αστέγων αλλά και οι νέοι χώροι φιλοξενίας για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.
Στο κυβερνητικό σχεδιασμό περιλαμβάνεται και νομοθετική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της υιοθεσίας και την αναδοχή, ώστε με αξιόπιστες διαδικασίες αλλά σε λιγότερο χρόνο τα παιδιά που βρίσκονται σε ιδρύματα να υιοθετηθούν και να πάνε σε ανάδοχες οικογένειες.
Επιπλέον το επόμενο διάστημα θα συσταθεί φορέας ο οποίος θα αξιοποιήσει ακίνητα του δημοσίου, κυρίως διαμερίσματα τα οποία θα δοθούν για να μείνουν άστεγοι.

Πρώτη ενημέρωση: Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016, 00:13

Δ. Αλ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης