Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κόντρα κυβέρνησης – ΝΔ για το plan B του Βαρουφάκη – Τι προέβλεπε το σχέδιο

Κόντρα κυβέρνησης – ΝΔ για το plan B του Βαρουφάκη – Τι προέβλεπε το σχέδιο
Αποφασισμένη να επαναφέρει το αίτημα της όταν γίνει κυβέρνηση δηλώνει η ΝΔ
Αποφασισμένη να επαναφέρει το αίτημα της για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που έφερε το τρίτο μνημόνιο και οδήγησε στα capital controls υπό τη «σκιά» του περίφημου plan B ή Χ δηλώνει η ΝΔ, ύστερα από την χθεσινή απόρριψη της πρότασης της από τη Βουλή.
Τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ.Μητσοτάκης στην χθεσινή παρέμβαση του στη Βουλή όσο και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σημερινές τους δηλώσεις υποστηρίζουν πως ο ελληνικός λαός δικαιούται να μάθει τι ακριβώς συνέβη και ότι η ΝΔ δεσμεύεται, ότι όταν σχηματίσει κυβέρνηση, θα επαναδιατυπώσει την πρόταση της προκειμένου να διερευνηθεί αυτή «η πολύ σκοτεινή και πολύ γκρίζα περίοδος», όπως είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος.

Τι προέβλεπε το plan B ή Χ;
Βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά, κυρίως από το βιβλίο του Αμερικανού καθηγητή James K. Galbraith, ο οποίος υπήρξε σύμβουλος του υπ.Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη την παραπάνω περίοδο, το περίφημο plan B ή Χ, το οποίο θα εφαρμοζόταν εάν κατέρρεαν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, προέβλεπε μεταξύ άλλων κήρυξη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, άμεση εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδας, επαναπροσδιορισμό των καταθέσεων σε νέα δραχμή, επιστράτευση δημόσιων υπαλλήλων και μέτρα για την εγγύηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.
Στο βιβλίο του ο Galbraith υποστηρίζει ότι αυτοί που κλήθηκαν να αναπτύξουν το σχέδιο, μεγαλοποιούσαν τις δυσκολίες και παρέβλεπαν «κάποιες ευοίωνες προοπτικές».
Αυτές, πάντως, σίγουρα δεν περιελάμβαναν την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, την οποία είχαν προβλέψει οι εμπνευστές του σχεδίου.
Κατά το διάστημα της έκτακτης ανάγκης, η Τράπεζα της Ελλάδος θα έπρεπε να εθνικοποιηθεί είτε μέσω προεδρικού διατάγματος, είτε μέσω Γενικής Συνέλευσης.
Για την εισαγωγή νέου νομίσματος, όμως, θα έπρεπε να τροποποιηθεί και το καταστατικό της ΤτΕ.
Με βάση το σενάριο του plan Β, για την αποτροπή συμψηφισμού των καταθέσεων με τον ELA, οι τράπεζες θα εθνικοποιούνταν αμέσως, θα ανακεφαλαιοποιούνταν σε Νέα Δραχμή και θα έμεναν κλειστές για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, μέχρι τη μετατροπή του νομίσματος.
Για την κάλυψη μισθών και συντάξεων θα έπρεπε να εκτυπωθούν άμεσα υποσχετικές, ενώ κατά τη διαδικασία μετάβασης στο νέο νόμισμα, υπεύθυνοι για τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια και τις προμήθειες θα ήταν οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών.
Επιπλέον, θα ήταν αναγκαίο να υπάρξει έλεγχος και εξοικονόμηση στις προμήθειες καυσίμων, ενώ οι υπάλληλοι που στελεχώνουν σημαντικούς δημόσιους οργανισμούς (σχολεία, νοσοκομεία, αστυνομία), θα έπρεπε να επιστρατευθούν.
Κατόπιν, όπως αναφέρει ο Galbraith, θα έπρεπε να ακολουθήσει διάγγελμα του πρωθυπουργού που θα ανακοίνωνε τη μετάβαση στο νέο νόμισμα και εντολή για εκτύπωση νέων χαρτονομισμάτων.

Galbraith: Ασαφές αν η Ελλάδα μπορούσε να φύγει από την Ευρωζώνη χωρίς να φύγει από την ΕΕ
Σημειώνεται πως σε πρόσφατη συνέντευξη του στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής ο Galbraith είχε εκφράσει το βαθύ προβληματισμό του για τις πιθανές συνέπειες της εμπλοκής του στρατού για την τήρηση της τάξης σε περίπτωση μετάβασης σε εθνικό νόμισμα.
«Μας ανησυχούσαν βαθύτατα οι πιθανές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες του εγχειρήματος» είπε ο Galbraith, ο οποίος πάντως τόνισε ότι κανείς από το υπουργείο Άμυνας δεν συμμετείχε στις διαβουλεύσεις της ομάδας υπό τον συντονισμό του.
Ο Galbraith ολοκλήρωσε τη μελέτη περί Grexit στις αρχές Μαΐου, οπότε και παρουσίασε στον πρώην υπ.Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη το πόρισμά του, που περιελάμβανε όλα όσα περιγράφει στο βιβλίο του.
Στη συνέντευξη του ο Galbraith υποστήριξε πως ήταν ασαφές αν υπήρχε τρόπος να εξέλθει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη χωρίς να φύγει ταυτόχρονα από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Θέσαμε το ζήτημα της σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση στους νομικούς μας.
Η απάντησή τους ήταν ότι το ζήτημα ήταν νομικά αβέβαιο.
Ήταν κι αυτό ένα από τα πολλά πράγματα που μας προβλημάτισαν» υποστήριξε στη συνέντευξη του ο Galbraith, αναφέροντας πως «όλες οι προσπάθειες του υπουργείου Οικονομικών είχαν στόχο την επίτευξη συμφωνίας, εντός του ευρώ και εντός της Ε.Ε» και ότι «η κυβέρνηση ήταν –και παραμένει– φιλοευρωπαϊκή».

Τα αδειάσματα
Τα όσα υποστηρίζει ο Galbraith έχουν τύχει σφοδρής κριτικής από υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, ο οποίος έκανε λόγο για απίστευτες φαιδρότητες.
«Ο κ. Galbraith δεν είχε καμία θεσμική θέση.
Ως επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας δεν βρέθηκα ποτέ ούτε σε μια σύσκεψη με τον αυτόν τον κύριο παρόντα.
Ποιος είναι ο Galbraith;
Είναι απίστευτες φαιδρότητες και ανεκδιήγητοι Δονκιχωτισμοί από έναν άνθρωπο που δεν έχει απολύτως καμία θεσμική θέση.
Να μας πει αυτός ο κύριος με ποιους συμμετείχε και σε ποιες συσκέψεις από την στιγμή που δεν είχε καμία απόλυτος θεσμική θέση» είχε αναφέρει από το βήμα της Βουλής ο κ.Χουλιαράκης, ο οποίος χθες υποστήριξε πως «το τρίτο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ήταν το αποτέλεσμα των αδυναμιών σχεδιασμού και αποτυχίας των δύο προηγούμενων».
Από την πλευρά του ο υπ.Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε χθες πως θα ήταν ανεύθυνη οποιαδήποτε κυβέρνηση δεν αντιμετώπιζε την πιθανότητα μιας τέτοιας κρίσης, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να λαμβάνεται πάντα ιδιαίτερη μέριμνα για όλα τα ενδεχόμενα, τονίζοντας πως η αντιπολίτευση δεν έχει αποδείξεις ότι το λεγόμενο Plan B θα γινόταν ποτέ Plan A.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης