Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Η ΝΔ βρίσκεται σε στρατηγικό vertigo – Ας καταλάβει ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι το 2019

Δ. Παπαδημούλης: Η ΝΔ βρίσκεται σε στρατηγικό vertigo – Ας καταλάβει ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι το 2019
«Ίσως ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρειαστεί να περιμένει περισσότερο από τον πατέρα του»
Για «σταρτηγικό vertigo» της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, παροτρύνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συνηθίσει την ιδέα πως οι επόμενες εκλογές στη χώρα μας θα είναι το 2019.
«Αυτό που μου φαίνεται τρελό, με βάση την κοινή λογική, είναι να ανεβαίνουν στα κάγκελα και να φορούν την αντιμνημονιακή προβιά οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που “τίναξαν την μπάνκα στον αέρα”.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρόλα τα λάθη και τις υποχωρήσεις, προσπαθεί να βγάλει τη χώρα από μια πολύ δύσκολη κατάσταση και επειδή επιδιώκει να θίξει και ζητήματα ανομίας και ασυδοσίας μιας πολύ φθαρμένης elite, προκαλεί κι αυτήν τη λυσσώδη αντίδραση, που πολλές φορές παίρνει χαρακτηριστικά ακραίας μικροπολιτικής και ακραίου λαϊκισμού.
Φοβάμαι ότι η ηγεσία της ΝΔ βρίσκεται σε στρατηγικό vertigo, διότι επένδυε πολύ στο σενάριο της πτώσης της κυβέρνησης, στο αδιέξοδο της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης και στις γρήγορες εκλογές και όλα αυτά έχουν καταρρεύσει.
Συνιστώ στον κ. Μητσοτάκη να συνηθίσει στην ιδέα ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019 και του θυμίζω ότι ο πατέρας του έγινε πρωθυπουργός το 1990 στα 72 του.
Ίσως ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρειαστεί να περιμένει περισσότερο από τον πατέρα του», ανέφερε σε σημερινές (29/7) του δηλώσεις στον «Real FM» ο Ευρωβουλευτής.
Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή παραδοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα λάθη που έγιναν στο πρώτο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, τόνισε:
«Η αυτοκριτική του ΔΝΤ θα έχει αξία αν το φθινόπωρο το Ταμείο πιέσει περισσότερο, ώστε να γίνει πιο συγκεκριμένος ο οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους
Η καθυστερημένη αυτοκριτική του ΔΝΤ θα έχει αξία αν μεταφραστεί σε αποφασιστικότερη πίεσή του το φθινόπωρο για να γίνει πιο συγκεκριμένος, πιο δεσμευτικός ο οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους.
Αν διαπιστώνουν και ομολογούν ότι έκαναν λάθος, αποδεχόμενοι τις πιέσεις των Ευρωπαίων για να μη γίνει η ελάφρυνση τότε που ήταν η σωστή στιγμή, πρέπει τώρα να μην επαναλάβουν το ίδιο λάθος, διότι το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού, αλλά και ου γυναικός σοφής, σε ό,τι αφορά την κα Lagarde.
Κατά τα άλλα, αυτή η έκθεση αξιολόγησης των λαθών τείνει να υπερτιμήσει τους εσωτερικούς λόγους που αφορούν στην Ελλάδα για την αποτυχία του προγράμματος, θεωρώντας ότι το πρόγραμμα απέτυχε κυρίως λόγω του πολιτικού συστήματος της Ελλάδας και όχι λόγω των λάθος πολλαπλασιαστών που προκάλεσαν υφεσιακό σοκ ή της επιλογής του ΔΝΤ να υποταγεί στα συμφέροντα των γαλλογερμανικών τραπεζών, που εκείνη την περίοδο ήθελαν απλώς να αγοράσουν χρόνο και να αποφύγουν την ελάφρυνση του χρέους, γιατί ήταν εκτεθειμένες σε ελληνικά ομόλογα του Δημοσία, τα οποία φρόντισαν να ξεφορτωθούν μέσα στο διάστημα που τους δόθηκε.
Επομένως, από την απάντηση που θα δοθεί έμπρακτα από το ΔΝΤ και από το αν θα πιέσει, ενισχύοντας τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας, θα φανεί αν το Ταμείο είναι συνεπές με αυτή την αυτοκριτική κι αν τα παθήματα γίνονται μαθήματα».
Για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά και την ελάφρυνση των πολιτών των χαμηλότερων οικονομικών στρωμάτων, ο Ευρωβουλευτής υποστήριξε πως «για να ανασάνουν αυτοί που υπερφορολογούνται, πρέπει το κράτος να βελτιώσει την ικανότητά του να εισπράττει φόρους από αυτούς που έχουν και δεν πληρώνουν».
Καταλήγοντας, επισήμανε:
«Οι προοπτικές για την οικονομία και τη μείωση της ανεργίας είναι θετικές για το 2017 και 2018.
Τα πιο δύσκολα είναι πίσω μας.
Για να ανασάνουν αυτοί που υπερφορολογούνται, χρειάζεται να κερδίζεται κάθε μέρα η μάχη για τη βελτίωση της ικανότητας του κράτους να εισπράττει φόρους από αυτούς που έχουν και δεν πληρώνουν.
Αναφέρομαι στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, γιατί υπάρχει η Ελλάδα που υπερφορολογείται και η Ελλάδα που κοροϊδεύει, βγάζοντας γλώσσα, γιατί δεν πληρώνει…
Καλό θα είναι να θυμόμαστε ότι αυτή η χώρα χρεοκόπησε με ευθύνη μιας κακής διακυβέρνησης πολλών ετών κι αυτό βαραίνει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Οι μεγάλες περικοπές και η μεγάλη φορολογική επιβάρυνση συνέβησαν τα πρώτα χρόνια, από το 2010 έως το 2015, με συνολικά μέτρα 62 δισ. και τα μέτρα τα οποία συζητάμε τώρα -που είναι δύσκολα- προστίθενται στις ίδιες πλάτες.
Δεν αρνούμαι τις δυσκολίες, ο πολίτης έχει κάθε λόγο να διαμαρτύρεται και να δυσανασχετεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης