Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα «μαζεύει» η κυβέρνηση για την ΕΛΣΤΑΤ - Ανακρούει πρύμναν μετά τις ευρωπαϊκές αντιδράσεις

Τα «μαζεύει» η κυβέρνηση για την ΕΛΣΤΑΤ - Ανακρούει πρύμναν μετά τις ευρωπαϊκές αντιδράσεις
Ο Γιώργος Χουλιαράκης νωρίτερα σήμερα (1/9/2016) δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ φαίνεται πως είναι ακόμα ένα θέμα στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση κάνει στροφή 180 μοιρών.
Μετά τις βαρύγδουπες αρχικές διαρροές ότι η υπόθεση της δίωξης θα φτάσει έως το τέλος της, η κυβέρνηση φαίνεται πως αρχίζει να τα μαζεύει έπειτα από παρεμβάσεις της Κομισιόν.
Η σημερινή (1/9/2016) δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη είναι χαρακτηριστική.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat.
Εγγυάται και προστατεύει απολύτως την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ.
Σεβόμαστε τα στοιχεία πάνω στα οποία διαμορφώθηκε η συμφωνία του Αυγούστου» επεσήμανε επ' ακριβώς.
Για την ιστορία πάντως και μόνο υπενθυμίζεται ότι στις 5/8/2016 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης δήλωνε:
«Η ποινική δίωξη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, υπό άλλες συνθήκες θα ήταν πρώτη είδηση στα τηλεοπτικά δελτία.
Πρόκειται για μια κορυφαία απόφαση και κατάσταση που έχει παίξει τον ρολό της σε όλες τις επιλογές των τελευταίων ετών και το πως προετοιμάστηκε το έδαφος ώστε να γίνουν αποδεκτές οι επιλογές τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Όλα αυτά «πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος».

Το παρασκήνιο της… αλλαγής

Ωστόσο σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η αλλαγή της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά στο θέμα της ΕΛΣΤΑΤ όχι μόνο δεν έγινε… τυχαία αλλά όπως φαίνεται σχετίζεται και με τη δεύτερη αξιολόγηση.
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η δήλωση του κ. Χουλιαράκη έγινε έπειτα από… υπόδειξη εκ των Βρυξελλών.
Όλοι ωστόσο συνδέουν την αλλαγή στάσης με τη δεύτερη αξιολόγηση, καθώς το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε η ελληνική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι να ανοίξει ακόμα ένα θέμα τους ευρωπαίους εταίρους της χώρας.
Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι όλων έχουν προηγηθεί ξένα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για δίωξη με πολιτικούς σκοπούς ή για αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων από την ελληνική κυβέρνηση.
Ωστόσο, το πιο σημαντικό από όλα ήταν η παρέμβαση της Κομισιόν, που όχι απλώς στήριξε τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου που κατηγορείται για παραποίηση των στατιστικών στοιχείων, αλλά απαίτησε από την ελληνική κυβέρνηση να τον καλύψει, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική δίωξη εναντίον του.
Βέβαια, μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν η κυβέρνηση «ξεσηκώθηκε» με τους υπουργούς και τους κυβερνητικούς βουλευτές να κάνουν δηλώσεις κατά της Κομισιόν.
Χαρακτηριστικότερη όλων ήταν η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού αρμοδίου για θέματα Διαφθοράς Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος υποστήριξε ότι ουσιαστικά η Κομισιόν ζητάει την παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης στην Δικαιοσύνη υπέρ του κ. Γεωργίου.

Νέα έρευνα

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, φαίνεται ότι η Δικαιοσύνη ξεκινά νέα έρευνα για τυχόν αλλοίωση των στοιχείων του ελλείμματος από την ΕΛΣΤΑΤ.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του capital.gr με νέα παρέμβασή της, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή δημοσιεύματα της εφημερίδας «Η Δημοκρατία» που αναφέρονταν σε παρασκηνιακές κινήσεις σχετικά με το έλλειμμα του 2009.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης