Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αβραμόπουλος: Η μόνη λύση είναι μια κοινή λύση με όλους μας να συνεργαζόμαστε στενά

Αβραμόπουλος: Η μόνη λύση είναι μια κοινή λύση με όλους μας να συνεργαζόμαστε στενά
«Θα συσταθεί ένα Ευρωπαϊκό Γραφείο Επιστροφών», ανέφερε ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση, Δ. Αβραμόπουλος
«Η μόνη λύση είναι μια κοινή λύση με όλους μας να συνεργαζόμαστε στενά.
Αυτό ήταν ακριβώς το πνεύμα που επικράτησε σήμερα σε αυτή τη συνάντηση», ανέφερε μετά την ολοκλήρωση της μίνι συνόδου για το μεταναστευτικό ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Όπως υπογράμμισε «οι προκλήσεις του μεταναστευτικού δεν γνωρίζουν εθνικά σύνορα, είμαστε όλοι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας».
Για τη σύνοδο, αφού σημείωσε ότι έγινε έναν χρόνο μετά την οργάνωση της Συνόδου των Δυτικών Βαλκανίων για τις μεταναστευτικές ροές, σημείωσε ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος από πέρυσι έως σήμερα, καθώς οι αριθμοί παρουσιάσουν δραματική μείωση: από μερικές χιλιάδες ανά ημέρα σε μερικές εκατοντάδες ανά ημέρα. Συνεπώς, κατά τον ίδιο, η εικόνα σήμερα είναι πολύ διαφορετική χάριν, καταρχάς και κυρίως, στη συνεργασία με την Τουρκία, ενώ προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί η συνέχιση της εφαρμογής της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και παραμένει «το Plan Α».
Ο ίδιος ανέφερε ότι είναι κρίσιμη η καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων μας, αλλά και πως έχει ενδυναμωθεί η διαχείριση των συνόρων με την ενισχυμένη παρουσία της Frontex σε διάφορα τμήματα των συνόρων.
Ακόμη, όπως είπε, εργαζόμαστε ακούραστα για να διασφαλίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα τεθεί σύντομα σε πλήρη λειτουργία.
Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι στις 6 Οκτωβρίου θα βρίσκεται στη Βουλγαρία για την επίσημη έναρξη της λειτουργίας της κοινής συνοριοφυλακής-ακτοφυλακής της ΕΕ.
Υπογράμμισε δε, πως δεν έχουν αφεθεί μόνες οι χώρες που έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο από τις προκλήσεις του μεταναστευτικού και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να τις στηρίζει τόσο οικονομικά όσο και σε επίπεδο υποδομών. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, προσδιορίστηκε περαιτέρω χρηματοδότηση προς τη Βουλγαρία πρόσφατα, ενώ «προσφέρουμε επίσης οικονομική στήριξη προς τη Σερβία και την ΠΓΔΜ».
Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, «για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης η οποία θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και με την επιστροφή των παράνομων μεταναστών, θέλουμε να αποσυμφορήσουμε τα συνήθη σημεία συγκέντρωσης μεταναστών».
Ακόμη, ανέφερε ότι το νέο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης της ΕΕ με τις τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης θα συμβάλει στο να υπάρξει αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων του προβλήματος.
Όπως είπε, θα συσταθεί ένα Ευρωπαϊκό Γραφείο Επιστροφών, στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, ενώ εντείνεται ο αγώνας κατά των διακινητών μαζί με τη Europol.
Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «για να εξασφαλιστεί η επιτυχία, θα πρέπει να ακολουθηθεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία βασίζεται σε θεμέλια της αλληλεγγύης και της κατανομής των ευθυνών:
Υποστήριξη των χωρών της πρώτης γραμμής, και μέσω της μετεγκατάστασης. Υποστήριξη προς τους εταίρους μας των Δυτικών Βαλκανίων για τη διαχείριση των συνόρων τους και για την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης της υποδοχής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης