Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Πόλεμος» δηλώσεων ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες

«Πόλεμος» δηλώσεων ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες
Αφορμή για τα παραπάνω ήταν ο αποκλεισμός του κ. Καλογρίτσα από το διαγωνισμό
Μετά από ένα μπαράζ δηλώσεων σήμερα 26/9 από στελέχη και των δύο πλευρών, η έντονη αντιπαράθεση για τις τηλεοπτικές άδειες ανάμεσα σε κυβε΄ρνηση και Νέα Δημοκρατία συνεχίζεται.
Αφορμή για τα παραπάνω ήταν ο αποκλεισμός του κ. Καλογρίτσα από το διαγωνισμό, μετά την άρνηση των Αρχών να του δώσουν τη 48ωρα παράταση που ζήτησε για την καταβολή της πρώτης δόσης του αντιτίμου.

Μαξίμου: Η Νέα Δημοκρατία εξευτελίζεται για να υπερασπιστεί την διαπλοκή

«Λάδι στη φωτιά» έριξε το Μέγαρο Μαξίμου, με κύκλους του να υποστηρίζουν νωρίτερα πως η Νέα Δημοκρατία δίνει αυτή τη στιγμή την ύστατη μάχη, προκειμένου να υπερασπιστεί ένα καθεστώς ανομίας, αυθαιρεσίας και διαπλοκής που κυριάρχησε στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο επί σχεδόν 30 χρόνια.
Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, το δημόσιο έχει εισπράξει ήδη 65 εκ. ευρώ μέχρι στιγμής για το τίμημα των τηλεοπτικών αδειών, ενώ αναμένεται να εισπράξει άλλα περίπου 20 (από τα συνολικά 61,5ευρώ) με την καταβολή του τιμήματος από τον τέταρτο υπερθεματιστή.
Το τίμημα χρήσης των συχνοτήτων, θα ανέλθει τελικά από 246 σε 255 εκ. ευρώ.
Η αγωνία τους ΝΔ μπροστά στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης, είναι περισσότερο από ορατή, σχολιάζουν οι πηγές, υπενθυμίζοντας πως ο κ. Κουμουτσάκος απαίτησε σήμερα 26/9 την ακύρωση της διαδικασίας, δηλώνοντας ότι τα χρήματα αυτά πρέπει να επιστραφούν.

Αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ δεσμεύεται να επιστρέψει:

• 14,5 εκ ευρώ στον κ. Αλαφούζο.

• 24,6 εκ ευρώ στον κ. Μαρινάκη.

• 25,3 εκ ευρώ στον κ. Κυριακού.

• 3 εκ (εγγυητική επιστολή) στον κ. Καλογρίτσα.

«Παράλληλα, ο κ. Κουμουτσάκος στοχοποιεί και εκβιάζει, με αδιανόητο, για ευνομούμενη χώρα, τρόπο, την Επιτροπή του διαγωνισμού.
Η λέξη “εξευτελισμός” είναι λίγη!
ΥΓ. Μιλώντας για «πόθεν έσχες», ας ενημερώσει ο κ. Κουμουτσάκος, που κόπτεται σήμερα για την νομιμότητα- αν υπήρξε ο οποιοσδήποτε έλεγχος πόθεν έσχες, έστω και στα πενιχρά 18 εκ ευρώ, με τα οποία παραχωρήθηκε στην Digea των καναλαρχών το μονοπώλιο παροχής των ψηφιακών συχνοτήτων.
Ο ελληνικός λαός περιμένει μια ξεκάθαρη απάντηση», σχολιάζει το Μαξίμου.

Γ. Κουμουτσάκος: Η κυβέρνηση διασύρεται – Έχει το θράσος να ασκεί κριτική στη ΝΔ

Η απάντηση του εκπρόσωπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Κουμουτσάκου, προς την ελληνική κυβέρνηση ήταν άμεση και σκληρή:
«Κοίτα ποιος μιλάει!
Η κυβέρνηση, που διασύρεται με το διαγωνισμό – επιθεώρηση και έχει παγιδευτεί στον ιστό της αδιαφάνειας και της διαπλοκής, που η ίδια έφτιαξε, έχει το πολιτικό θράσος να ασκεί κριτική στη Νέα Δημοκρατία.
Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει για το φιάσκο που ερχόταν.
Δεν μας άκουσαν», αναφέρει ο κ. Κουμουτσάκος, καταλήγοντας:
«Τώρα είναι ολοφάνερο ότι ο διαγωνισμός τους κατέπεσε στη συνείδηση του κόσμου, αλλά και στην πράξη.
Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις και φτηνός λαϊκισμός».

Μαξίμου: Λίγη αξιοπρέπεια δεν θα έβλαπτε τη Νέα Δημοκρατία

Αμέσως μετά την τοποθετηση του κ. Κουμουτσάκου, το Μαξίμου ανταπαντά:
«Η Νέα Δημοκρατία έχει υπερβεί τον εαυτό της, στον ρόλο της "Φωνής των Καναλαρχών".
Γράφει μια ιστορία για την οποία θα ντρέπεται για χρόνια.
Λίγη αξιοπρέπεια δεν θα έβλαπτε το κόμμα του κ. Μητσοτάκη»...

Υπ . Επικρατείας: Όνειρα θερινής νυκτός τα περί ακύρωσης του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών

«Όνειρα θερινής νυκτός» χαρακτηρίζουν νομικοί κύκλοι του υπουργού Επικρατείας τα περί ακύρωσης του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών που ακούγονται τις τελευταίες ώρες.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι κύκλοι του υπουργείου τονίζουν πως τα θέματα αυτά «έχουν προβλεφθεί ξεκάθαρα από το νόμο και την προκήρυξη» και «ότι σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει το κύρος του διαγωνισμού, ούτε τη συνέχιση και ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης, η απόσυρση του οριστικού υπερθεματιστή “Ι.Β. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΜΑΕ”, πριν την εκπνοή της προθεσμίας καταβολής της πρώτης δόσης του τιμήματος.
Το ίδιο, άλλωστε, ισχύει και σε τυχόν αντίστοιχη περίπτωση αποχώρησης οποιουδήποτε άλλου εκ των τεσσάρων υπερθεματιστών».
Επίσης, υπογραμμίζουν πως «ο σχετικός νόμος (4339/2015, άρθρ. 13 παρ. 3) και η προκήρυξη (1/2016, παρ. 8.4) έχουν προβλέψει και τέτοια εξέλιξη.
Για το λόγο αυτό, θέσπισαν συγκεκριμένες διατάξεις αντιμετώπισης ενδεχόμενης - ρητής ή de facto - παραίτησης οριστικού υπερθεματιστή (και, άρα, μη πληρωμής της πρώτης δόσης του τιμήματος εντός της νόμιμης προθεσμίας), προκειμένου να διασφαλίζεται πλήρως το δημόσιο συμφέρον.
Σε αυτή την περίπτωση, ο οριστικός υπερθεματιστής που αποσύρεται κηρύσσεται έκπτωτος και καταπίπτει η εγγυητική επιστολή συμμετοχής του στο διαγωνισμό (ύψους 3 εκατ. ευρώ), με σχετική απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Τη θέση του καταλαμβάνει ο αμέσως επόμενος πλειοδότης, σύμφωνα με τον ενιαίο πίνακα κατάταξης επιλαχόντων που έχει προκύψει από τη δημοπρασία.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση (απόσυρση της “Ι.Β. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΜΑΕ”) επόμενος πλειοδότης είναι η εταιρεία “DIMERA”.
Θα ακολουθήσει έλεγχος “πόθεν έσχες” από την Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού (με τη συνδρομή της εταιρείας Ορκωτών Ελεγκτών) και η “DIMERA” θα ανακηρυχθεί οριστικός υπερθεματιστής εφόσον ο έλεγχος ολοκληρωθεί με επιτυχία.
Τότε, και εντός 15 ημερών από την ανακήρυξή της σε οριστικό υπερθεματιστή, η “DIMERA” θα κληθεί να καταβάλει την πρώτη δόση του τιμήματος που προσέφερε (το εν τρίτον των 61,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή 20,5 εκατ. ευρώ).
Αυτά προβλέπονται ξεκάθαρα από το νόμο και την προκήρυξη.
Για τα υπόλοιπα, έχουν κάθε δικαίωμα να ονειρεύονται όσοι επιθυμούν διακαώς να διατηρηθεί το παλιό καθεστώς της διαπλοκής.
Απλά, είναι καλό, για τους ίδιους, κάποια στιγμή να ξυπνήσουν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης