Τελευταία Νέα
Πολιτική

Bloomberg: Ανησυχία στους επενδυτές για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα - Προέχει η συμμετοχή στο QE

Bloomberg: Ανησυχία στους επενδυτές για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα - Προέχει η συμμετοχή στο QE
Τα στοιχεία απ' το υπουργείο Οικονομικών έδειξαν ότι η εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού είναι εντός της τροχιάς των στόχων που έχουν τεθεί 
Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να υπόσχεται ότι θα ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία, ωστόσο οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τονίζουν ότι πρέπει να προηγηθεί η συμμετοχή στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, προτού επενδύσουν, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του τπο πρακτορείο Bloomberg. 
Όπως τονίζει στο Bloomberg, ο Michel Danechi δεν πείθεται ακόμα από το story της ελληνικής ανάκαμψης.
Καθώς οι Έλληνες επιχειρηματικοί ηγέτες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι παρουσίασαν σε επενδυτές την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο μία λίστα με τους λόγους γιατί οι αποτιμήσεις στα περιουσιακά στοιχεία της χώρας τα καθιστούν ελκυστικά, η Duet Asset Management του Danechi τα έλαβε υπόψη.
«Η ελκυστική αποτίμηση υπάρχει, αλλά είναι ελάχιστοι αυτοί που πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση μπορεί να φέρει αποτελέσματα», σημειώνει ο Danechi, ο οποίος βοηθά στη διαχείριση 1,5 δισ δολ. σε περιουσιακά στοιχεία στις αναδυόμενες αγορές στο Duet.
«Εάν η Ελλάδα ενταχθεί στο πρόγραμμα QE τότε η διάθεση θα αλλάξει αυτόματα προς το θετικό».
Σημειώνεται ότι οι επενδυτές δεν βιάζονται να επενδύσουν σε μία αγορά όπου η αξία των μετοχών και των ομολόγων έχουν καταρρεύσει και όχι μία φορά.
Στις δεκάδες συναντήσεις που έγιναν στο ετήσιο Roadshow της ΕΧΑΕ, οι επενδυτές βομβάρδισαν τα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων με ερωτήσεις στοχευμένες σχετικά με το πολιτικό ρίσκο, τις μεταρρυθμίσεις που καθυστερούν, την έλλειψη ρευστότητας, την υπερβολική φορολογία των επιχειρήσεων και για το μη φιλικό επιχειρηματικό κλίμα.





«Το μήνυμα μας ήταν «επενδύστε στην Ελλάδα» και η απάντηση τους ήταν «εάν κάνετε αυτά που είναι απαραίτητα τότε θα το πράξουμε», λέει ο Θανάσης Δρογόσης, επικεφαλής μετοχών στην Pantelakis Securities, μία από τις ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες που ήταν χορηγοί της εκδήλωσης.
Οι ελληνικές μετοχές έχουν σημειώσει πτώση 11% περίπου κατά τη διάρκεια του 2016.
Το 2015 έχασε περίπου το ένα τέταρτο της αξίας τους.
Παράλληλα η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου έχει παραμείνει στο 8%, μακράν η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη, παρά τη συμφωνία με τους δανειστές. 
Η ροή των θετικών ειδήσεων μάλιστα αυξήθηκε αυτή την εβδομάδα.
Την Τρίτη το Κοινοβούλιο ενέκρινε ακόμα έναν γύρο μέτρων που είχαν απαιτηθεί απ' τους πιστωτές ούτως ώστε να ξεκλειδώσει η εκταμίευση μέρους των έκτακτων δανείων βοήθειας.
Επίσης τα στοιχεία απ' το υπουργείο Οικονομικών έδειξαν ότι η εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού είναι εντός της τροχιάς των στόχων που έχουν τεθεί.
Παράλληλα η ΤτΕ ανακοίνωσε ότι οι καταθέσεις στη χώρα αυξήθηκαν τον Αύγουστο.
Και μέσα σε όλα αυτά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρενέβη προκειμένου να ξεκολλήσει το ντιλ της πώλησης του ΔΕΣΦΑ στη SOCAR, δείχνοντας τη θέληση του να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσουν.
Παρ' όλα αυτά οι επενδυτές έχουν καεί στο παρελθόν απ' τις λανθασμένες προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί. Οι ελπίδες για μία ελληνική ανάκαμψη διαψεύστηκαν καθώς η πρώτη χώρα – μέλος της Ευρωζώνης που ζήτησε διάσωση παραμένει και η μοναδική που εξακολουθεί να είναι η μόνη που παραμένει σε «μηχανική υποστήριξη» απ' τους εταίρους της.
Η κυβέρνηση του Τσίπρα προετοιμάζεται για ακόμα έναν γύρο συζητήσεων με τους δανειστές για θέματα που ξεκινούν απ' τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων μεσοπρόθεσμα. Και αυτό την ώρα που η οικονομία πασχίζει να αναρρώσει απ' την περυσινή διαμάχη με τους πιστωτές που σχεδόν εξώθησαν τη χώρα εκτός Ευρωζώνης.
«Οι επενδυτές επικεντρώνονται στην πρόοδο που γίνεται για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και το μήνυμα τους ήταν για περισσότερο φιλική στην ανάπτυξη πολιτική, κυρίως χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και ταχεία εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων», σημειώνει ο Δρογόσης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε στο Bloomberg ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι προσεκτικοί σε ότι αφορά την έκθεση τους αλλά ενδιαφέρονται πολύ για την Ελλάδα».
«Εάν κάποιος αναζητά υψηλές αποδόσεις αυτές τις ημέρες στην Ευρώπη, τότε που αλλού μπορεί να πάει;», διερωτήθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg.
«Πάρτε για παράδειγμα τον ΟΤΕ.
Η σχέση της αξίας της επιχείρησης προς τα Ebitda βρίσκεται στο 3,8 όταν η αντίστοιχη σχέση των Ευρωπαίων ανταγωνιστών του κυμαίνεται μεταξύ του 5,5 και του 8».
Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής της Ελλάδας τόνισε ότι «υπάρχει μία υπερβολή στο ρίσκο που αντικατοπτρίζει η αγορά ομολόγων, κάτι που κρατά τους επενδυτές μακριά».
Οι αποδόσεις στο 8,5% πολύ απλά δεν δικαιολογούνται», σημείωσε μετά τις επαφές του με θεσμικούς επενδυτές στο Λονδίνο.
Η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί σε όλες τις δεσμεύσεις της για τη δημοσιονομική προσαρμογή, υπογράμμισε ο κ. Κουτεντάκης. 

(Πρώτη Ενημέρωση: 11:33, Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης