Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βίτσας: Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό πρέπει να κρατηθεί – Πιέζουμε και για εναλλακτικό σχέδιο

Βίτσας: Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό πρέπει να κρατηθεί – Πιέζουμε και για εναλλακτικό σχέδιο
Στόχος μας να μειωθεί ο αριθμός όσων μένουν στα hot spots, να αυξηθεί η εγκατάσταση σε σπίτια και να ενισχυθούν οι επιστροφές στην ΕΕ είπε ο κ.Βίτσας
Την θέση πως η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό πρέπει να κρατηθεί διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δ. Βίτσας.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης επερώτησης της ΝΔ για το προσφυγικό στη Βουλή ο κ.Βίτσας παρουσίασε στοιχεία, βάσει των οποίων οι προσφυγικές ροές στα ελληνικά νησιά μειώθηκαν σημαντικά μετά τη σύναψη της συμφωνίας.
Όπως είπε ο κ.Βίτσας, αυτό που προέχει είναι να τρέξουν πιο γρήγορα οι εργασίες της πρώτης υποδοχής, δηλαδή η εξέταση του ασύλου και των προσφυγών.
«Πρέπει να λάβουμε και μία σειρά μέτρα, διότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας προέβλεπε και την ανταλλαγή Ελλήνων και Τούρκων αξιωματικών για τις επιστροφές, διαδικασία που πάγωσε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και τώρα επανεκκινεί» είπε ο κ.Βίτσας.
«Εμείς ως κυβέρνηση πιέζουμε να υπάρξει και ένα εναλλακτικό σχέδιο.
Αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από ένα σχέδιο ενάντια στα κλειστά σύνορα, τις βίαιες μαζικές απελάσεις, τη λογική της Ευρώπης-φρούριο, σχέδιο που θα βασίζεται στη λογική της ισομερούς κατανομής των βαρών της προσφυγικής κρίσης ανάμεσα στα κράτη-μέλη με υποχρεωτικές αναλογικές ποσοστώσεις.
Αυτό το σχέδιο δεν το θέλει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και συμβολή θα ήταν να πιέζετε σε αυτήν την κατεύθυνση», υπογράμμισε ο κ.Βίτσας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να μειωθεί ο αριθμός αυτών που βρίσκονται στα 50 κέντρα φιλοξενίας και hot spots, να αυξηθεί η εγκατάσταση σε σπίτια, να ενισχυθούν οι επιστροφές και η εγκατάσταση σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
«Υπάρχουν, όμως, χώρες που λένε ότι δεν παίρνουν κανέναν και άλλες χώρες που ενώ έπρεπε να στείλουν πέντε ανθρώπους να βοηθήσουν στο άσυλο δεν έχουν στείλει κανέναν ή χώρες που λένε θα κάνουν δημοψήφισμα.
Εδώ πρέπει να βάλουμε τείχος ανθρωπιάς, αλληλεγγύης» υπογράμμισε ο κ.Βίτσας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης