Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τήρηση των δεσμεύσεων για το χρέος ζήτησε ο Τσίπρας από Merkel, Hollande - Υπέρ της λύσης o πρόεδρος της Γαλλίας

Τήρηση των δεσμεύσεων για το χρέος ζήτησε ο Τσίπρας από Merkel, Hollande - Υπέρ της λύσης o πρόεδρος της Γαλλίας
Εξαιρετικά κρίσιμες και καθοριστικές συναντήσεις για την επόμενη ημέρα της χώρας
(upd5) Διαδοχικές και κρίσιμες επαφές έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, με αιχμή του δόρατος τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για ρύθμιση του χρέους, μέχρι το τέλος του έτους, με τα μηνύματα προς το παρόν να μην καταδεικνύουν άμεσες πρωτοβουλίες από την πλευρά των εταίρων. 
Μπορεί ο Γάλλος πρόεδρος Hollande να τάχθηκε υπέρ μιας λύσης, ωστόσο η καγκελάριος Merkel τηρεί στάση αναμονής για το θέμα. 
Στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας Francois Hollande,  τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει λύση για το χρέος, καθώς είναι απαραίτητο να δοθεί σήμερα ότι η Ευρώπη λύνει τα προβλήματά της.
Οι κ.κ. Τσίπρας και Hollande αναγνώρισαν την ανάγκη να αρθεί η αβεβαιότητα και οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών για το χρέος, ως προϋπόθεση για να βρεθεί η λύση.
Συμφωνήθηκε επίσης ότι το ζήτημα συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, είναι κρίσιμο για την αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος.
Από την ελληνική πλευρά τονίστηκε ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλα τα μέρη, επισήμανση η οποία έγινε δεκτή από τη γαλλική πλευρά
Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση με την καγκελάριο Angela Merkel, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να θέτει το θέμα τήρησης των συμφωνιών από όλες τις πλευρές, προκειμένου να αρθεί η αβεβαιότητα και να υπάρξει λύση για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
Για το προσφυγικό, Τσίπρας και Merkel αναγνώρισαν την ανάγκη να υπάρξει άμεσα ενίσχυση με ειδικούς και να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση των προσφύγων.
Μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, η καγκελάριος τόνισε ότι συζήτησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό για το ελληνικό πρόγραμμα, το μεταναστευτικό και το Κυπριακό. 
Στη σύντομη συνομιλία που είχε ο πρωθυπουργός με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Theresa May, της έθεσε το ζήτημα των φοιτητών και των εργαζομένων στη Βρετανία, εν όψει του Brexit.
Επίσης υπήρξε ενημέρωσε για τις συνομιλίες που αφορούν το Κυπριακό.
Εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker, αν και δεν έχει οριστεί μέχρι στιγμής η ακριβής ώρα της συνάντησης τους.
Στο επίκεντρο όλων των επαφών αυτών ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει το θέμα του χρέους, επιχειρώντας να επισημάνει στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει τα περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις και ότι θα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα οι λύσεις και τα μέτρα για την απομείωση του ελληνικού χρέους.
Παράλληλα εκτιμάται ότι θα υποστηρίξει ότι στο πλαίσιο αυτό η ελληνική κυβέρνηση κινείται ταχύτατα προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η δεύτερη αξιολόγηση.
Οι επαφές αυτές του πρωθυπουργού θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικές, αν όχι καθοριστικές για το τι θα επακολουθήσει αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία με τη σειρά της θα επηρεάσει ιδιαίτερα και τις πολιτικές εξελίξεις.

Οι συναντήσεις Τσίπρας με Merkel και Hollande 





Γ.Τ. Πρωθυπουργού | Andrea Bonetti

Ο Α. Τσίπρας παίζει τα ρέστα του για το χρέος

Οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες – και ιδίως η σημερινή με την καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel - στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επόμενη ημέρα της κυβέρνησης, της οικονομίας, της κοινωνίας και της χώρας γενικότερα.
Στόχος του να ξεκαθαρίσει και να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους πως η ελληνική κοινωνία και οικονομία δεν αντέχουν άλλες καθυστερήσεις.
Και ότι είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί άμεσα η β’ αξιολόγηση και κυρίως να διευθετηθεί το θέμα του χρέους.
Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, εκτιμώντας πως το επόμενο τρίμηνο θα είναι το πλέον δύσκολο και συνάμα καθοριστικό.
Εάν οι δανειστές δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και επιλέξουν να παίξουν το παιχνίδι των καθυστερήσεων (όπως αφήνει να εννοηθεί το Βερολίνο λόγω των εκλογών του 2017), το επταετές ελληνικό δράμα όχι μόνο δεν πρόκειται να τελειώσει, αλλά θα περιπλεχθεί ακόμα περισσότερο.
Αφενός διότι θα παρατείνει την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για την ελληνική οικονομία, η οποία θα χάσει κρίσιμους «σταθμούς» που θα μπορούσαν να δώσουν σημαντική ώθηση στην ανάκαμψη, στην ανάπτυξη της.
Αφετέρου διότι αυτή η στασιμότητα στην οικονομία θα συμπαρασύρει πολιτικά και την κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία μην έχοντας να παρουσιάσει την οποιαδήποτε θετική είδηση, θα δει τη δυσαρέσκεια των πολιτών να εκτοξεύεται και τη (δημοσκοπική) διαφορά του με τη ΝΔ να διευρύνεται.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα επιτείνει την αγωνία και την απελπισία μιας ολόκληρης κοινωνίας.
Η οποία μην έχοντας μπροστά της μια αχτίδα αισιοδοξίας και ελπίδας ότι τα πράγματα αλλάζουν και ότι τα χειρότερα έχουν μείνει πίσω, δεν θα έχει κανένα έρεισμα, καμία διάθεση, καμία προοπτική να προχωρήσει.
Θα είναι μια κοινωνία χωρίς πυξίδα, χωρίς σταθερές, πλήρως απογοητευμένη.
Η στασιμότητα της οικονομίας στην αβεβαιότητα, τα νέα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί και έρχονται με το 2017 αλλά και η εκτίμηση ότι αν χαθεί τώρα «το τρένο της ανάπτυξης», δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες περικοπές, νέες επιβαρύνσεις και ενδεχομένως ένα ακόμα μνημόνιο, είναι προφανές ότι θα διασαλεύσουν την όποια σταθερότητα (πολιτική, κοινωνική και οικονομική) έχει διατηρηθεί έως σήμερα.
Και τότε οι σημερινές αντιπαραθέσεις κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τις τηλεοπτικές άδειες, για το εάν είναι ή όχι ανεξάρτητη η Δικαιοσύνη, για το ποιοι μάχονται και ποιοι όχι τη διαπλοκή θα έχουν ελάχιστη σημασία.
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση καλούνται την ύστατη αυτή ώρα να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα των καταστάσεων για την ελληνική κοινωνία και οικονομία και να σταματήσουν να επιζητούν μια φαινομενική πολιτική νίκη μέσα από μια στείρα και ανέξοδη αντιπαράθεση.
Η επιτυχία του προγράμματος θα είναι κυρίως επιτυχία για την ελληνική οικονομία και για τους πολίτες της χώρας.
Για αυτό και δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων και μικροκομματικών συμφερόντων.
Άλλωστε με μια οικονομία «κολλημένη» στην ύφεση και στη στασιμότητα και με μια κοινωνία διαλυμένη και εξαντλημένη, ελάχιστα θα ενδιαφέρει εάν ο Τσίπρας ή ο Μητσοτάκης θα έχουν το πολιτικό «πλεονέκτημα».

Το προσφυγικό στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

Εν τω μεταξύ, η προσφυγική κρίση βρίσκεται στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, με τους ηγέτες των 28 κρατών μελών της ΕΕ να απευθύνουν έκκληση για «περισσότερες προσπάθειες», ώστε να μειωθούν οι αφίξεις και να επιταχυνθούν οι επαναπατρισμοί παράτυπων μεταναστών από χώρες της Αφρικής, μέσω «συμφωνιών» με αφρικανικές κυβερνήσεις, στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.
Μετά τη συμφωνία η οποία συνήφθη με την Τουρκία τον Μάρτιο, η οποία μείωσε δραστικά τις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, η ΕΕ επιδιώκει τη σύναψη «συμφώνων για τη μετανάστευση» με πέντε χώρες στις οποίες δίνει προτεραιότητα στην Αφρική (τον Νίγηρα, τη Νιγηρία, την Αιθιοπία, το Μαλί και τη Σενεγάλη).
Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Federica Mogherini παρουσίασε σήμερα στους ηγέτες των 28 έναν πρώτο απολογισμό των προετοιμασιών για τις συμφωνίες αυτές, κρίνοντας πως έχει ήδη υπάρξει «περισσότερη πρόοδος μέσα στους τελευταίους μήνες απ' ό,τι τα τελευταία χρόνια».
Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, οι ηγέτες θέλουν η Mogherini να τους παρουσιάσει στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον Δεκέμβριο, «τα πρώτα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν σε όρους αφίξεων και επαναπατρισμών».
«Απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για να μειωθεί ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών, ιδιαίτερα από την Αφρική, και να βελτιωθεί ο δείκτης των επιστροφών» τους στις πατρίδες τους, σύμφωνα με το κείμενο του προσχεδίου.
Για τον σκοπό αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μοχλοί όλα τα «όργανα και τα κατάλληλα εργαλεία» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων πρωτοβουλιών για «την ανάπτυξη και το εμπόριο», αναφέρεται ακόμη στο κείμενο.
Κατά την Mogherini, οι συμφωνίες αυτές θα είναι «αμοιβαία επωφελείς» για την ΕΕ και τα αφρικανικά κράτη, συμβάλλοντας ιδίως να δημιουργηθούν προοπτικές απασχόλησης για τους πολίτες τους και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η μετανάστευση να αποτελεί τη μοναδική τους προοπτική.
Οι συμφωνίες αυτές αναμένεται να είναι «έτοιμες» προς υπογραφή πριν από την άνοιξη, την περίοδο που ξαναρχίσουν οι επικίνδυνες προσπάθειες διάπλου της Μεσογείου μετά το χειμώνα, σημείωσε ένας ευρωπαίος αξιωματούχος.
Η μεταναστευτική διαδρομή από τις ακτές της Λιβύης προς την Ιταλία έχει γίνει και πάλι η βασική οδός προς την Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, αφότου οι διελεύσεις μειώθηκαν στο Αιγαίο.
Η πίεση δεν μειώνεται για την Ιταλία, όπου έχουν καταμετρηθεί πάνω από 142.000 αφίξεις από την αρχή της χρονιάς, κατά στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης τα οποία δημοσιοποιήθηκαν στις αρχές του Οκτωβρίου.
Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής αναμένεται επίσης να συμπεριληφθεί η έκκληση προς τα κράτη μέλη να «εντείνουν τις προσπάθειές τους για να επιταχυνθούν οι μετεγκαταστάσεις» των προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλες χώρες.
Η πολιτική αυτή, που πολύ απέχει από την επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί πριν από έναν χρόνο, συναντά σθεναρή αντίσταση από κυβερνήσεις χωρών που αντιτίθενται στο σύστημα ανακατανομής των προσφύγων βάσει υποχρεωτικών ποσοστώσεων, προεξαρχούσης της Ουγγαρίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης