Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αξιολόγηση, χρέος και τηλεοπτικές άδειες τα «κλειδιά» για το πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός

Αξιολόγηση, χρέος και τηλεοπτικές άδειες τα «κλειδιά» για το πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός
Αν στο Μαξίμου φθάσουν μηνύματα ότι το η αξιολόγηση θα κλείσει στα τέλη Νοεμβρίου το πολύ αρχές Δεκεμβρίου, τότε ο πρωθυπουργός θα αλλάξει το κυβερνητικό σχήμα
Ο χρόνος κατά τον οποίο θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και θα «κλείσει» η β΄ αξιολόγησης, το ζήτημα του χρέους με ανοιχτό το ενδεχόμενο εταίροι και δανειστές να υιοθετήσουν τη σκληρή γραμμή Σοίμπλε, αλλά και η εσωτερική πολιτική επικαιρότητα σε σχέση με τις εμπλοκές που σημειώνονται σε μια σειρά από ζητήματα όπως αυτό των τηλεοπτικών αδειών είναι τα …κλειδιά που ξεκλειδώνουν την ώρα του ανασχηματισμού.
Σε ότι αφορά τον πρώτο παράγοντα, δηλαδή το πότε θα ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, είναι δεδομένο ότι αν στο Μέγαρο Μαξίμου φθάσουν μηνύματα ότι το η αξιολόγηση θα κλείσει στα τέλη Νοεμβρίου το πολύ αρχές Δεκεμβρίου, τότε ο πρωθυπουργός φέρεται ότι θα κάνει το την «κίνηση» και θα αλλάξει το κυβερνητικό σχήμα.
Μάλιστα, ο ανασχηματισμός όπως αποκάλυψε η Όλγα Γεροβασίλη θα είναι ριζικός, δομικός, με αλλαγή χαρτοφυλακίων ακόμα και μετονομασία, σπάσιμο ή και συνενώσεις υπουργείων αλλά και με πρόσωπα εξωκοινοβουλευτικά που θα μπουν στη νέα κυβέρνηση.
Ως εκ τούτου, με τους περισσότερους υπουργούς στα λεγόμενα παραγωγικά υπουργεία να εμπλέκονται λιγότερο ή περισσότερο στη διαδικασία της διαπραγμάτευση ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό πριν το τρίτο 10ήμερο του Νοεμβρίου ή τις αρχές Δεκεμβρίου για να μην καθυστερήσει το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Και μπορεί η Κυβερνητική Εκπρόσωπος να ανέφερε ότι αμέσως μετά την εκλογή νέου Γραμματέα και μελών της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος την ερχόμενη Κυριακή αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τον δομικό ανασχηματισμό, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί μόνον αν ο πρωθυπουργός πάρει «μηνύματα» ότι οι θεσμοί καθυστερούν, ή υπάρχουν εμπλοκές στη διαπραγμάτευση με αποτέλεσμα το κλείσιμο της αξιολόγησης μεταφερθεί για το νέο έτος.
Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείεται να κάνει το πολιτικό βήμα και να προχωρήσει σε αντικαταστάσεις στο κυβερνητικό σχήμα.
Το σενάριο αυτό το απεύχονται στο Μέγαρο Μαξίμου και προς το παρόν όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν συγκριμένες νομοτεχνικές και προπαρασκευαστικές εργασίες στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού και την Γραμματεία της Κυβέρνησης που να αφορούν στη δομή των νέων υπουργείων και τις ενδεχόμενες αλλαγές στα χαρτοφυλάκια.
Οι άλλοι δυο παράγοντες που ενδέχεται να κρίνουν το χρόνο κατά τον οποίο θα γίνει ο ανασχηματισμός δηλαδή το ζήτημα του χρέους αλλά και η εσωτερική επικαιρότητα όπως το ζήτημα των τηλεοπτικών αδεών είναι κυρίως επικοινωνιακού χαρακτήρα. Δηλαδή αν το «κακό σενάριο» το οποίο βάζει στο τραπέζι ο Βόλφαγκ Σόιμπλε για μεταφορά των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος το 2018 ή αν το Σ.τ.Ε. κρίνει αντισυνταγματικό τον Νόμο Παππά στο Μέγαρο Μαξίμου θα αναζητήσουν τρόπο για επικοινωνιακή αντεπίθεση και «μετατόπιση» της επικαιρότητας.
Και βέβαια ο ανασχηματισμός είναι ένα πρώτης τάξεως θέμα που προσφέρεται για να… αλλάξει την ατζέντα της επικαιρότητας έστω και για λίγα 24-ωρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης