Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεννηματά: Τη βιωσιμότητα του χρέους επιβάρυνε δραματικά η εγκληματικά ανεύθυνη πολιτική του Τσίπρα

Γεννηματά: Τη βιωσιμότητα του χρέους επιβάρυνε δραματικά η εγκληματικά ανεύθυνη πολιτική του Τσίπρα
«Οι ψευτοπαλληκαρισμοί του Τσίπρα και της κυβέρνησής του κόστισαν στην Ελλάδα ακριβά», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά
«Τη βιωσιμότητα του χρέους επιβάρυνε δραματικά η εγκληματικά ανεύθυνη πολιτική του κ. Τσίπρα», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Εθνικός Κήρυξ της Νέας Υόρκης.
Κατά την ίδια, «σήμερα είναι καθαρό ότι χωρίς ουσιαστική μείωση στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους η χώρα δεν μπορεί να ξεκολλήσει από την οικονομική ασφυξία. Όμως, είναι εξίσου καθαρό ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει τη δύναμη και την αξιοπιστία να διεκδικήσει, να επιταχύνει, να διαπραγματευτεί λύσεις ούτε για το χρέος, ούτε για τα πλεονάσματα.
Ούτε μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή έξοδο της χώρας από την κρίση και τα μνημόνια, την ανάπτυξη και την πορεία της χώρας μέσα στη ζώνη του ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πέταξε στα σκουπίδια την απόφαση του 2012 για αναδιάρθρωση και μαζί και την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 6 δισ.
Χάρισε 6 δισ. στους Ευρωπαίους Τραπεζίτες.
Είναι ζήτημα ηθικής τάξης να διεκδικήσουμε αυτά τα χρήματα και θα το κάνουμε».
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα ότι «πλασαρίστηκε ως ένας ριζοσπάστης αριστερός και αποδείχθηκε ο χειρότερος λαϊκιστής.
Γι’ αυτό και τα βρίσκει με τους εθνολαϊκιστές ακροδεξιούς του κ. Καμμένου.
 Ψέκασε τον λαό επί χρόνια με ψέματα και φρούδες ελπίδες.
 Και από θιασώτης στην αρχή του υπαρκτού σοσιαλισμού, κατέληξε υπερθεματιστής του υπαρκτού νεοφιλελευθερισμού».
Για τον Γ.  Βαρουφάκη η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι «έπαιζε επί 6 μήνες μια ολόκληρη χώρα και μια ολόκληρη κοινωνία στα ζάρια για να ικανοποιήσει τον πολιτικό του ναρκισσισμό» και συμπλήρωσε ότι «ο κ. Τσίπρας ήταν εκείνος που τον είχε χαρακτηρίσει ως το asset της κυβέρνησης και τον περιέβαλε με τη στήριξη και την εμπιστοσύνη του.
 Βέβαια στη συνέχεια προκειμένου να διασωθεί ο ίδιος, δεν δίστασε να του τα φορτώσει όλα».
Κατά την ίδια, «οι ευθύνες του κ. Βαρουφάκη είναι μεγάλες και θα διερευνηθούν, όμως δεν αποτελούν άλλοθι για τις τεράστιες ευθύνες του κ. Τσίπρα».
Η κ. Γεννηματά σε ερώτηση αν το  ΠΑΣΟΚ αναλάμβανε τώρα τη διακυβέρνηση τι διαφορετικό θα έκανε, απάντησε ότι «ο λαός μας σήμερα περισσότερο από ποτέ έχει ανάγκη από μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση που προϋποθέτει ενότητα και συνεννόηση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.
Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί.
Χρειάζεται όμως μια άλλη κυβέρνηση».
Όπως είπε,  «κλειδί για τις εξελίξεις είναι η αλλαγή συσχετισμών και η ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
 Η χώρα, σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ,  «χρειάζεται: Πρώτον, αναδιάρθρωση, απομείωση του χρέους και μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, βελτίωση των όρων της συμφωνίας με τους εταίρους μας.
Δεύτερον, επιτάχυνση τολμηρών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την οικονομία και τρίτον ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα οδηγήσει σε αναπτυξιακό σοκ».
Η  ίδια ανέφερε ότι δεν ξέρει αν η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει ακόμη κρυφή ατζέντα, «ελπίζω πως όχι» και προσθέτει ότι «όπως όλα δείχνουν τα πράγματα μετά και τις νέες αποκαλύψεις από το εξωτερικό, το 2015 είχαν.
Πατούσαν σε δύο βάρκες με ανεύθυνες και τυχοδιωκτικές επιλογές».
Υπογράμμισε δε, πως  «αυτοί οι ψευτοπαλληκαρισμοί του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του, κόστισαν στην Ελλάδα και στους Έλληνες ακριβά.
Μας οδήγησαν στα cc, στην παρά λίγο έξοδο από την ευρωζώνη και τέλος στην άνευ όρων παράδοση και την υπογραφή ενός σκληρότατου, αχρείαστου πριν αναλάβουν τη διακυβέρνηση, μνημονίου».
Για το  μεταναστευτικό σημείωσε ότι «η κυβέρνηση στο προσφυγικό βρίσκεται πάντα πίσω από τις εξελίξεις.
 Χωρίς συνεκτικό σχέδιο και σαφείς στόχους».
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «η χώρα μετατράπηκε σε χώρα transit χωρίς να εφαρμόζεται η εθνική νομοθεσία για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών», αλλά και πως «τώρα πρέπει να επανακτηθεί η διεθνής μας αξιοπιστία.
 Η αναθεώρηση του Δουβλίνου πρέπει να προχωρήσει τάχιστα ώστε να επιμεριστεί δίκαια το βάρος της διαχείρισης σε όλους.
 Τα νησιά μας έχουν γίνει αποθήκες ψυχών και οι νησιώτες δεν μπορεί να νιώθουν δεσμοφύλακες».
Ακόμη, η κ. Γεννηματά απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ψήφο των ομογενών, υπέρ του οποίου τάχθηκε το ΠΑΣΟΚ και το λόγο που δεν προώθησε το θέμα, απάντησε «δεν τόλμησε.
Χρησιμοποίησε ακόμη και την απλή αναλογική για μια μάχη εντυπώσεων.
Το εκλογικό σύστημα που θα μπορούσε να ενώσει, τελικά δίχασε τον πολιτικό κόσμο.
 Εμείς μέχρι και την τελευταία στιγμή προσπαθήσαμε να υπάρξει συναίνεση.
Καταθέσαμε πέντε προτάσεις, η μια εκ των οποίων ήταν η ψήφος της Ομογένειας και των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού.
Αντί να αξιοποιήσει τη μεγάλη δύναμη της Ομογένειας, η κυβέρνηση την φοβήθηκε».
Για τον αν με τον ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαζόταν, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι «έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να γίνουμε συμπλήρωμα κανενός.
Ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της Νέας Δημοκρατίας.
 Διαμορφώνουμε έναν αυτόνομο πόλο και επιδιώκουμε να γίνει η προοδευτική παράταξη ξανά δυνατή».
Σχετικά με το πραγματικό πρόβλημα που εμποδίζει τη σύμπραξη ΠΑΣΟΚ – Ποταμιού, η κ. Γεννηματά ανέφερε πως «δυστυχώς οι σχετικές συζητήσεις με το ΠΟΤΑΜΙ, όχι με ευθύνη μας, δεν ευοδώθηκαν» και πρόσθεσε ότι «το εγχείρημα αυτό προχωρεί και ως Δημοκρατική Συμπαράταξη είμαστε ανοιχτοί σε όσους αποδέχονται το πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο του χώρου».
Ακόμη, η ίδια στηρίζει «Κλίντον φυσικά», εκτιμώντας ότι «η ανάδειξη στην Προεδρία του ακροδεξιού λαϊκιστή Τραμπ πρέπει να αποφευχθεί.
 Είναι επικίνδυνος.
Η Αμερική και ο κόσμος όλος θα μπουν σε μεγάλες περιπέτειες.
 Δεν αξίζει στην Αμερική και στους πολίτες της, πρόεδρος σαν τον Τραμπ».
Τέλος , στέλνοντας ένα μήνυμα στους ομογενείς της Αμερικής η κ. Γεννηματά τόνισε ότι «η δύναμη του Ελληνισμού όπου Γης είναι μεγάλη.
Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πρόκοψαν και προκόβουν παντού, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.
Στέλνω τους χαιρετισμούς μου σε όλους τους ομογενείς της Αμερικής και τους ζητώ να σταθούν δίπλα στην πατρίδα σε αυτές τα δύσκολες στιγμές.
Να στείλουμε, όλος ο Ελληνισμός, ένα μήνυμα αισιοδοξίας για καλύτερο μέλλον.
Θα τα καταφέρουμε, με σκληρή δουλειά και εθνική ενότητα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης