Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η «αναδόμηση» σε κόμμα και κυβέρνηση, η αξιολόγηση και το σκληρό «ροκ»με τον Μητσοτάκη

tags :
Η «αναδόμηση» σε κόμμα και κυβέρνηση, η αξιολόγηση και το σκληρό «ροκ»με τον Μητσοτάκη
Απομένουν δυο ακόμα βήματα αυτό του δομικού ανασχηματισμού της κυβέρνησης και της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης
Με την χθεσινή εκλογή του Γραμματέα του κόμματος και της νέας Πολιτικής Γραμματείας ο πρωθυπουργός έφερε σε πέρας με απόλυτη επιτυχία τη μία από τις τρείς πολιτικές κινήσεις που επιθυμούσε να ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του χρόνου.
Ο δομικός μετασχηματισμός του κορυφαίου κομματικού οργάνου της Πολιτικής Γραμματείας είναι γεγονός με τον πρωθυπουργό να βγαίνει κερδισμένος σε εσωκομματικό και πολιτικό επίπεδο καθώς με τον διαχωρισμό σε Πολιτικό Συμβούλιο και Εκτελεστικό Συμβούλιο της Γραμματείας του κόμματος  επαναπροσδιόρισε  τον τρόπο λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα εξουσίας και όχι διαμαρτυρίας.
Με την κίνηση αυτή μπαίνει οριστικό τέλος  και στην εσωκομματική κριτική που ασκούσαν κομματικά στελέχη τα οποία κατηγορούσαν τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του ότι οι αποφάσεις για την χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής λαμβάνονταν σε μια συγκειμένη κλειστή σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου τον γνωστό και ως «πρωινό καφέ της Δευτέρας» χωρίς τη συμμετοχή ή τη γνωμοδότηση του κόμματος.
Το πολιτικό Συμβούλιο που θα αποτελείται από τους  υπουργούς και τα στελέχη που μετείχαν στη Δευτεριάτικη σύσκεψη σχεδιασμού του κυβερνητικού έργου θα έχουν πλέον κομματικό προσδιορισμό καθώς θα αποτελούν μέρος της 29-μελους πολιτικής Γραμματείας.
Με τον τρόπο αυτό και δεν αλλάζει κάτι στη «μεθοδολογία» της λήψης των αποφάσεων από το Μέγαρο Μαξίμου και ουδείς πλέον από το κόμμα μπορεί να διατυπώσει γρίνια ή κριτική καθώς έστω και τυπικά ο πρωινός καφές στο Μαξίμου θα έχει και την κομματική σφραγίδα. 
Άλλωστε και τα πρόσωπα που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας για να στελεχώσουν το Πολιτικό Συμβουλίου δεν είναι άλλα από εκείνα που συνήθως μετέχουν στις κλειστές συσκέψεις κορυφής στο Μέγαρο Μαξίμου και αποτελούν τον στενό πυρήνα των συνεργατών του πρωθυπουργού που απολαμβάνουν την πλήρη εμπιστοσύνης του.
Από αυτά τα πρόσωπα εξαιρέθηκε ο Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος φαίνεται πως αρνήθηκε να μετακινηθεί στον επικείμενο ανασχηματισμό από τη θέση του υπουργού στη θέση του Γραμματέα του Κόμματος με τον Αλέξη Τσίπρα να μην τον τοποθετεί στο κορυφαίο Πολιτικό όργανο και άρα να τον αφήνει εκτός «πρωινού καφέ».
Αντί του υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας ο πρωθυπουργός θα βλέπει πλέον όλο και πιο τακτικά στις κλειστές συσκέψεις την Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου και την Ράνια Σβίγγου.
Άλλωστε η χθεσινή εκλογή περιείχε και ένα μήνυμα εσωκομματικής αντιπολίτευσης, η οποία έστειλε την Τασία Χριστοδουλοπούλου στο Πολιτικό Συμβούλιο αλλά απέκλεισε δύο πρόσωπα που αποτελούσαν πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, τον Αριστείδη Μπαλτά και την Όλγα Γεροβασίλη.
Αυτό δείχνει πως παρότι οι ισορροπίες καταγράφονται με κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα στο εσωκομματικό πεδίο, η κίνηση των 53 και κάποια κομματικά στελέχη διατηρούν ακόμα δυνάμεις στη μειωμένη σε 150 άτομα Κεντρική Επιτροπή.
Όσο για τον Πάνο Σκουρλέτη, οι προθέσεις του πρωθυπουργού και όλα όσα ακούγονται για ψυχροπολεμικό κλίμα, μένει να επιβεβαιωθούν στον επικείμενο ανασχηματισμό.
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει με τη συχνότητα που συνεδρίαζε η παλαιά Πολιτική Γραμματεία δηλαδή μια φορά την εβδομάδα ενώ πλέον όλο το ενδιαφέρον θα επικεντρώνεται στην μηνιαία συνεδρίαση της Νέας Πολιτικής Γραμματείας όπου τα 16 μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου θα συνεδριάζουν από κοινού με τα 11 μέλη του Εκτελεστικού.
Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα και μάλιστα σε αυστηρούς τόνους από το βήμα της Κεντρική Επιτροπής «να τελειώνουμε με τις αυτονομήσεις, την έλλειψη συντονισμού και λογοδοσίας, να μην επιτρέψουμε την αναπαραγωγή ενός πλαστού διχασμού μεταξύ κόμματος και κυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα να μην επιτρέψουμε και την μετατροπή του κόμματος σε ένα κόμμα που θα βρίσκεται σε διαρκή εξάρτηση από το κράτος» ήταν ενδεικτική των προθέσεων του με τον ίδιο λίγο αργότερα να απευθύνει μια νέα προειδοποίηση.
«Δεν δικαιούμαστε να επιτρέψουμε την χάραξη ξεχωριστών ή ακόμα και προσωπικών στρατηγικών, διότι η υπόθεση της διακυβέρνησης με ότι αυτή συνεπάγεται θα κρίνει πολλά το επόμενο διάστημα τόσο για τη χώρα όσο και για την Αριστερά» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί «παραφωνίες», πολιτικές «παντιέρες» και κομματικά ή κυβερνητικά «βιλαέτια».
Απομένουν δυο ακόμα βήματα αυτό του δομικού ανασχηματισμού της κυβέρνησης και της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να πορευθεί στο 2017 με το αφήγημα της απομείωσης του χρέους και της επιστροφής της χώρα σε αναπτυξιακού ρυθμούς και με ένα νέο ισχυρό, λειτουργικό  και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα απαλλαγμένο από «πολιτικές και κομματικές υποχρεώσεις» με τη συμμετοχή τεχνοκρατών και προσώπων από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας.
Ουδείς γνωρίζει αν ο πρωθυπουργός θα περιμένει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο των θεσμών και να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση για να προχωρήσει στον ανασχηματισμό ή αν θα αλλάξει πρόσωπα και δομές στο κυβερνητικό σχήμα με την διαπραγμάτευση ανοικτή.
Στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή πάντως ήταν σαφής ξεκαθαρίζοντας ότι πρέπει να τηρηθούν μέχρι κεραίας τα χρονοδιαγράμματα και πως η αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της καλώντας παράλληλα εταίρους και δανειστές να τηρήσουν τη συμφωνία και να ληφθούν άμεσα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την απομείωση τους χρέους καθώς και να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.
Με αυτά τα δεδομένα όλα δείχνουν ότι ο ανασχηματισμός παίρνει ολιγοήμερη αναβολή.
Επιπλέον όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός με στενούς του συνεργάτες το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έγινε προεργασία ανασχηματισμού. 
Η σημερινή και αυριανή ημέρα που θεωρούνταν «πιθανές» δεν φαίνεται να «γεννούν» το νέο κυβερνητικό σχήμα ενώ την Τετάρτη ο Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα έπρεπε να βρίσκεται στην Αθήνα για να ορκίσει τη νέα κυβέρνηση θα βρίσκεται στην συμπρωτεύουσα για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τον πολιούχο της πόλης Άγιο Δημήτριο.  
Χθες πάντως ο Αλέξης Τσίπρα έβαλε τέλος και σε όλα εκείνα τα σενάρια που ήθελαν τον πιο στενό του συνεργάτη τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να μετακινείται σε άλλο υπουργείο λόγο των χειρισμών του στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών.
Ο πρωθυπουργός παρείχε πλήρη και ζωηρή στήριξη στον Υπουργό του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτή δεν είναι μάχη ενός υπουργού, είναι μάχη μίας παράταξης και όλου του ελληνικού λαού» έχοντας  σημειώσει νωρίτερα πως δεν αποφάσισε μόνος του ο υπουργός Επικρατείας, αλλά η Βουλή των Ελλήνων για τους όρους του διαγωνισμού.
Και μπορεί ο ανασχηματισμός να δείχνει ότι παίρνει ολιγοήμερη αναβολή ωστόσο η μάχη κατά των δυνάμεων της διαπλοκής τις οποίες ο πρωθυπουργός ταύτισε με τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπαίνουν ψηλά στην ατζέντα με τον Αλέξη Τσίπρα και το Μέγαρο Μαξίμου να πολώνουν το κλίμα.
Μονό τυχαία δεν ήταν η επιλογή του πρωθυπουργού να επιτεθεί με σφοδρότητα κατά του πολιτικού αντιπάλου που παίρνει κεφάλι στις δημοσκοπήσεις λέγοντας ότι «την αριστερά την απείλησαν πολύ ισχυρότεροι από εκείνον και δε τη λύγισαν, δε θα την τρομάξει το παιδί της Siemens και της διαπλοκής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης