Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεροβασίλη: Η β΄ αξιολόγηση κλείνει - Η τετραετία αυτή θα είναι τετραετία εξόδου από την κρίση

Γεροβασίλη: Η β΄ αξιολόγηση κλείνει - Η τετραετία αυτή θα είναι τετραετία εξόδου από την κρίση
«Το 95% των θεμάτων της δεύτερης αξιολόγησης έχει κλείσει», τονίζει η  υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλ. Γεροβασίλη
«Η τετραετία αυτή θα είναι τετραετία εξόδου από την κρίση», ενώ «το 95% των θεμάτων της δεύτερης αξιολόγησης έχει κλείσει», αναφέρει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη.
Όπως αναφέρει, «στους χρόνους και με τον ρυθμό που ορίζουν οι τεχνικές της διαπραγμάτευσης έχουμε κάνει ό,τι έχουμε συμφωνήσει για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.
Δεν κάνουμε τίποτε λιγότερο και, ασφαλώς, τίποτε περισσότερο απ' όσα ψηφίσαμε τον Ιούλιο του 2015.
Τα οποία, υπενθυμίζω, έχουν υπερψηφιστεί κι απ' τη ΝΔ, που αντιπολιτεύεται σήμερα λαϊκίζοντας έντονα και απαιτώντας στ' αλήθεια τη λήθη του ελληνικού λαού, όπως κι απ' τη Δημοκρατική Συμπαράταξη κι απ' το Ποτάμι.
Σύσσωμα τα παραπάνω κόμματα αγωνιούσαν και πίεζαν -τότε- για «όποια συμφωνία».
Οι μέχρι τώρα συνομιλίες με τους θεσμούς δείχνουν πως η δεύτερη αξιολόγηση κλείνει χωρίς υποχωρήσεις απ' την πλευρά μας και πως δρομολογούνται μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους στην κατεύθυνση της συμφωνίας του Μαΐου. Αναμένουμε, λοιπόν, απ' το Eurogroup να αποτυπώσει τη θετική πορεία και τη ρεαλιστική λύση για την ανάκαμψη της οικονομίας μας».
Υπογραμμίζει δε, πως «το 95% των θεμάτων της δεύτερης αξιολόγησης έχει κλείσει» και «την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δίνει πολυμέτωπο αγώνα στο εσωτερικό».
«Αυτή η τετραετία θα είναι η τετραετία εξόδου από την κρίση», τονίζει η κ. Γεροβασίλη και συμπληρώνει πως «την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση στέκεται απέναντι στους θεσμούς με πλήρη συναίσθηση και με γνώμονα τις ευθύνες της προς στον ελληνικό λαό και μόνο, η ηγετική ομάδα της ΝΔ λειτουργεί με γνώμονα μικροπολιτικό, το κομματικό συμφέρον, καθορίζει τη στάση της απ' την ιδιοτέλεια κατάληψης της εξουσίας».
Μιλώντας για τη ΝΔ αναφέρει «αν είχε η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ελάχιστο ίχνος συναίσθησης των ευθυνών της απέναντι στον λαό μας, αν είχε την τιμιότητα και τη γενναιότητα να αποδεχθεί πως εξαιτίας των πολιτικών επιλογών της βυθιστήκαμε σε επιτροπεία, θα έβαζε πλάτη ώστε να επιταχυνθεί και να ολοκληρωθεί με επιτυχία προς όφελός μας η διαπραγμάτευση».
Κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη,  ότι «δεν τολμά, βεβαίως, να ομολογήσει ότι ο, δήθεν σύντομος, δικός του δρόμος για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι το «ναι σε όλα».
Στα θέματα του υπουργείου της, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «σχεδιάζουμε και εφαρμόζουμε πολιτικές με σκοπό να ανασυγκροτήσουμε τη δημόσια διοίκηση βήμα- βήμα, χωρίς αιφνιδιασμούς και ασκήσεις επί χάρτου.
Την περασμένη εβδομάδα έγινε νόμος του κράτους το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, με το οποίο μπαίνουν ενιαίοι, απλοί, διαφανείς και αξιοκρατικοί κανόνες στο σύστημα μετακίνησης των δημοσίων υπαλλήλων.
Αυτό δεν είναι ούτε χάπι, ούτε συνταγή.
Είναι το προσεκτικό σχέδιο ανασυγκρότησης ενός συστήματος μετατάξεων και αποσπάσεων, το οποίο όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν στήσει για να αναπαράγουν την εξουσία τους, εγκλωβίζοντας τη δημόσια διοίκηση στην ιδιοκτησιακή αντίληψη που είχαν για το κράτος».
«Προχωρούμε σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, όπως είναι τα ψηφιακά οργανογράμματα και τα περιγράμματα θέσεων, το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών, η ψηφιακή υπογραφή και η ψηφιακή διακίνηση εγγράφων, που όχι μόνο αναβαθμίζουν ποιοτικά το Δημόσιο, αλλά έχουν σαφές και μετρήσιμο δημοσιονομικό αντίκρισμα», προσθέτει.
Αναφορικά με το Κυπριακό, τονίζει πως «επαγρυπνούμε», και  «παρακολουθούμε όλες τις διεθνείς εξελίξεις, διατηρούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με όλα τα μέρη και όλα τα μέρη αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι μοναδικός παράγοντας σταθερότητας στη ευρύτερη περιοχή.
Δεν παρασυρόμαστε από δηλώσεις που γίνονται για εσωτερική κατανάλωση.
Δεν θα πέσουμε στην παγίδα να μετατρέψουμε τα πολιτικά αδιέξοδα των γειτόνων σε προβλήματα εξωτερικής πολιτικής.
Οι διεθνείς σχέσεις διέπονται από κανόνες και αξίες, δημοκρατικές αξίες και αρχές καλής γειτονίας.
Στο Κυπριακό, στηρίζουμε τις προσπάθειες της κυπριακής ηγεσίας.
Είναι αυτονόητη η εμπιστοσύνη μας στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας έχει συνεχή επικοινωνία.
Εργαζόμαστε στο πλευρό της Κύπρου και από κοινού προωθούμε πολύπλευρες, στρατηγικές συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο, που ενισχύουν τις χώρες μας»
Τέλος, σε ερώτηση για τον F. Castro αναφέρει ότι «αυτοί που έσπευσαν να τον χαρακτηρίσουν δικτάτορα είναι ο D. Trump kαι οι ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι σε Αμερική και Ευρώπη», συμπληρώνοντας  «ας αποφασίσει ο καθένας με ποια πλευρά της Ιστορίας είναι, αλλά και ποιον πολιτικό πολιτισμό εκπροσωπεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης