Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεοχαρόπουλος (ΔΗΜΑΡ): Ισχυρός ενιαίος προοδευτικός φορέας με συνέδριο την άνοιξη του 2017

Θεοχαρόπουλος (ΔΗΜΑΡ): Ισχυρός ενιαίος προοδευτικός φορέας με συνέδριο την άνοιξη του 2017
Eκλογές "δεν θα έχουμε επειδή το θέλει η ΝΔ", τονίζει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος
«Η χώρα χρειάζεται έναν ισχυρό ενιαίο προοδευτικό φορέα της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου και θα τον έχει», τονίζει ο πρόεδρος της  ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης,  Θ. Θεοχαρόπουλος σε συνέντευξή του  στην εφημερίδα στη Μακεδονία της Κυριακής.
Για να γίνει αυτό, προσθέτει, «απαιτείται υπέρβαση των υφιστάμενων σχημάτων για να δημιουργηθεί το νέο που θα εμπνεύσει.
Έχει αποφασισθεί να γίνει το Συνέδριο το 2017 όμως σήμερα απαιτείται συγκεκριμένος οδικός άξονας».
 Μάλιστα, ο ίδιος προτείνει το Συνέδριο να γίνει αρχές της άνοιξης του 2017 ώστε να υπάρξει η νέα πολιτική ταυτότητα και η συγκρότηση των οργάνων.
«Να προχωρήσουμε αποφασιστικά προς τα εμπρός χωρίς κανένα φόβο, καμία προσωπική ή συλλογική ανασφάλεια», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Ακόμη, ο κ. Θεοχαρόπουλος ότι εκλογές «δεν θα έχουμε επειδή το θέλει η ΝΔ», αλλά «θα υπάρξουν ακόμη και εντός του 2017 λόγω τάχιστης απώλειας της κοινωνικής πλειοψηφίας αν συνεχισθούν οι σημερινές αναποτελεσματικές πολιτικές».
Κατηγορεί τη ΝΔ ότι «αντί να καταθέτει προτάσεις όπως είναι ο ρόλος της, ζητάει κάθε ημέρα εκλογές».
Όπως αναφέρει, «η χώρα δεν χρειάζεται ένα νέο γύρο ψευδαισθήσεων και αυταπατών.
Οι χώρες της Ε.Ε. που βγήκαν από τα μνημόνια το κατάφεραν με εθνική συνεννόηση, η χώρα μας δεν μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί την εξαίρεση.
Μόνο μία τέτοια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, με πρόσωπα κοινής αποδοχής θα έχει την δύναμη να διαπραγματευθεί με καλύτερους όρους το χρέος και την αλλαγή των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων χωρίς δυσβάσταχτα μέτρα, θα προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και θα βγάλει την χώρα από τα μνημόνια».
Σε ερώτηση για το εάν μετεκλογικά η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα στήριζε μία κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τη ΝΔ αν ο ΣΥΡΙΖΑ τελεσίδικα απέκλειε την οικουμενική, ή αν θα επέλεγε  επανάληψη εκλογών και μάλιστα με το νέο νόμο της απλής αναλογικής, ο κ. Θεοχαρόπουλος απαντά πως δεν βρισκόμαστε   σήμερα σε προεκλογική περίοδο και συμπληρώνει «οι πολιτικοί συσχετισμοί αλλάζουν ραγδαία.
Πριν λίγα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μονοψήφια ποσοστά, εκτοξεύτηκε στο 36% στις εκλογές καβαλώντας το κύμα του λαϊκισμού και σήμερα βρίσκεται όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις κάτω από το 20%.
Όσο πιο δυνατή είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα μπορέσει να επιβάλλει την εθνική συνεννόηση».
Κατά τον ίδιο, «λύση για την χώρα δεν είναι οι κυβερνήσεις με οριακές πλειοψηφίες, αλλά μία κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης ευρείας κυβερνητικής πλειοψηφίας».
Τονίζει δε, πως «δεν θα αποτελέσουμε το συμπλήρωμα κανενός», αλλά και ότι «οι συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις δεν βοηθούν, αλλά αυτό δεν πρέπει να συνδέεται με την απλή αναλογική, όπου είναι το σύστημα που ευνοεί την συνεννόηση και τις κυβερνήσεις ευρύτερων συνεργασιών».
Περαιτέρω, με αφορμή πρόσφατη δημοσκόπηση που καταγράφει ότι το 25% των πολιτών επιθυμεί παύση πληρωμών και ίσως έξοδο από ευρωζώνη και Ε.Ε, απαντά ότι «λύση δεν είναι να επιλέξουμε την καταστροφή, την απομόνωση σε διεθνές επίπεδο.
Στόχος πρέπει να είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και όχι η απομόνωση.
Να λειτουργήσουν πιο δημοκρατικά οι θεσμοί της Ε.Ε., να υπάρξουν ευρωπαϊκοί μηχανισμοί κοινής αντιμετώπισης του χρέους, να υπάρξει οικονομική αλλά και πολιτική ένωση.
Αυτό είναι προς το συμφέρον της χώρας μας».
Για τα εθνικά θέματα, ο κ. Θεοχαρόπουλος μεταξύ άλλων τονίζει πως «είναι αδιανόητο ότι σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή για τα εθνικά στην χώρα μας δεν υπάρχει εθνική συνεννόηση.
Είναι επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσει Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής»
Κατά τον ίδιο, «η ελληνική Κυβέρνηση επιβάλλεται να λάβει όλα τα αναγκαία διπλωματικά μέτρα αποτροπής των απειλών και να αντιδράσει στις προκλήσεις με ψυχραιμία.
Με βασικό σύμμαχο το διεθνές δίκαιο.
Χρειάζεται ψυχραιμία, αλλά όχι αδράνεια.
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει την ενεργοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Συνθήκης Λισαβόνας) προκειμένου να θέσει και την Ευρώπη ενώπιον των υποχρεώσεών της».
«Η Ελλάδα διαδραματίζει ένα σοβαρό γεωστρατηγικό ρόλο στην περιοχή και οφείλει να τον αξιοποιήσει υπέρ των συμφερόντων της χώρας μας.
Τουλάχιστον στα εθνικά απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα», καταλήγει ο κ. Θεοχαρόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης