Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μια ακόμα συμφωνία σε Eurogroup, αλλά και πάλι στον αέρα η χώρα – Τι θέλουν οι δανειστές;

Μια ακόμα συμφωνία σε Eurogroup, αλλά και πάλι στον αέρα η χώρα – Τι θέλουν οι δανειστές;
Εμμένουν στην αδιέξοδη πολιτική της λιτότητας και παίζουν καθυστερήσεις…
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου κάνοντας λόγο για επιτυχία καθώς όπως λέει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα εφαρμοστούν άμεσα, αποτελούν ένα αποφασιστικό βήμα εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση.
Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι για άλλη μια φορά απέτυχε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων εγκλωβίζοντας τους πολίτες για πολλά χρόνια σε μια δύσκολη πορεία ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για τέταρτο μνημόνιο χωρίς δάνειο.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που μπορεί να συμπεράνει κανείς από τα όσα αποφασίστηκαν στο προχθεσινό Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, είναι ότι αυτά δεν πρόκειται να αλλάξουν επί της ουσίας τίποτα στην καθημερινότητα των πολιτών.
Διότι μπορεί η απόφαση να προβλέπει μια ελάφρυνση του χρέους κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, αλλά αυτό θα συμβεί σταδιακά έως το 2060!
Το δύσκολο τόσο για τους πολίτες όσο και για την κυβέρνηση είναι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018 και η διατήρηση του για «όσο χρόνο χρειαστεί μετά τη λήξη του προγράμματος».
Κάτι που πέρα από το ότι κρατά την χώρα σε μόνιμη λιτότητα και σε εποπτεία ακόμα και μετά τη λήξη του προγράμματος, προϋποθέτει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει σε μέτρα και σε ένα μηχανισμό για την επίτευξη αυτών των στόχων.
Τα μέτρα αυτά όπως τα έχει περιγράψει το ΔΝΤ (τη συμμετοχή του οποίου στο ελληνικό πρόγραμμα θέλει το Βερολίνο και άρα όλη η Ευρώπη) είναι ιδιαίτερα σκληρά και επώδυνα, όπως μείωση του αφορολόγητου, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τα οποία και είναι προφανές πως δεν μπορεί να αντέξει ούτε η κοινωνία ούτε η οικονομία ούτε η κυβέρνηση και ευρύτερα το εγχώριο πολιτικό σύστημα.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κάλεσε τους θεσμούς να λάβουν υπόψη την τρέχουσα πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση όλα θα κριθούν από το τι θα απαιτηθεί, πότε και με ποιον τρόπο υλοποίησης.
Το σχέδιο της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει.
Η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θεωρούνται «σταθμοί» για την περαιτέρω ώθηση της ελληνικής οικονομίας, για την εμπέδωση του κλίματος εμπιστοσύνης και σταθερότητας που εκτιμάται ότι θα αλλάξει την ψυχολογία και θα ανοίξει παράλληλα το δρόμο για επενδύσεις, με ότι θετικό όλα αυτά μπορούν να συνεπάγονται για τη μείωση της ανεργίας και την ανάπτυξη.
Άλλωστε σε αυτήν την οικονομική ανάπτυξη το 2017 και το 2018 ποντάρει η κυβέρνηση για να μειώσει το βάρος των μέτρων που ενδεχομένως θα απαιτηθούν για την επίτευξη των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Η κυβέρνηση θέλει να πιστεύει πως νέα δημοσιονομικά μέτρα για το 2017 και το 2018 δεν πρόκειται να απαιτηθούν, διαμηνύοντας πως είναι πολύ νωρίς να οριστούν μέτρα για το 2019.
Εάν όμως οι δανειστές επιμείνουν στην άμεση εξειδίκευση και οριστικοποίηση των μέτρων, τότε είναι σαφές πως ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης βαίνει στο τέλος της.
Καθώς θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθεί στην εξουσία η κυβέρνηση Τσίπρα με αυτές τις απαιτήσεις.
Εκτός και αν η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές καταλήξουν σε μια συμβιβαστική και «αναίμακτη» και για τις δύο πλευρές λύση.
Μια τέτοια λύση περιέγραψε σε χθεσινό δημοσίευμα της η Deutsche Welle, η οποία έκανε λόγο για ένα νέο «κόφτη» που θα μπορούσε μεν να συμφωνηθεί τώρα αλλά να εξειδικευτεί το 2018 σε αντάλλαγμα για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που πρόκειται να αποφασιστούν τότε.
Σε διαφορετική περίπτωση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έρθει για να διαχειριστεί το λογαριασμό που θα της έχει αφήσει όχι μόνο η κυβέρνηση Τσίπρα αλλά και οι δανειστές.
Και θα είναι μια ακόμα νέα κυβέρνηση, η οποία για άλλη μια φορά θα κληθεί να διαχειριστεί μια μη διαχειριζόμενη κατάσταση που συνεχώς πυροδοτεί έναν φαύλο κύκλο λιτότητας, από τον οποίο η χώρα αδυνατεί να ξεφύγει.
Εξέλιξη που αν μη τι άλλο ενισχύει ολοένα και περισσότερο το ερώτημα τι πραγματικά θέλουν από την Ελλάδα οι δανειστές.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης