Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με την έξοδο του ΔΝΤ από το πρόγραμμα «φλερτάρει» το Μαξίμου – Στο «κάδρο των ακραίων» και η ΝΔ

Με την έξοδο του ΔΝΤ από το πρόγραμμα «φλερτάρει» το Μαξίμου – Στο «κάδρο των ακραίων» και η ΝΔ
«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οφείλει να κατανοήσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούμε σε καμία περίπτωση την απαίτηση για μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος»
Με… σκληρό ροκ και επιθετικές κινήσεις θα πορευθεί η κυβέρνηση στα ανοιχτά μέτωπα, στο εξωτερικό με τους δανειστές και στο εσωτερικό με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και κυρίως την Νέα Δημοκρατία.
Με την πορεία της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης να βρίσκεται σε οριακό σημείο, καθώς το μόνο «χειροπιαστό» που έχει λάβει η κυβέρνησης είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί έντονος προβληματισμός για τις πιέσεις που ασκούν οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ και ο Βόλφανγκ Σόιμπλε, πρώτον για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% ακόμα και μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, δεύτερον, την απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για επιπλέον μέτρα για το 2019 και το 2020 και τρίτον, για τις αλλαγές στις εργασιακά.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές έβαλλαν στο τραπέζι και νέες περικοπές συντάξεων ανοίγοντας θέμα για την λεγόμενη «προσωπική διαφορά» παλαιών και νέων συνταξιούχων αλλά και του αφορολόγητου που ζητούν να πέσει στα 5.000 ευρώ.
Ειδικά για το αφορολόγητο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό βγήκε την τελευταία στιγμή από την έκθεση του Εurogrpoup.
Και μπορεί στο κυβερνητικό επιτελείο να επιμένουν ότι η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει πριν το τέλος του έτους, με τους θεσμούς να επιστρέφουν στην Αθήνα για νέο γύρο διαπραγματεύσεων ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση για την διεξαγωγή ενός έκτακτου Εurogroup στα τέλη Δεκεμβρίου.
Με αυτά τα δεδομένα στο Μέγαρο Μαξίμου ασκούν σκληρή κριτική στο ΔΝΤ και τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών τους οποίους θεωρούν ως τους κύριους υπαίτιους για τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση και τα αδιέξοδα ενώ τους καταδεικνύουν ως τους «εμπνευστές» των παράλογων αξιώσεων για την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας και τη διατήρηση του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, γνωστού και ως «κόφτη» και μετά τη λήξη του προγράμματος.
«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οφείλει να κατανοήσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούμε σε καμία περίπτωση την απαίτηση για μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος ενώ η συζήτηση για τα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος πρέπει να συνεχιστεί» αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές συμπληρώνοντας ότι «η περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά τη λήξη του προγράμματος».
Μάλιστα στο Μέγαρο Μαξίμου κάποιοι μιλούν ανοικτά για έξοδο του ΔΝΤ από ελληνικό πρόγραμμα πράγμα απίθανο καθώς το Ταμείο θα παραμείνει είτε με νέα μικρή οικονομική συμμετοχή, είτε με αναχρηματοδότηση του οφειλόμενου ποσού, είτε ως τεχνικός σύμβουλος.
Άλλωστε, το Βερολίνο και οι δορυφόροι του δεν συζητούν την έξοδο του Ταμείου αντιθέτως επιθυμούν την παραμονή του.
Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη το δήλωσε ευθέως ότι ο ίδιος θα προτιμούσε το Ταμείο να μην συνεχίσει στο ελληνικό πρόγραμμα ενώ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ήταν περισσότερο συγκρατημένος.
«Το ΔΝΤ είναι εκείνο το οποίο πρέπει να αποφασίσει τι ακριβώς θέλει να κάνει με το ελληνικό πρόγραμμα» είπε χαρακτηριστικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος συμπληρώνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση με σαφήνεια έχει πει τις θέσεις της, έχει πει σε ποια σημεία είναι ανυποχώρητη και έχει κάνει συγκεκριμένους συμβιβασμούς, έτσι ώστε να κλείσει η 2η αξιολόγηση».
Μέσα σε αυτό το κλίμα τις προσεχείς ημέρες ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά επαφών με ξένους ηγέτες και θεσμικούς με στόχο να δοθεί η περιβόητη «πολιτική λύση» και να κλείσει.
Τόσο στη Σύνοδο Κορυφής στο περιθώριο της οποία ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συναντήσεις με ομολόγους του μεταξύ των οποίων και η Γερμανίδα Καγκελάριος, όσο και σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που προγραμματίζει θα επιχειρήσει να δημιουργήσει ένα ισχυρό μέτωπο των ευρωπαίων δανειστών έναντι του Ταμείου με τις πληροφορίες να επαναφέρουν ότι θα «σπείρει» την ιδέα της παραμονής του με αποκλειστικό ρόλο αυτό του τεχνικού συμβούλου.
Και αυτό γιατί το ΔΝΤ είναι ο μόνος από τους δανειστές που επιμένει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και επιθυμεί να μπουν άμεσα στο τραπέζι τα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα για την απομείωσή του.
Σε ότι αφορά το εσωτερικό μέτωπο η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική του σκληρού ροκ και των υψηλών τόνων με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και κυρίως την Νέα Δημοκρατία.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θα επιμείνουν στην ρητορική ότι η Νέα Δημοκρατία έχει «σκληροπυρηνικές και ακραίες θέσεις για συνέχιση της λιτότητας και πως είναι πρόθυμη να υλοποιήσει τα ακραία μέτρα, τα οποία ζητούνται αυτή τη στιγμή από το ΔΝΤ.
Ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει με τον πλέον θεσμικό τρόπο από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να πάρουν θέση για τα ανοικτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης προκαλώντας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών.

Δ.Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης