Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεννηματά: Το Σύνταγμα δεν είναι κουρελόχαρτο - Υποστηρίζουμε ένα ενιαίο και αρραγές δικαστικό σώμα

Γεννηματά: Το Σύνταγμα δεν είναι κουρελόχαρτο - Υποστηρίζουμε ένα ενιαίο και αρραγές δικαστικό σώμα
Τι ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, μιλώντας στη συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
«Το ουσιαστικό ζήτημα που καλούμαστε παράλληλα να αντιμετωπίσουμε, και μάλιστα ως προϋπόθεση μάλιστα υπέρβασης της κρίσης, σχετίζεται με μια γενικευμένη απαξίωση της Πολιτείας και των θεσμών, τη βαθιά έλλειψη εμπιστοσύνης στο Κράτος και τις λειτουργίες του», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φ. Γεννηματά.
Η κ. Γεννηματά μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, σχολιάζοντας όσα ακούστηκαν από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, ανέφερε «άκουσα από τον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης έναν λόγο απολύτως διχαστικό.
Μια κριτική ισοπεδωτική, συλλογική, συλλήβδην όλοι οι προηγούμενοι φταίνε.
Έναν λόγο λες και βρίσκεται ακόμη στην αντιπολίτευση, που στάζει δηλητήριο στην πολιτική ζωή του τόπου και δεν βοηθάει ακριβώς στη στιγμή που ο τόπος χρειάζεται περισσότερο από ποτέ γνήσια αυτοκριτική απ’ όλους κι απ’ αυτούς που έχουν αλυσοδέσει τον τόπο με μόνιμη επιτροπεία και έχουν παραχωρήσει τον δημόσιο εθνικό πλούτο για εκατό χρόνια στους δανειστές.
Γνήσια αυτοκριτική απ’ όλους, σεμνότητα και σεβασμό.
Απέναντι στους πολίτες αυτού του τόπου που πραγματικά υποφέρουν».
Για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και τον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση αυτή την αντιλαμβάνεται, η κ. Γεννηματά είπε «τοποθέτησαν στο αρμόδιο Υπουργείο τον επικεφαλής της ΕΥΠ της προηγούμενης κυβέρνησής της Νέας Δημοκρατίας.
Αυτό τα λέει όλα.
Και μέσα σε αυτό το θεσμικά τοξικό περιβάλλον οι κίνδυνοι μεγιστοποιούνται.
Και μέσα σε αυτές ακριβώς τις συνθήκες ακόμα και μερικές παρατυπίες μπορούν να λειτουργήσουν ως χαραμάδα και να ανοίξουν διάπλατα την πόρτα σε μη αναστρέψιμες εκτροπές».
περαιτέρω, σημείωσε ότι «ως ΠΑΣΟΚ, ως Δημοκρατική Παράταξη, έχουμε συνδέσει το όνομα μας με μεγάλες αλλαγές τομές και ρήξεις σε αυτόν τόπο ειδικά στη δικαιοσύνη», προσθέτοντας ότι προχώρησαν σε μεγάλες αλλαγές, ακόμα και στα πρώτα χρονιά της κρίσης, ενώ «υπάρχουν ακόμη στα συρτάρια σας έτοιμες δουλείες που παραδόθηκαν στον προηγούμενο Υπουργό από εσάς, άλλα φαίνεται πως είναι άλλες οι προτεραιότητες του ΥΔΔΑΔ στα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ».
Όπως είπε, «ως Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουμε επεξεργασθεί και έχουμε θέσει σε δημόσιο διάλογο ένα πλαίσιο θέσεων για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης.
Συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις με σταθερά βήματα και στέρεη ιδεολογική βάση.
Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε και να διαμορφώσουμε μαζί σας, μια Ελληνική Δικαιοσύνη ισχυρή και ανεξάρτητη.
Με ένα πολιτικό σύστημα που θα επιζητά τον δικαστικό έλεγχο και θα αξιώνει την τήρηση της συνταγματικής τάξης.
Ένα δημόσιο χώρο με διαφάνεια, αξιοκρατία που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη και το σεβασμό των πολιτών.
Γιατί αυτό είναι πλέον τον μεγάλο ζητούμενο, εμπιστοσύνη και αξιοπιστία».
«Υποστηρίζουμε ένα ενιαίο και αρραγές δικαστικό σώμα, με υγιή συνδικαλιστική δράση», υπογράμμισε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε «χωρίς διχαστικές κινήσεις και χωριστούς δρόμους.
Αδιέξοδες διαδρομές που περιφρονούν το Σύνταγμα και προσπαθούν να το παρακάμψουν για να ικανοποιηθούν προσωπικές φιλοδοξίες.
Επιτέλους το Σύνταγμα δεν είναι κουρελόχαρτο.
Δεν ταιριάζουν τέτοιες λογικές στο χώρο αυτό».
Τόνισε δε, πως η προοδευτική παράταξη, όλα αυτά τα χρόνια, παρέμεινε και παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο δίκαιο αίτημα για οικονομική υποστήριξη των δικαστικών λειτουργών.
Καταλήγοντας ανέφερε ότι «το ελληνικό δικαστικό σώμα δεν έχει να προσδοκά τίποτα από τις μεγαλοστομίες της Κυβέρνησης και από ψεύτικα λόγια, όπως αποδεικνύεται μέχρι σήμερα.
Σήμερα, έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ, δικαστικούς λειτουργούς θαρραλέους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης