Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεοδωράκης: Η καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης έχει επιπτώσεις και στην οικονομία

Θεοδωράκης: Η καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης έχει επιπτώσεις και στην οικονομία
"Οι καθυστερήσεις αποτελούν αντικίνητρο επενδύσεων", ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης
«Έχουμε το πιο αργό δικαστικό σύστημα στην Ευρώπη και το τέταρτο πιο αργό στον κόσμο μετά τη Γουινέα-Μπισσάου, το Σουρινάμ και το Αφγανιστάν», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Όπως είπε, «αυτή η καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης, έχει μεγάλες επιπτώσεις και στην οικονομία.
Οι καθυστερήσεις αποτελούν ένα φρένο, ένα αντικίνητρο επενδύσεων.
Γιατί ποιος θέλει να βάλει λεφτά σε μια χώρα που η δικαιοσύνη - αν την χρειαστεί – δε σπεύδει όσο γρήγορα θα ήθελε;
Αυτό λοιπόν είναι το ένα πρόβλημα που το ξέρετε πολύ καλά: ο χρόνος απονομής δικαιοσύνης».
Κατά τον ίδιο, «το πρόβλημα ξεκινάει όταν γίνεται κυβέρνηση και θέλει να καθίσει στο σβέρκο σας - και σήμερα και φοβάμαι και αύριο».
Αφού ξεκαθάρισε ότι ό ίδιος δεν είναι από αυτούς που πιστεύουν ότι οι δικαστές πρέπει να αφουγκράζονται το σφυγμό της κοινωνίας, τόνισε «εφαρμογή των νόμων, είναι αυτό που ζητάμε από εσάς, χωρίς διακρίσεις σε δικούς μας και δικούς σας, σε πλούσιους και φτωχούς, σε ισχυρούς και αδύνατους».
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, το άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι οι πολιτικοί και τα συστήματα εξουσίας που πιστεύουν ότι μπορούν να ελέγξουν τα πάντα.
«Και φοβάμαι ότι είμαστε ξανά στις μέρες που κάποιοι στην κυβερνητική εξουσία σκέπτονται συνεχώς πώς θα ελέγξουν τη Δικαιοσύνη.
Όχι ότι αυτή η σκέψη έφυγε ποτέ από το μυαλό της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας.
Πάντα, δεκαετίες τώρα, υπήρχε η ίδια προσπάθεια, αλλά υπήρχε η ελπίδα μετά από τόσα ατυχήματα, μετά από τόσα λάθη, να είχαμε βγάλει κάποια συμπεράσματα και να είχαμε αλλάξει πορεία.
Αλλά δυστυχώς το όνειρο παραμένει ένα: «Να ελέγξω τους δικαστές.
Να ελέγξω τη δημοσιογραφία.
Να ελέγξω και ένα μέρος των ισχυρών του χρήματος, για να μπορέσω να διαιωνίσω την εξουσία μου».
Αυτά είναι τα συνήθη κυβερνητικά όνειρα» είπε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε ότι η κοινωνία, καθώς μπαίνουμε στο 2017, μπορεί να τολμήσει «να τους χαλάσει αυτά τα όνειρά -που μάλλον σε εφιάλτη μοιάζουν.
Ώστε να μη σκεφτεί ποτέ κανείς Πρωθυπουργός, να ξαναπεί αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας ότι: «δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.
Δεν δίνω ούτε μία πιθανότητα να πάρουν μια απόφαση κόντρα στην θέληση της κυβέρνησης μου».
Και να μην σκεφθεί ποτέ ξανά ένα σύστημα εξουσίας να κρεμάσει στα μανταλάκια την προσωπική ζωή ενός δικαστικού λειτουργού επειδή οι απόψεις του, στη διάσκεψη ενός Δικαστηρίου δεν άρεσαν».
Περαιτέρω, σημείωσε ότι η ηγεσία της Δικαιοσύνης δεν έχει επιλεγεί για να συζητά με τον πρωθυπουργό - κρίσιμες μάλιστα μέρες για την απονομή δικαιοσύνης- μισθολογικά θέματα και αλλαγές στο συνταξιοδοτικό.
«Ας υπερασπιστεί την Δικαιοσύνη και το Σύνταγμα, χωρίς την αίσθηση ότι χρωστάει κάπου -εκτός αν όντως χρωστάει…», πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης.
Ο ίδιος έδωσε τη διαβεβαίωση ότι «δεν θα μπερδευτώ ποτέ στα πόδια σας και θα υπερασπιστώ τη συνταγματική επιταγή που λέει ότι η Δικαιοσύνη είστε εσείς».
Σημειώνεται ότι τον Επικεφαλής του Ποταμιού συνόδευαν, ο βουλευτής Ηρακλείου Σπύρος Δανέλλης, ο Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου ε.τ. και επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Βασίλης Μαρκής και η Πολιτική Υπεύθυνη του Τομέα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ποταμιού Γιάννα Παναγοπούλου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης