Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Ναι στην συμφωνία με τους δανειστές, όχι στα εργασιακά - Μητσοτάκης: Εφιάλτης της μεσαίας τάξης ο ΣΥΡΙΖΑ

Τσίπρας: Ναι στην συμφωνία με τους δανειστές, όχι στα εργασιακά - Μητσοτάκης: Εφιάλτης της μεσαίας τάξης ο ΣΥΡΙΖΑ
Σε έντονο κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι ομιλίες των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή
Με 152 ΝΑΙ και 146 ΟΧΙ ψηφίστηκε όπως αναμενόταν ο προϋπολογισμός για το 2017 από την ελληνική Βουλή.
Νωρίτερα σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης οι πολιτικοί αρχηγοί αντάλλαξαν σκληρές φράσεις, όπως ο Α. Τσίπρας ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  που κατηγόρησε τον Μητσοτάκη τον αρχηγό της ΝΔ για γραφικό και ο Μητσοτάκης που αποκάλεσε εφιάλτη της μεσαίας αστικής τάξης τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με προσωπικές αιχμές εξελίχθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος όπως είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη «είσαι σαν τον βοσκό με τα πρόβατα, κανείς πλέον δεν σε πιστεύει, έχεις γίνει γραφικός με τις εκλογές».
Αναφερόμενος στην οικονομία ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο γεγονός ότι κατά το 2016 η ελληνική οικονομία σταθεροποιήθηκε και επέστρεψε σε ρυθμούς ανάπτυξης.
«Λέγατε οτι ο κόφτης θα ενεργοποιηθεί και μέσα στο 2016», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας τα λεγόμενα του κ. Μητσοτάκη ως «καταστροφολογία χωρίς νόημα», ενώ πρόσθεσε ότι ο κόφτης όχι μόνο δεν ενεργοποιείται, αλλά υπερκαλύψαμε το στόχο στο διπλάσιο, από 0,5% στο 1,1% και μάλιστα για 2η χρονιά".
Αναφορικά με τα χρήματα που θα δοθούν στους συνταξιούχους, ο κ. Τσίπρας δήλώσε ότι "δεν μοιράζουμε πλεόνασμα αλλά απόδοση εσόδω που προέκυψαν από την πάταξη της φοροδιαφυγής", ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά "μοιράζουμε χρήματα που έχουμε, σε όλους και όχι μόνο σε πελάτες μας".
Απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο έλληνας πολίτης γνωρίζει ότι "θα συνεχίσετε την πολιτική που ακολουθούσατε τα προηγούμενα χρόνια", χαρακτηρίζοντάς τον ως γραφικό, καθώς από τότε που εκλέχτηκε πρόεδρος του κόμματος προφητεύει "εκλογές και καταστροφή".
"Ο λαός μας έδωσε εντολή τετραετίας και θα εξαντλήσουμε και την τελευταία μέρα", υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι στο τέλος της τετραετίας ο λαός θα έχει τη δυνατότητα να κρίνει και να συγκρίνει.
Αναφερόμενος στα έως τώρα πεπραγμένα της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι οι επενδύσεις στη χώρα αυξήθηκαν κατά +3,5%, την ίδια στιγμή που ο τουρισμός κατέγραψε για δεύτερη φορά ρεκόρ, ξεπερνώντας τις 26 εκατ. αφίξεις, ενώ τόνισε πως η χώρα εξελίσσεται σε "κύριο ενεργειακό παίχτη της ανατολικής Μεσογείου".

Στόχος το 1,75% του ΑΕΠ

"Ο στόχος του 1,75% του ΑΕΠ θα υπερκαλυφθεί και θα μας επιτρέψει να επεκτείνουμε τις κοινωνικές παροχές", υπογράμμισε ο έλληνας πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι "μετά τη θητεία μας των 4,5 χρόνων η κοινωνία θα έχει βγει οριστικά από την κρίση και η οικονομία από το τέλμα".
"Προχωρούμε σε μέτρα που αμβλύνουν τις κοινωνικές ανισότητες", ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του κ. Τσίπρα, ενώ αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2017, δήλωσε ότι "προβλέπονται 300 εκατ. για την υγεία και την παιδεία", προσθέτοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να απλώσει ένα "ουσιαστικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας.
"Εγκαινιάζουμε μια νέα παράδοση: από τους προϋπολογισμούς παρωδία της μεταπολίτευσης, σε προϋπολογισμούς αξιόπιστους", ανέφερε ο έλληνας πρωθυπουργός, ενώ τόνισε ότι εξίσου σημαντικές είναι για την κυβέρνηση και οι επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία.
Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα, ο κ.Τσίπρας ανέφερε ότι έχει σταθεροποιηθεί και προσελκύει πλέον καταθέσεις, καθώς η ανακεφαλειοποίηση των τραπεζών το 2015 έγινε "με υποδειγματικό τρόπο", ενώ παράλληλα υπογράμμισε και το γεγονός ότι κατά τους επόμενους μήνες αναμένεται η χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Αναφερόμενος στο ζήτημα των επενδύσεων, ο κ.Τσίπρας δήλωσε ότι ο αναπτυξιακός νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση δίνει έμφαση στις καινοτόμες και εξωτερικές επενδύσεις, ενώ όπως δήλωσε χαρακτηριστικά "η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας δεν είναι ένας πακτωλός χρημάτων που δε φτάνει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις".
"Αυξήσαμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για δεύτερη χρονιά στα 6,75 δισ ευρώ", προσθέτει ο έλληνας πρωθυπουργός, ενώ τόνισε ότι "μέσα από αυτά τα προγράμματα θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας", υπογραμμίζοντας ότι "είμαστε αποφασισμένοι να σπάσουμε το προνομιακό καρτέλ".
Σε ότι αφορά το ζήτημα της ανεργίας, ο κ.Τσίπρας τον χαρακτήρισε ως τον "μεγαλύτερο εινικό στόχο", καθώς από το 7% στο οποίο βρισκότανε, κατά την περίοδο της κρίσης άγγιξε το 27%, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 23%.
"Από το 2015 έχουν δημιουργηθεί πάνω από 250 χιλιάδες νέες εργασίας", αναφέρει ο πρωθυπουργός της χώρας, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία της κυβέρνησης το 2021 η ανεργία της Ελλάδος να έχει φτάσει στον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επανεκίνηση του δημόσιου τομέα

"Ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα και οι παρεμβάσεις για την αξιοκρατία στη στελέχωση του δημόσιου τομέα είναι οι στόχοι μας" τονίζει ο κ. Τσίπρας, ενώ αναφερόμενος στη δημόσια περιουσία, δήλωσε ότι η αξιοποίησή της "δε σημαίνει ξεπούλημά της.
Εν συνεχεία ο έλληνας πρωθυπουργός συνέχισε την κριτική του απέναντι στην αντιπολίτευση, για την οποία δήλωσε ότι "για ακόμη μία φορά δεν έχει να προτείνει καμία ουσιαστική πρόταση", καταφεύγοντας μόνο σε "αντιπολιτευτικές κορώνες".
Αναφερόμενος στο ζήτημα της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα ολοκληρωθεί στο ακέραιο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δε θα δεχθεί ανάμειξη στις εργασιακές σχέσεις.
"Το ΔΝΤ δεν οφείλει να προστατεύσει τις εργασιακές σχέσεις, όμως η ΕΕ το οφείλει", αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας ενώ παράλληλα απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, τη ρώτησε ποια θέση θα διατηρήσει στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων και αν θα συνταχθεί πάλι με τις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
"Έχουμε πλέον εμπειρία από διαπραγματεύσεις και δεν ανησυχούμε", δήλωσε με νόημα ο έλληνας πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας το 2017 ως ένα "έτος ορόσημο" για την οικονομία, καθώς ο προϋπολογισμός σηματοδοτεί την οριστική έξοδο από την κρίση.
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό ζήτημα, τονίζοντας ότι η επίλυσή του περνά μέσα από την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί, ενώ παράλληλα δήλωσε τη στήριξή του στον πρόεδρο της κυπριακής δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
"Τείνουμε διαρκώς χέρι φιλίας και συνεργασίας στην Τουρκία αλλά δεν θα κάνουμε πίσω σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα", τονίζει ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων.
"Με το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης θα έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος", καταλήγει ο έλληνας πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Αναξιόπιστη η κυβέρνηση

Σφοδρότατη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε από το βήμα στη Βουλή και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τον προϋπολογισμό του 2017, κατηγορώντας την ως μία κυβέρνηση με μηδενική αξιοπιστία και ανύπαρκτο πολιτικό κεφάλαιο.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επέστρεψε τη χώρα δύο χρόνια πίσω προκειμένου να ικανοποιήσει τις κομματικές της βλέψεις, καθώς ενώ το 2014 τα στοιχεία της Κομισιόν έδειχναν ότι η Ελλάδα βρισκόταν σε τροχιά ανάκαμψης, πλέον έχει επιστρέψει στην ύφεση.
"Υποσχεθήκατε αλλαγή και κρατάτε τη χώρα στην ύφεση", ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος υπογράμμισε πως η παρούσα κυβέρνηση είναι η πρώτη η οποία πέραν από το να κατηγορεί τις προηγούμενες κυβερνήσεις, κατηγορεί και την επόμενη "για τις δικές της παραλείψεις".
Παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνηση απέτυχε και στους δύο στόχους της, οι οποίοι ήταν η μείωση του χρέους και η εξάλειψη της ανεργίας, ενώ πρόσθεσε πως τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι ΑΝΕΛ "έταξαν στους πάντες τα πάντα, διχάζοντας και δηλητηριάζοντας την ελληνική κοινωνία".
"Υποσχεθήκατε να σκίσετε τα μνημόνια και έχετε ήδη υπογράψει το 3ο, και έχετε μονογράψει το 4ο", είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επίσης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χουλιαράκης παραδέχθηκε ότι το ΔΝΤ ζητά πρόσθετα μέτρα για το 2019, μετά την λήξη του προγράμματος.
"Αποδεικνύεται ότι δεν έχετε κανένα σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση, το μόνο που ξέρετε είναι να βάζετε φόρους", ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διευκρινίζοντας ότι οι περισσότεροι φόροι που επιβάλλει η κυβέρνηση είναι "έμμεσοι, αυτοί που εσείς αποκαλούσατε άδικους φόρους".
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο διάγγελμα του πρωθυπουργού την Πέμπτη (8/12) σχετικά με τον διαμερισμό μέρους του πλεονάσματος σε ορισμένους συνταξιούχους, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε το 2014 τον τότε πρωθυπουργό Σαμαρά ότι το επίδομα που έδινε τότε στους πολίτες αποτελούσε "πράξη ντροπής και ταπείνωσης".
"Ο ορισμός του δημαγωγού είναι αυτός που προτιμά να είναι πρόσκαιρα ευχάριστος κι όχι μακροπρόθεσμα χρήσιμος", σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης για τον έλληνα πρωθυπουργό, δηλώνοντας παράλληλα ότι η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να αναλάβει την τύχη της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο εφιάλτης της μεσαίας τάξης 

Επιπλέον, ο αρχηγός της ΝΔ χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα ως "εφιάλτη της παραγωγικής Ελλάδος", διευκρινίζοντας ότι η τωρινή κυβέρνηση ουσιαστικά δράττει τα αποτελέσματα των ενεργειών της προηγούμενης κυβέρνησης στο ζήτημα των επενδύσεων, όπως είναι οι ιδιωτικοποιήσεις των αεροδρομίων και της COSCO.
"Η έννοια της επένδυσης στην Ελλάδα τα χρόνια της διακυβέρνησης σας έχει γίνει ανέκδοτο", τονίζει με νόημα ο κ. Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος, τόνισε ότι "καμία οικονομία δε μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% που υποσχεθήκατε στους δανειστές".
"Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις για την παιδεία, την υγεία και τη δημόσια τάξη, χρειαζόμαστε μια δραστική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του κράτους", ανέφερε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ τόνισε ότι "υπάρχουν περιθώρια περιορισμού των κρατικών δαπανών χωρίς απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων".
Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία "για μια φορά ακόμη θα ενώσει όλους τους Έλληνες που θέλουν να κατακτήσουν το μέλλον", ζητώντας παράλληλα τη στήριξη των πολιτών, καθώς "οι δυσκολίες που αναλαμβάνουμε είναι τεράστιες και θα γίνονται μεγαλύτερες όμως έχουμε ευθύνη και δεν την φοβόμαστε".
"Η παραμονή σας στην εξουσία ζημιώνει τη χώρα", υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΝΔ, καταλήγοντας ότι οι εκλογές "είναι η μόνη λύση".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης