Τελευταία Νέα
Πολιτική

WSJ: Ενδεχόμενη κατάρρευση των διαπραγματεύσεων Ελλάδας - Θεσμών θα δώσει το έναυσμα για πρόωρες εκλογές

WSJ: Ενδεχόμενη κατάρρευση των διαπραγματεύσεων Ελλάδας - Θεσμών θα δώσει το έναυσμα για πρόωρες εκλογές
Η αμερικανική εφημερίδα σχολιάζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δίνοντας δώρο Χριστουγέννων στους χαμηλοσυνταξιούχους αγόρασε εκλογική υποστήριξη
Στα σενάρια πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα αναφέρεται η Wall Street Journal, σχολιάζοντας ότι η Ευρώπη έχει ένα γεμάτο εκλογικό πρόγραμμα για το 2017, που θα επιβαρυνθεί περαιτέρω σε περίπτωση που κι η Ελλάδα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.
«Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές που μοιάζουν όλο και πιο πιθανές δεν θα λύσουν τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, αλλά τουλάχιστον θα αποσαφηνίσουν τόσο για τους Έλληνες όσο και για την υπόλοιπη ευρωζώνη: σε πόσες μεταρρυθμίσεις μπορεί να προχωρήσει η Αθήνα» επισημαίνεται στο σχετικό άρθρο.
Έναυσμα για τις εκλογές θα αποτελέσει ενδεχόμενη κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της για την τελευταία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, ο Αλέξης Τσίπρας εξέπληξε τους πιστωτές αυτόν τον μήνα προσφέροντας δώρο Χριστουγέννων σε 1,6 εκατ. Έλληνες συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη από 300 έως 800 ευρώ και αναστέλλοντας την αύξηση του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά.
«Ο κ. Τσίπρας λέει ότι μπορεί να αντέξει τέτοια μέτρα, διότι τα έσοδα ξεπέρασαν τις προσδοκίες.
Αλλά σύμφωνα με τους όρους διάσωσης της, ο ίδιος πρέπει να εξασφαλίζει την άδεια των πιστωτών πριν κάνει τέτοιου τύπου δαπάνες.
Ο πρωθυπουργός έκανε μια τελευταία ''προσφορά'' για να εξαγοράσει εκλογική στήριξη ενόψει των εκλογών, κατά τις οποίες ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ κατά πάσα πιθανότητα θα χάσει» αναφέρεται στο ίδιο άρθρο.
Όπως σχολιάζει η Wall Street Journal, στο σημείου που έχουν φτάσει τα πράγματα στην Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει να χάσει και πολλά πράγματα, όταν προβαίνει σε τέτοιου είδους ενέργειες.
«Δεν έχει κάνει κάποια πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές σχετικά με τη μείωση του χρέους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ συνεχίζουν να διαφωνούν μεταξύ τους σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα και το επίπεδο του χρέους που είναι βιώσιμο και μπορεί να εγγυηθεί ότι η Ελλάδα κάποια μέρα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της χωρίς βοήθεια» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Το ΔΝΤ μπορεί να έχει δίκιο υποστηρίζοντας ότι θα είναι πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να ξεπεράσει το πρόβλημα του χρέους ενώ την ίδια στιγμή θα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% όπως θέλει η ΕΕ.
Αλλά όλοι οι αριθμοί είναι φανταστικοί, χωρίς τις εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, που -σημειωτέον- δεν έκανε καμία ελληνική κυβέρνηση οποιουδήποτε κόμματος.
«Νέες εκλογές θα βοηθήσουν τους Έλληνες να ''παλέψουν'' με την ανάγκη για αυτές τις μεταρρυθμίσεις.
Ο πιθανότερος νικητής θα είναι το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο εκτόπισε ο Αλέξης Τσίπρας τον Ιανουάριο του 2015» επισημαίνεται.
Παράλληλα, η Wall Street Journal αναφερόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη επισημαίνει ότι ο ίδιος έχει τονίσει ότι προτίθεται να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους περικόπτοντας τους φορολογικούς συντελεστές και τις δαπάνες αντί απλά να αυξάνει τους φόρους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης