Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση συζητά παράταση του «κόφτη», δεν νομοθετεί προκαταβολικά για το 2018

Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση συζητά παράταση του «κόφτη», δεν νομοθετεί προκαταβολικά για το 2018
Ο Τσακαλώτος απορρίπτει το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών από την κυβέρνηση, η οποία φέρεται να αναζητά τη δημιουργία συνθηκών που θα διασφαλίσουν τη συνέχιση της ανάπτυξης που καταγράφηκε στο β' εξάμηνο του 2016
(Upd2) Την παράταση λειτουργίας του μηχανισμού αυτόματων δημοσιονομικών περικοπών σε περίπτωση παρεκκλίσεων («κόφτης») και μετά το 2018 φέρεται να συζητάει η κυβέρνηση, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στην αυριανή «Καθημερινή» του Σαββάτου 31 Δεκεμβρίου 2016 ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο υπουργός απέρριψε την προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων τώρα για μετά το 2018, όπως απαιτεί το ΔΝΤ, αφήνοντας αιχμές για την πιθανότητα να αποδέχεται αυτό το ενδεχόμενο η Νέα Δημοκρατία.
Σε αυτό το πλαίσιο και σε περίπτωση που διαπιστωθούν αξιόλογες δημοσιονομικές αποκλίσεις στο μέλλον, η κυβέρνηση θα συζητούσε την επέκταση του Αυτόματου Μηχανισμού Δημοσιονομικής Προσαρμογής του προϋπολογισμού.
Αναφορικά με την επικριτική στάση που τηρεί η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στο ΔΝΤ - που ζητά ελάφρυνση του χρέους και μικρότερα πλεονάσματα - ο Τσακαλώτος υπενθυμίζει, ότι το ΔΝΤ ζητά και επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα, δίχως να δείχνει στην πράξη διατεθειμένο να υποστηρίξει ένθερμα ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Ο υπουργός εμφανίζεται να μην γνωρίζει και ο ίδιος τί ακριβώς ζητά από την Ελλάδα το ΔΝΤ, επισημαίνοντας, ότι για να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα τα ουσιαστικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν σχετίζονται μεταξύ άλλων με τη συμμετοχή ή όχι της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE), αλλά και στις συνθήκες εξόδου της χώρας στις αγορές ομολόγων.
«Πραγματικά δεν ξέρω τι θέλει το Ταμείο.
Ούτε καν αν το ίδιο ξέρει τι θέλει.
Υπάρχουν πολλές λύσεις για να ολοκληρωθεί η τωρινή φάση της διαπραγμάτευσης, μία από τις οποίες έχει και το ΔΝΤ κυρίως ως τεχνικό σύμβουλο.
Οι αγορές ξέρουν να κρίνουν την αξιοπιστία του προγράμματος επί της ουσίας. Θα έχουν οι επενδυτές έναν καθαρό και ασφαλή διάδρομο για να επενδύσουν;
Θα μπούμε στο QE; Θα υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες για να βγούμε στις αγορές και άρα και από το πρόγραμμα; Αυτές είναι οι σημαντικές ερωτήσεις».
Ο Τσακαλώτος απορρίπτει το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών από την κυβέρνηση, η οποία φέρεται να αναζητά τη δημιουργία συνθηκών που θα διασφαλίσουν τη συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης που καταγράφηκε στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Η επιστολή στους δανειστές 
Αναφερόμενος στην περίφημη επιστολή του προς τους δανειστές, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε στις Βρυξέλλες η απόφαση Τσίπρα για το έκτακτο επίδομα, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει:
«Πριν δημοσιευθεί η επιστολή, έγινε επίσημα ξεκάθαρο ότι όντως θα περικοπούν συντάξεις στην περίπτωση που δεν φτάσουμε τον στόχο του +0,5% για το 2016 και ότι, αφετέρου, θεωρούμε αυτή την εκδοχή εξαιρετικά απίθανη.
Όσο για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, το πλεόνασμα δεν είναι μόνο για ληξιπρόθεσμες οφειλές και το ταμειακό μαξιλάρι αλλά είναι και για τις μειώσεις φόρων και για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας.
Πάντως, αν στο μέλλον έχω να επιλέξω ανάμεσα στο να παίρνουμε μέτρα υπέρ των αδυνάτων, είτε είναι για συνταξιούχους είτε για ανέργους είτε για τους κοινωνικά αποκλεισμένους, και να το θεωρεί αυτό η Ν.Δ. «εξευτελισμό» (παρεμπιπτόντως, είναι κρίμα για ένα νέο πολιτικό, όπως ο Βασίλης Κικίλιας, να καταφεύγει στη χρήση τέτοιων χαρακτηρισμών) ή, από την άλλη μεριά να ψηφίζω «παρών» σε τέτοια μέτρα για να τα έχω καλά με την αντιπολίτευση, δεν νομίζω ότι θα αντιμετωπίσω σοβαρό δίλημμα!».

Εκλογές στο 2017;

Ερωτηθής για τις δηλώσεις του στο τελευταίο Eurogroup πως «εάν υιοθετηθεί η εκτίμηση του Ταμείου ότι για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ απαιτούνται 4,5 δισ. ευρώ μέτρα γεγονός που θα σημάνει το τέλος του προγράμματος», εάν αποτελούν προεόρτιο εκλογών ο Ευκλ. Τσακαλώτος τόνισε.
«Δεν σκεφτόμαστε εκλογές αλλά πώς θα εξασφαλιστούν οι συνθήκες που θα χτίσουν πάνω στη βελτίωση της οικονομίας τα δύο τελευταία τρίμηνα και που τις ανέφερα στην προηγούμενη ερώτηση.
Σε κάθε περίπτωση, παρατηρώ μια αντινομία στους ισχυρισμούς του ΔΝΤ.
Όπως λέει και ο Οξφορδιανός φιλόσοφος Austin για τη δομή κάποιων επιχειρημάτων:
Υπάρχει το σημείο που το λες («δεν ζητάμε περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα») και το σημείο που το παίρνεις πίσω (πάρτε μέτρα, καλού κακού, 4,2 δισ. ευρώ!).

Καμία μείωση του αφορολόγητου το 2017

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μείωσης του αφορολόγητου το 2017 και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις ο υπουργός υπογράμμισε ότι "έχουμε κάνει ξεκάθαρο ότι δεν νομοθετούμε τώρα τέτοια μέτρα για μετά το 2018. Δεν έχω καταλάβει ότι ισχύει κάτι τέτοιο και για τη Νέα Δημοκρατία.
Στην εξαιρετικά απίθανη περίπτωση που το ΔΝΤ σπάσει το εντυπωσιακό σερί του και μία από τις προβλέψεις του επαληθευτεί, έχουμε πει ότι μπορεί να περιγράψουμε τα μέτρα που εν δυνάμει σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούν.
Στο πλαίσιο αυτό συζητάμε και έναν μηχανισμό δέσμευσης όπως η επέκταση του Αυτόματου Μηχανισμού Δημοσιονομικής Προσαρμογής του Προϋπολογισμού.

Οι αλλαγές στελεχών στις τράπεζες

Δεδομένων των εκκρεμοτήτων με τις διοικήσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Τράπεζας Πειραιώς, ο υπουργός Οικονομικών αναγνωρίζει ότι το θεσμικό πλαίσιο προκαλεί δυσλειτουργίες, αλλά εκτιμά ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα αλλαγών στην παρούσα φάση. Ωστόσο, θεωρεί ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν οι αλλαγές στελεχών στις τράπεζες.
«Οπως ξέρετε και για την εκλογή μελών του ΤΧΣ και των διοικήσεων των συστημικών τραπεζών υπάρχει ένα νέο πλαίσιο που προσπαθεί οι επιλογές να γίνονται με πιο αξιοκρατικό τρόπο – κάτι που δεν ήταν και τόσο σύνηθες φαινόμενο στο παρελθόν.
Παρ’ όλα αυτά και το νέο πλαίσιο έχει και τις δυσλειτουργίες του και τις παρενέργειες.
Διορθωτικές κινήσεις στο νέο πλαίσιο δεν είναι εύκολο να επιτευχθούν εγκαίρως.
Πιστεύω, πάντως, ότι σύντομα θα έχουν τοποθετηθεί καλά τραπεζικά στελέχη.
Συγχρόνως έχουμε συμφωνήσει να συζητήσουμε με τους θεσμούς τις δυσλειτουργίες και ατέλειες του υπάρχοντος συστήματος».

Μείωση ανεργίας έως το 2021

Τέλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι στόχος είναι το 2021 να έχει υποχωρήσει η ανεργία στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου τόνισε:
«Είναι λογικό αυτοί που «do business» να μη θέλουν κανένα περιορισμό, είτε για περιβαλλοντικούς λόγους είτε για την προστασία της αξιοπρέπειας της εργασίας. Από την άλλη, άλλα ακούω από τις τακτικές συναντήσεις με τους επενδυτές.
Για παράδειγμα, τους αρέσει ο νέος αναπτυξιακός νόμος που προβλέπει, μεταξύ άλλων, και σταθερή φορολογία, ενώ αναγνωρίζουν και τη σημαντική πρόοδο στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης.
Γι’ αυτό περιμένουν με αγωνία την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης, την ένταξή μας στο QE, έτσι ώστε να πάρουν σημαντικές επενδυτικές αποφάσεις».
(Πρώτη ενημέρωση Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016 20:06)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης