Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε αναζήτηση διεθνούς συμμαχίας για το Κυπριακό το Μαξίμου - Ανοιχτό το ενδεχόμενο μετάβασης Τσίπρα στη Γενεύη

Σε αναζήτηση διεθνούς συμμαχίας για το Κυπριακό το Μαξίμου - Ανοιχτό το ενδεχόμενο μετάβασης Τσίπρα στη Γενεύη
Ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο μετάβασης του Αλέξη Τσίπρα στην Γενεύη
Νέο γύρο τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς αναμένεται να έχει ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία των κρίσιμων διαπραγματεύσεων στη διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να έχει και νεότερη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, ενώ υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού με ξένους ηγέτες και θεσμικούς, ώστε να δημιουργηθεί μια ισχυρή διεθνής συμμαχία που θα συμβάλει να μην χαθεί η ιστορική ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.
Εξίσου ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο μετάβασης του Αλέξη Τσίπρα στην Γενεύη, ώστε να συμμετάσχει στην πολυμερή διάσκεψη εφόσον διαφανεί προοπτική λύσης στην οποία συμφωνούν οι εκπρόσωποι των δύο κοινοτήτων.
Ήδη, χθες (10/1) ο Αλέξης Τσίπρας είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να τονίζει στους συνομιλητές του τη σημασία που έχει για την Ευρώπη και τις ευρωτουρκικές σχέσεις η εξεύρεση μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, υπογραμμίζοντας παράλληλα το πόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος της Ε.Ε. στις συνομιλίες.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε να αναδειχθεί μέσω Ε.Ε. μία σαφής θέση ως προς την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από τη νήσο, ενώ ζήτησε να σταλεί ισχυρό μήνυμα στην Άγκυρα ότι μία βιώσιμη λύση στο Κυπριακό θα συνεισφέρει θετικά στις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός συμφώνησε και με τους δύο ηγέτες να παραμείνουν σε σταθερή επικοινωνία κατά την επόμενη περίοδο διεξαγωγής της πολυμερούς Διάσκεψης της Γενεύης.
Πάντως, κυβερνητικές πηγές απαντούσαν αρνητικά στο ερώτημα αν ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησε με την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο και το φλέγον ζήτημα των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.
Ωστόσο, παρότι τα πρώτα μηνύματα από τις συνομιλίες μεταξύ του Κύπριου πρόεδρου Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στη Γενεύη δεν είναι ενθαρρυντικά, η ελληνική πλευρά και το Μέγαρο Μαξίμου διακατέχονται από συγκρατημένη αισιοδοξία.
«Οι εξελίξεις σε αυτού του είδους τις διαπραγματεύσεις είναι καταιγιστικές, τα δεδομένα και οι συνθήκες αλλάζουν από ώρα σε ώρα» ανέφερε υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή, συμπληρώνοντας ότι «ουδείς μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη για επιτυχία ή αποτυχία των συζητήσεων».
Χθες, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε και την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της κυβέρνησης για την ανάγκη εύρεσης μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ε.Ε..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης