Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τζανακόπουλος: Στη Γενεύη ο Τσίπρας μόνο εάν διαφανεί δυνατότητα εξεύρεσης λύσης για το Κυπριακό

Τζανακόπουλος: Στη Γενεύη ο Τσίπρας μόνο εάν διαφανεί δυνατότητα εξεύρεσης λύσης για το Κυπριακό
Καμία μείωση του αφορολόγητου, καμία αύξηση του ΦΠΑ υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Για θετική πρόοδο στις συνομιλίες στη Γενεύη για το Κυπριακό έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι κρίσιμα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά.
Όπως είπε ο κ.Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Γενεύη εφόσον διαφανεί κάποια δυνατότητα εξεύρεσης λύσης για το Κυπριακό.
«Η πολυμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό ξεκινά σήμερα στη Γενεύη τόσο με τη συμμετοχή του γγ του ΟΗΕ όσο και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέροντας ότι η ελληνική πλευρά εκπροσωπείται στη Διάσκεψη από τον ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά.
«Βρισκόμαστε σε στενό συντονισμό και διαρκή επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη» τόνισε ο κ.Τζανακόπουλος, ο οποίος εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι ελληνικές θέσεις για τα θέματα ασφάλειας έχουν αποκτήσει υποστήριξη από την ΕΕ.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερη (σ.σ. μετά από εκείνη που είχαν την περασμένη Δευτέρα) επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο Rejep Tayip Erdogan, ακόμα και στη διάρκεια της ημέρας, είπε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, ότι «είμαστε σε στενή παρακολούθηση των συνομιλιών, αν χρειαστεί νέα συνομιλία, θα γίνει».
Επιπλέον, είπε ότι η πολυμερής διάσκεψη δεν έχει ακόμα ξεκινήσει επίσημα, ότι οι συζητήσεις ξεκινούν στις 6.00 το απόγευμα και πως «παρακολουθούμε στενά και αναλόγως θα πράξουμε».
«Η ελληνική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη σε μια σκληρή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης.
Έχουμε εξαρτήσει την παρουσία του πρωθυπουργού στη Γενεύη από την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης και μόνο.
Από εκεί και πέρα, το επίπεδο εκπροσώπησης της τουρκικής πλευράς το αποφασίζει η τουρκική πλευρά και εκ μέρους μας δεν έχουμε την πρόθεση να εμπλακούμε στη συζήτηση που γίνεται στην Τουρκία και σχετίζεται με την ίδια την πολιτειακή διάρθρωση
Αν η τουρκική πλευρά επιλέξει τη συμμετοχή της στην πολυμερή διάσκεψη σε επίπεδο πρωθυπουργού, αυτό είναι θέμα δικό της» είπε ο κ.Τζανακόπουλος, υπογραμμίζοντας πως το σημαντικό είναι να διαφανεί πιθανότητα εξεύρεσης λύσης.
Όσον αφορά την αξιολόγηση ο κ.Τζανακόπουλος είπε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει δεκτές παράλογες απαιτήσεις καθώς και απαιτήσεις εκτός της υπάρχουσας συμφωνίας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση μάχεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για να σταματήσει ο παραλογισμός της λιτότητας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο θέμα περί μείωσης του αφορολόγητου.
«Αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση για μείωση του αφορολογήτου είτε μέσω του αυτόματου δημοσιονομικού διορθωτή είτε μη εντασσόμενη στον «κόφτη».
Δεν υπάρχει από την κυβέρνηση η πρόθεση να αλλάξει το αφορολόγητο για μετά το τέλος του προγράμματος» είπε ο κ.Τζανακόπουλος, αναφέροντας ότι δεν έχουν καμία βάση τα δημοσιεύματα περί μείωσης του αφορολογήτου με ένταξή του στον αυτόματο δημοσιονομικό διορθωτή ή κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι συζη\ητείται οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ, ενώ διεμήνυσε ότι η όποια συμφωνία στο πλαίσιο της β΄αξιολόγησης δεν μπορεί να περιλαμβάνει νομοθέτηση νέων μέτρων για μετά τη λήξη του προγράμματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης