Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ενιαίο μηχανισμό στην ΕΕ για την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών ζητούν Ελλάδα και Ιταλία

Ενιαίο μηχανισμό στην ΕΕ για την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών ζητούν Ελλάδα και Ιταλία
«Και οι δυο χώρες παραπονιούνται για το ότι η Ευρώπη δεν έδωσε συνέχεια στις υποσχέσεις της»
Ενιαίο μηχανισμό εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στις πατρίδες τους πρότειναν οι Γιάννης Μουζάλας και Marco Minniti, ο Έλληνας υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας αντίστοιχα.
«Στην συνάντησή μας αυτή επικεντρωθήκαμε στο θέμα των μεταναστευτικών ροών.
Συμφωνήσαμε δε, ότι η εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, πρέπει να συνεχισθεί», δήλωσε ο κ. Μουζάλας, αμέσως μετά τη σημερινή (12/1) συνάντηση των δύο ανδρών στη Ρώμη.
Επίσης, ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι «και οι δυο χώρες παραπονιούνται για το ότι η Ευρώπη δεν έδωσε συνέχεια στις υποσχέσεις της, από την στιγμή που το 2016, οι μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα και την Ιταλία προς τις υπόλοιπες χώρες μέλη, ήταν μόλις εκατόν ογδόντα», ενώ υπενθύμισε ότι «το σχέδιο δράσης που συμφωνήθηκε με την Ε.Ε. προβλέπει από τον μήνα στον οποίο βρισκόμαστε, 2.000 μετεγκαταστάσεις κάθε τριάντα ημέρες, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν ουσιαστικά αποτελέσματα».
Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου, ο κ. Μουζάλας είπε πως το κύριο ζητούμενο είναι να μην σηκώσουν και πάλι οι χώρες πρώτης εισόδου όλο το βάρος του προβλήματος.
Και η ιταλική κυβέρνηση συμμερίζεται την διαπίστωση αυτή.
Παράλληλα οι δυο υπουργοί, συζήτησαν την ιδέα να διοργανωθεί μια σύνοδος των χωρών πρώτης υποδοχής των μεταναστών και προσφύγων, με την συμμετοχή της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Μάλτας και της Βουλγαρίας.
«Η συνάντησή μου με τον κ. Minniti ήταν ιδιαίτερα θετική και συνεχίζει την κοινή προσπάθεια που καταβάλλαμε με τον προκάτοχό του, κ. Alfano.
Μια συνεργασία η οποία βοηθά και ενισχύει αναμφίβολα τις δυο χώρες μας», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης