Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χωρίς πρόοδο το Euro Working Group – Πολιτική συμφωνία έως τις 9/3 ζητά η Αθήνα

Χωρίς πρόοδο το Euro Working Group – Πολιτική συμφωνία έως τις 9/3 ζητά η Αθήνα
Παραμένουν ανοιχτές οι διαφορές κυβέρνησης - θεσμών
Αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμα το πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι θεσμοί καθώς υψηλόβαθμες κοινοτικές πηγές ανέφεραν πως δεν έχει σημειωθεί πρόοδος και πως η τρόικα δεν θα έρθει ακόμα στην Αθήνα.
Ίδιες πηγές ανέφεραν πως στο χθεσινό Euro Working Group οι συζητήσεις δεν απέφεραν κάποιο θετικό αποτέλεσμα με τα ανοιχτά θέματα για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης να διχάζουν το ΔΝΤ, την ΕΕ και την Αθήνα.
Πρωτογενή πλεονάσματα, νέα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ, εργασιακά αλλά και οι δημοσιονομικοί στόχοι για μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος μετά το 2018 δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα με την ελληνική κυβέρνηση να επιζητά πλέον πολιτική λύση.
Άλλωστε και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος αν και διέψευσε τις πληροφορίες για μια σειρά από μέτρα στον ΦΠΑ και στο αφορολόγητο, τόνισε πως υπάρχουν προτάσεις και συζητήσεις προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές χωρίς όμως να διευκρινίζει ποιες είναι αυτές.
Ως εκ τούτου, όπως έχει ήδη αναφέρει το bankingnews.gr η ελληνική πλευρά επιζητά πολιτική συμφωνία που θα υπερβαίνει και θα καπελώνει τα τεχνικά κλιμάκια.
Άλλωστε τα μηνύματα από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, τον W. Schaeuble αλλά και τις πληροφορίες από το χθεσινό Euro Working Group δείχνουν πως το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από τα τέλη Φεβρουαρίου, με την κυβέρνηση να βάζει στο χρονοδιάγραμμα ως ημερομηνία – ορόσημο τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9 Μαρτίου ώστε η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Κάτι τέτοιο προϋποθέτει η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα να έχει αποσαφηνιστεί.
Η κυβέρνηση πάντως δηλώνει πως τα ταμειακά διαθέσιμα είναι επαρκή και πως δεν διαπραγματεύεται υπό την πίεση χρηματοπιστωτικής ασφυξίας.
Ωστόσο, η Αθήνα βρίσκεται σε συμπληγάδες ΔΝΤ και Βερολίνου, με το ΔΝΤ να επιμένει σε νέα μέτρα και για μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος και τον Schaeuble να δέχεται για πρώτη φορά την απομάκρυνση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα με την προϋπόθεση να εφαρμοστεί στην Ελλάδα και τέταρτο μνημόνιο διά χειρός Βερολίνου.

Δ. Α.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης