Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παρέμβαση Κοτζιά στη Διεθνή Διάσκεψη για το Μεσανατολικό - Τι ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών

Παρέμβαση Κοτζιά στη Διεθνή Διάσκεψη για το Μεσανατολικό - Τι ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών
Στη διάσκεψη για το Μεσανατολικό συμμετέχουν αντιπροσωπείες από 72 χώρες
Στο Παρίσι, στη Διεθνή Διάσκεψη για το Μεσανατολικό που διοργανώνει η Γαλλία στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας, συμμετείχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς.
Στη διάσκεψη για το Μεσανατολικό συμμετέχουν αντιπροσωπείες από 72 χώρες.
Σε παρέμβασή του ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε σε τρία σημεία.
Συγκεκριμένα, ο  κ. Κοτζιάς υπογράμμισε τα εξής:
«Πρώτον, υποστηρίζουμε τη λύση των δύο κρατών και πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε με το Ισραήλ ως προς το ότι αυτή η λύση συνάδει με τα δικά του συμφέροντα.
Ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί μετά από 10 ή 20 χρόνια στην περιοχή και ποια θα είναι επιρροή που θα ασκούν -ακόμη και στη Δυτική Όχθη- το Daesh και άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις.
Έτσι, νομίζω ότι εάν το Ισραήλ προσεγγίζει το ζήτημα ορθολογικά,  θα αποδεχτεί ότι βρισκόμαστε εδώ και συζητάμε για τη λύση των δύο κρατών.
Δεύτερον, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε με έξυπνο τρόπο τα διαθέσιμα μέσα στη Μέση Ανατολή προκειμένου να υλοποιήσουμε τις προτάσεις μας.
Πρώτον, θα πρέπει να στηρίξουμε το δίκαιο και τη δικαιοσύνη στη Μέση Ανατολή• δεύτερον, θα πρέπει να προωθήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και το σεβασμό της ανθρώπινης ζωής• τρίτον, θα πρέπει να δημιουργήσουμε ελπίδα• τέταρτον, θα πρέπει να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη και, πέμπτον -τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό- όλοι θα πρέπει να κατανοήσουν -και να μάθουν- την κουλτούρα του συμβιβασμού.
Τρίτο και τελευταίο σημείο, πιστεύω ότι συμφωνούμε ότι η ειρήνη στη Μέση Ανατολή θα υποστηριχθεί αν δημιουργήσουμε ένα ειρηνικό πλαίσιο στην Ανατολική Μεσόγειο».
Όπως είπε, «εργαζόμαστε από κοινού με την Αίγυπτο, την Παλαιστίνη, το Λίβανο, την Ιορδανία αι το Ισραήλ και έχουμε δημιουργήσει πέντε τριμερή σχήματα συνεργασίας με αυτές τις χώρες.
Έχουμε αγωνιστεί για την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων και έχουμε πραγματοποιήσει πολλές σημαντικές διασκέψεις επί αυτού του ζητήματος, μεταξύ των οποίων η Διάσκεψη για την θρησκευτική και πολιτισμική πολυφωνία στη Μέση Ανατολή που διεξήχθη στην Αθήνα, στις 20 Οκτωβρίου του 2015».
Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά πρέπει να δημιουργηθεί μια θετική ατζέντα στην Ανατολική Μεσόγειο, αξιοποιώντας αυτό που οι Άραβες φίλοι μας αποκαλούν «πνεύμα της Ρόδου», δηλαδή το πνεύμα που χαρακτήρισε τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα που διοργανώθηκε πριν από λίγου μήνες, στη Ρόδο. «Μια θετική ατζέντα για εμάς είναι να βρούμε τρόπους δημιουργίας συνεργειών μεταξύ ευρωπαϊκών και αραβικών χωρών, να οργανώσουμε τη φιλία μας και να βρούμε τρόπους ανάπτυξης της συνεργασίας μας στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της οικονομίας» πρόσθεσε.
Ακόμη, ο υπουργός σημείωσε ότι πρέπει να αναπτυχθούν δίκτυα συνεργασίας σε μεγάλο αριθμό πεδίων, από τις μεταφορές και τις επενδύσεις έως τα ερευνητικά κέντρα.
«Φρονώ ότι πρέπει να υλοποιήσουμε δύο εγχειρήματα: το ένα είναι  να φέρουμε την ειρήνη στην Παλαιστίνη και στη Μέση Ανατολή και να προωθήσουμε τη λύση των δύο κρατών.
Το δεύτερο είναι να θέσουμε μια θετική ατζέντα για την Ανατολική Μεσόγειο», κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης