Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αποστόλου: Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει με κάθε τρόπο τον αγροτικό κόσμο

Αποστόλου: Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει με κάθε τρόπο τον αγροτικό κόσμο
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, μίλησε σε ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ στην Τρίπολη
«Η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να στηρίξει με κάθε τρόπο τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας», τόνισε από την Τρίπολη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου.
Ο κ. Αποστόλου μιλώντας σε ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ στην Τρίπολη με θέμα:
«Ο αγροτικός τομέας πυλώνας για την οικονομική ανάπτυξη», υπογράμμισε ότι «για μας δεν νοείται ανάπτυξη και έξοδος από τη δύσκολη φάση που περνάμε αν δεν ενισχυθεί η αγροτική παραγωγή και γενικότερα ο αγροδιατροφικός τομέας.
Η ελληνική Ύπαιθρος με τις παραγωγικές δυνατότητες που έχει και την ποιότητα των προϊόντων που μπορεί να εξασφαλίσει – και το λέω αυτό έχοντας πλήρη συναίσθηση των λόγων μου – μπορεί να σώσει την οικονομία της χώρας».
Όπως είπε , «για μας έχει γίνει κατανοητό ότι το μεγάλο στοίχημα της ανάταξης αρχικά της οικονομίας και της ανάπτυξης στη συνέχεια, δεν μπορεί να κερδηθεί για τη χώρα αν δεν κερδηθεί στην ύπαιθρο».
Απευθυνόμενος στους αγρότες, που εμφανίζονται να ηγούνται των πρωτοβουλιών για την οργάνωση των φετινών κινητοποιήσεων, σημείωσε ότι έχουν προβλήματα οι Έλληνες αγρότες, όπως έχουν και όλοι οι αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά είναι λιγότερα από πολλούς άλλους συμπολίτες μας, που δεν έχουν εισόδημα ή αυτό που έχουν δεν είναι βιώσιμο.
Ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι για μια ακόμη φορά οι αγρότες επιλέγουν οι ίδιοι τη μορφή του αγώνα τους, ενώ υπενθύμισε τι έγινε για τα ζητήματα που κυριάρχησαν στις περσινές κινητοποιήσεις και επανέρχονται ουσιαστικά και φέτος και δεν είναι άλλα από το φορολογικό, το ασφαλιστικό και τις πληρωμές των ενισχύσεων.
Φορολογικό, για τα οποία υπενθύμισε τι έχει προχωρήσει.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε «υποσχεθήκαμε ελάφρυνση για τη πλειοψηφία των αγροτών και το διασφαλίσαμε με τη καθιέρωση του ατομικού αφορολογήτου ορίου των 8.630 ευρώ.
Το 95% των αγροτών, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015 που δηλώνει εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ, όχι μόνο δεν θα πληρώσει το 2017 ούτε ένα ευρώ, αλλά και θα του επιστραφεί όλη η προκαταβολή φόρου που πλήρωσε το 2016".
"Η διασφάλιση αφορολογήτου στους αγρότες ήταν αίτημα πολλών αγώνων και ήταν η κυβέρνησή μας που μέσα από δύσκολες διαπραγματεύσεις το θέσπισε.
Είναι η μόνη επιχειρηματικού χαρακτήρα δραστηριότητα στη χώρα μας που έχει ατομικό αφορολόγητο», σημείωσε ο κ. Αποστόλου.
Περαιτέρω, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας είναι αυτή που για τον αγροτικό μας χώρο έχει διασφαλίσει περί τα 19 δις ευρώ για την επόμενη πενταετία, οι πληρωμές του ΕΛΓΑ ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, νέα πληρωμή που θα αφορά ένα σημαντικό κομμάτι εκκαθάρισης των ζημιών αναμένεται εντός του Ιανουαρίου και μέσα στον Φεβρουάριο 2017 θα ολοκληρωθεί η καταβολή των αποζημιώσεων για όλες τις ζημιές στην Αρκαδία.
Κάνοντας αναφορά στο ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας και την αναζωογόνηση της περιφέρειας και της Υπαίθρου, ανέφερε ότι οι βασικοί του άξονες είναι οι εξής τέσσερις:
«1) Η αύξηση της απασχόλησης και η ηλικιακή ανανέωση στο αγροτικό επάγγελμα.
Να μην μένει στα χωράφια και στους στάβλους μόνον το παιδί που δεν παίρνει τα γράμματα αλλά και ο καταρτισμένος και δυναμικός νέος που καινοτομεί, αξιοποιεί τις ευκαιρίες, επενδύει στον κλάδο, επιχειρεί.
2) Η αναδιάρθρωση της παραγωγής με στήριξη της κτηνοτροφίας και ειδικά της αιγοπροβατοτροφίας.
Να πάψουμε να αιμορραγούμε εισάγοντας τεράστιες ποσότητες κρέατος και γαλακτοκομικών και να αξιοποιήσουμε το δυνατό μας χαρτί στις διεθνείς αγορές, τη φέτα και τα άλλα ποιοτικά μας προϊόντα.
3) Η αύξηση της προστιθέμενης αξίας που δημιουργείται για τη χώρα από την αγροτική της παραγωγή.
Να πάψει πλέον το θλιβερό φαινόμενο εμείς να πουλάμε χύμα και τα διεθνή δίκτυα να αξιοποιούν τα εκλεκτά ελληνικά προϊόντα και να καρπούνται τα κέρδη.
4) Η αύξηση του μεγέθους και της ανταγωνιστικότητας της παραγωγής μέσα από τη συγκρότηση συλλογικών και συνεργατικών σχημάτων.
Να ξαναβρούμε την έννοια του συνεργατισμού που άνθησε στη χώρα μας κατά το παρελθόν (…αλλά και σήμερα υπάρχουν συνεταιριστικά διαμάντια) και αποτελεί πλέον τη βασική οργανωτική δομή του αγροτικού χώρου στην Ευρώπη».
Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου , προχωρούν τα εξής:
-  νομοθετική ρύθμιση που θα καθιστά υποχρεωτική την αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.
- νέο θεσμικό πλαίσιο για την εμπορία διακίνηση και ιχνηλάτηση των αγροτικών προϊόντων και για την τήρηση αυστηρών και έγκαιρων χρονικών ορίων αποπληρωμής των παραγωγών.
- λήψη μέτρων για την ορθολογική διαχείριση των αρδευτικών υδάτων.
- ίδρυση Τράπεζας εγχωρίου γενετικού υλικού για να προστατεύσουμε τη τεράστια σε μέγεθος χλωρίδα και το πολλαπλασιαστικό υλικό της χώρας μας.
- εκσυγχρονισμός του αλιευτικού κώδικα και στην ορθολογική διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων με ένα νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας.
Τέλος, σημείωσε ότι «ότι το μεγάλο στοίχημα της ανάταξης αρχικά της οικονομίας και της ανάπτυξης στη συνέχεια, δεν μπορεί να κερδηθεί για τη χώρα αν δεν κερδηθεί στην ύπαιθρο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης